Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 17:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 08:18 
czeladnik
czeladnik

[quote="aguskac"]No to ja z Pomorza skoro jeszcze nikt nie pisał...
Pozdrawiam Aga

Pisał, pisał...
I też w żałobie. :cry:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 08:20 
nowicjusz
nowicjusz

ja dopiero zaczynam, jesieną wsadzilam sadzonki, ledwie pojawiły się listki to już pomarzły, czy odbiją jeszcze inne? czy lepiej od razu wsadzić nowe?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 08:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ewa"]ja dopiero zaczynam, jesieną wsadzilam sadzonki, ledwie pojawiły się listki to już pomarzły, czy odbiją jeszcze inne? czy lepiej od razu wsadzić nowe?

Odbiją, nie martw się, z tym że czasami nawet do lipca trzeba czekać :evil:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 09:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ewa"]ja dopiero zaczynam, jesieną wsadzilam sadzonki, ledwie pojawiły się listki to już pomarzły, czy odbiją jeszcze inne? czy lepiej od razu wsadzić nowe?

Jak nie wpiszesz w Twoim profilu skąd jesteś to z oddbiciem mogą byc trudności. :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 13:24 
Kiper
Kiper

:( dziś odkryłem włókninę i ...95% strat- jedyna nadzieja w pąkach zastepczych -tylko czy bedą z nich owoce...nie wiem jak młodzież pod ziemią -ale chyba dała :roll: radę :?:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 14:36 
Kiper
Kiper

No niestety - Rondo ok. 80% strat, cale szczescie Pinot Gris nie ruszone.

Tylko czy ja dobrze zrobilem? Te przemarzniete i suche juz szczatki po prostu oberwalem z krzaka - tak sie robi, czy trzeba bylo im dac opasc?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 18:22 
Kiper
Kiper

[quote="aguniatarnow"]:( dziś odkryłem włókninę i ...95% strat- jedyna nadzieja w pąkach zastepczych -tylko czy bedą z nich owoce...nie wiem jak młodzież pod ziemią -ale chyba dała :roll: radę :?:
[url]
[quote="Andrzej_z_Wolki"]Wystarczy jedna zabezpieczona świeczka lub znicz pod osłoną.Sprzedawcy ze sklepu ogrodniczego w Białej Podlaskiej przy ulicy Brzeskiej też popełnili ten błąd , wczoraj kupiłem u nich Ilczewskij Rannij z "przypieczoną " koroną (mieli to na stole h=1metr). Należy przyjąć , że temperatura materiału osłony jest temperaturą najniższą pod osłoną (pomimo zasady "cieplejsze górą" ), wszak rozgranicza dwie skrajne temperaturowo masy powietrza.To tak jak w atmosferze im wyżej , tym zimniej (w mikro skali), chyba , że się podgrzewa wtedy rozkład temperatur jest wymuszony przez intensywność źródła ciepła.Osobiście tego nie sprawdzałem pod osłoną w postaci agrowłókniny , jedynie wysoki płot z trzech stron (bez strat!) . Jesli ten sposób się sprawdzi pod osłoną Agnieszko to daj znać może to być dodatkowe doświadczenie dla wszystkich.Dzisiaj w nocy powtórka z rozrywki przynajmniej na Podlasiu jak zapodają.
Pozdrawiam ![/url]

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 19:41 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="mateos2"]Aga !
Termometr masz dobry !!!!!! Okolice Klobucka bez przymrozku :D Po tych dwoch nockach ZERO strat.Oby tak dalej :D :D :D

Ja mieszkam nie dalej nż 20 km od Kłobucka a u mnie było w nocy z30.04 na1.05 -6 stopni i zmarzły nie tylko winorośla które zbyt słabo okryłam ale kwiaty na wiśni,czereśni, borówce ; nawet nie chce mi się wychodzic do ogródka :cry:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 19:46 
nowicjusz
nowicjusz

Napisze cos ku pokrzepieniu.......W Gorzowie WLKP pd stok zacisznie-przyrosty np BIANKI 50 cm, SKARB PANONI tez 30 -40 cm no 30 innych odmianach bardzo duzo zawiazkow kwiatostanow.POLSKA to DZIWNY KRAJ.......a u mnie tyle niezagospodarowanych wzgorz pradoliny WARTY

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 20:34 
nowicjusz
nowicjusz

Fachowcy od zabezpieczen sie nie ujawniaja...niestety

Jak mysle jak winniczka wygladala tydzien temu, to kur.. mnie bierze, a sadzac po 'globalnym ociepleniu' to moze takich zim bedzie wiecej. I wiosen. Nie dam sie. Codzinny kosz winogron przez 2 mce to zyciowa koniecznosc

Czytam Wasze posty i jedyne co wyczytalem to swiece
Zalozmy, ze mamy rzedy na drutach po ~15 m. Przewieszona na drucie
wloknina 1.6 na pol w postaci nibynamiotu. Musialem to przyhaltowac sznurkiem jak szynke, zeby wiatr nie zwiewal, miejscami spiąłem klamerkami.
Krotko mowiac powietrza w srodku nie za wiele
Proponujecie wstawic do srodka (?) swiece. Swiece czyli co ?
Znicze ze szklanymi kloszami ?
Dmuchawy nie przejda. Pomylalem teraz o takich listwach elektrycznych
mam 3, ale to o wiele za malo. Chyba zeby przekiblowac noc i co jakis czas przesuwac. Na razie 5 rzedow + mlodziez, bedzie razy 2.........
Baba mi sie smieje, zeby nie wylozyc wiecej niz bysmy wydali na kupno owocow
Moze na wiosne zamiast wlokniny zastosowac jakas falista tekture. Lepiej izoluje niz plastik. Czy ktos tak robil ???

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 20:44 
Ekspert
Ekspert

A niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego na Becie nie zmarzł nawet jeden listek przy -3,9? Moje krzewy ratowało tylko dymienie, a ojcowy krzaczor cały i zdrowy choć nikt go nie ogrzewał.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 21:13 
Kiper
Kiper

do Mz........Mi sie wydaje,ze dobrym rozwiazaniem rozwiazaniem jest "cebulka" :D .Czyli np.agrowloknina + gruba folia np budowlana(zakup takiej foli na 1 rzad 15 metrowy to ok 50 zl,i mysle ze ładnych pare lat to by wytrzymała.2wartswy +dodatkowa izolacja z powietrza zamknietego miedzy warstwami ppowinna spelnic swoje zadanieJezeli przy extremalnych mrozach dodac by z 3 wkłady do zniczy na 1 rząd to mysle ze powinno wystarczyc.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 22:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="mz"]Zalozmy, ze mamy rzedy na drutach po ~15 m. Przewieszona na drucie
wloknina 1.6 na pol w postaci nibynamiotu. Musialem to przyhaltowac sznurkiem jak szynke, zeby wiatr nie zwiewal, miejscami spiąłem klamerkami.
Krotko mowiac powietrza w srodku nie za wiele

Jak masz w dolince to nic nie pomoże. Musisz zrobić stałą osłonę. Inna metoda może być taka: górny drut masz powiedzmy na 1,7 m a ramię czy pieniek powiedzmy na 0,6-0,8 m; można zrobić prowizoryczny namiot czyli folia lub agrowłóknina przerzucona p[rzez górny drut i przyszpilona do ziemi w pewnej odległości od krzaczków. Nic wtedy nie będzie dotykać a miejsca będzie dość nawet na tacki grilowe.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 03:31 
przedszkolak
przedszkolak

Dobrze, że utarło się u mnie przeświadczenie, iż TV kłamie.

O 21.00 jak zobaczyłem, że w namiocie jest tylko +4 stopnie na nowo włączyłem i zapaliłem wszystko – W tej chwili o godz. 4.26 mam za oknem (minus) -2.5 stopnia.

To się chyba nie skończy. :?

http://katalog-www.eu/

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 08:34 
Kiper
Kiper

Wypróbowałem zraszanie. Ekstra. Wszystko przeżyło. Dwie noce wytrzymały podłączone węże. Nawet krzaki które były w pobliżu (1-2 m) nie ucierpiały. Krzaki NN - trochę dalej- niestety nie miały tyle szczęścia.
Włodekj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1