Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 02:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2016, 09:54 
czeladnik
czeladnik

Ja swoje zeszłoroczne Solarisy coniektóre zostawiłem już na owocowanie(tak z ciekawości co się stanie,na razie wszystko jest ok :thumbup: ),większość przyciąłem przy ziemi. Przyrosty tegoroczne na nich są gigantycznie grube,prowadzę po dwa na roślinę, gdyby była jedna łoza pewnie była by jeszcze grubsza. Róznice zaobserwuję w przyszłym roku, ale pień do Guyota chyba będzie grubszy w tych prowadzonych jak w piśmie. Obrazek

PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2016, 17:16 
czeladnik
czeladnik

Wyżej wspomniana Bianka stoi ze wzrostem. Czy mogę jej jakoś pomóc i zastosować jakiś nawóz? Florowit? Niedługo chyba przejdzie w okres wegetacji a póki co nie urosła żadna zdrowa i silna łoza. Może przesadzić do doniczki na zimę i trzymać w domu?

PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2016, 17:46 
Ekspert
Ekspert

Okres wegetacji sie skończy.
Nie przesadzaj, to jej nie pomoże, musi mieć swój okres spoczynku.
Winorośl w doniczce zimą w mieszkaniu to nie jest dobry pomysł.

PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 19:36 
czeladnik
czeladnik

Ok, myślałem że skoro jest taka mała i słaba to powinienem ją trochę podkarmić na jesień żeby na wiosnę ruszyła lepiej niż do tej pory. Po doświadczeniu z rondo już wątpię czy to będzie Bianka bo to od tego samego sprzedawcy.

Zostało mi trochę zielonych sztobrów Muskata Odeskiego z letniego szczepienia. Czy mogę je wykorzystać i podjąć próbę ukorzenienia, czy zielone dadzą się ukorzenić? Jeśli tak to jak z nimi na zimę postępować?

-- wtorek, 20 września 2016, 19:36 --

Czy ma ktoś zdjęcie liścia solarisa jak powinien wyglądać? Co prawda dostałem go ze sztobrów od kogoś z forum (ogrodniczego) więc raczej nie powinno być mowy o pomyłce, ale ostatnio jestem przewrażliwiony po nieudanym Rondzie i pewnie też Red Swensonie kupowanych na allegroo.

PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 19:52 
mistrz
mistrz

http://www.winogrona.org/index.php?title=Solaris

Edit@

Villaris zakupiony z forum na którym uchowało się kilka jagód przebarwił się na fioletowo :roll: wiec na wszystko trzeba być przygotowanym.Zawsze gdzieś coś może się "przyplątać"nawet u renomowanych"firm".

PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 21:18 
Ekspert
Ekspert

@Basti,jeśli zakupiłeś sadzonki u forumowego kolegi to nie należy dywagować i podważać autorytetu forum,ale skontaktować się z userem i wyjaśnić a póżniej domagać się reakcji administracji forum.

PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 21:30 
mistrz
mistrz

jano napisał(a):
@Basti,jeśli zakupiłeś sadzonki u forumowego kolegi to nie należy dywagować i podważać autorytetu forum,ale skontaktować się z userem i wyjaśnić a póżniej domagać się reakcji administracji forum.

Nie mam zamiaru podważać autorytetu komukolwiek(nie podaję imion nazwisk czy też nicków) a tym bardziej domagać się reakcji administracji forum(bo i po co,każdy wie co i jak..) ...piszę jakie są realia .Jak pisałem wyżej...nawet kupując w renomowanej firmie możesz dostać coś zupełnie innego...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1