Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:21 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
Dzień dobry wszystkim, jestem tutaj nowy.

W lokalizacji wpisałem Mazowieckie, ponieważ mieszkam w Warszawie a winogrona sadzę an działce pod Garwolinem.

Ale do rzeczy, chciałem zawsze mieć mini winnicę, ponieważ od kilku lat zajmuję się produkcją wina w amatorskim wymiarze. Zawsze dostawałem owoce od kogoś znajomego, ale stwierdziłem, że chciałbym mieć swoje.

Posadziłem winogrona ukorzenione w tym roku ze sztobrów (Regent i Nero) na mojej działce i rosną całkiem dobrze (1,5m wysokości). Jako, że jest to starorzecze Wisły porośnięte sosną, czyli chyba najgorsza ziemia jaka może być, przed posadzeniem wykopałem wielkie doły i do każdego wsypałem 40 litrów ziemi ogrodniczej. Dopiero w tym zasadziłem krzewy. Na przedwiośniu wszystko potraktowałem wapnem odkwaszającym ziemię.

Mam więc pytanie, jak nawozić, aby owoce były w miarę rozsądne? Kupiłem kompostownik i zacząłem robić kompost, żeby podkładać pod krzewy. Czy coś jeszcze powinienem zrobić? Sypnąłem też nawozem do winorośli kupionym w ogrodniczym.
Wiem, że nigdy nie będzie to super hodowla, ale zależy mi tylko na tym, żeby co roku miec odpowiednią ilość owoców, aby zrobić ze 30 litrów winka.

Ah, dodam jeszcze, że sadzonek zasadziłem 25, z czego 75% ładnie rośnie, reszta chyba dopiero w drugim roku wyda na tyle silne łozy, aby coś poszło wyraźnie w górę. Chcę też dosadzić na wiosnę drugie tyle sadzonek, dlatego jeśli teraz coś źle zrobiłem, to liczę na jakieś porady :)

Maciek
http://www.sniegorski.pl

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 17:46 
Kiper
Kiper

O ile dobrze mi wiadomo to gleba na starorzeczach jest dobrej jakości, a jeżeli się mylę to koledzy na pewno mnie poprawią. Możesz wykonać analizę gleby- sprawdzić pH, ilość pierwiastków i na tej podstawie zredukować pH i nawozić. W każdym roku możesz nawozić nawozem azotowym (przyzwoity jest saletrzak) na przełomie V i VI, ale przed lipcem. Aby otrzymać 30 litrów wina potrzebujesz ok 35litrów moszczu. Przy wydajności 70% potrzebujesz 50kg winogron, a przy założeniu obciążenia krzewu 2kg/krzew 25 krzewów. Tylko regent w Garwolinie to taka średnio trafiona decyzja. Niezawodny to on nie będzie.

Ps. tutaj masz artykuł o nawożeniu:http://www.winnica.golesz.pl/nawozenie-winorosli.html

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 18:50 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
Tylko regent w Garwolinie to taka średnio trafiona decyzja. Niezawodny to on nie będzie.

Dlaczego ?

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:05 
Kiper
Kiper

Może przemarznąć w zimie, łatwiej paść w czasie wiosennych przymrozków niż chociażby MF czy LM. Ja mam go jako dodatkową odmianę a podstawa to LM, MF i jeżeli się sprawdzi to marquette.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 07:48 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję za podpowiedź. Mogę posadzić również LM, kolega może dać mi sztobry.

Wprawdzie jest to starorzecze, ale jest tam sam piach: 5 cm próchnicy leśnej, kwaśnej a pod tym piach. To oddam w takim razie ziemię do analizy. Szczerze mówiąc, nie sądziłem, że tam winogrona w ogóle się przyjmą, ale rosną całkiem nieźle, boję się tylko, że dlatego, że czerpią siłę z tej ziemi, którą wsypałem, a jak już ją wyjałowią to przestaną ładnie rosnąć.

Czyli LM i MF, coś jeszcze polecicie na dobre, czerwone wino w polskich warunkach?

za linka dziękuję.

Maciek

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Może przemarznąć w zimie, łatwiej paść w czasie wiosennych przymrozków niż chociażby MF czy LM.

Zimą faktycznie jest mniej wytrzymały od MF, jeżeli chodzi o wczesnowiosenne przymrozki, to specjalnej różnicy nie ma, Regent startuje dość późno. Przymrozki występujące w maju załatwiają młode pędy sprawiedliwie.

maciek1988 napisał(a):
Czyli LM i MF, coś jeszcze polecicie na dobre, czerwone wino w polskich warunkach

Przed podjęciem decyzji o posadzeniu warto sprawdzić, czy ten typ wina będzie Ci odpowiadał. Marszałek jest dość specyficzny, Regent natomiast bardziej "klasyczny". Przemyśl jeszcze kwestię okrywania na zimę, przy 50-100 krzewach to żaden problem, a lista potencjalnych kandydatów znacznie Ci się wydłuży.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 09:54 
czeladnik
czeladnik

Okrywać mogę, żaden problem, myślę, że nie przekroczę na tej działce ilości 50 krzewów. Jak uzbieram na docelową działkę pod winnicę to sobie dopiero poszaleję.

Jedyne co mnie martwi to ten jałowy (moim subiektywnym zdaniem) piach. Ale najpierw zrobię analizę zanim coś więcej zrobię.

dziękuję za informacje i pozdrawiam

Maciek

Maciek

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 14:49 
Ekspert
Ekspert

Wpadnij do mnie do Podstolic w weekend. Od wiligi jakieś 20 km na południe. Zobaczysz jak rośnie Regent, Rondo, Riesling, itp. na jałowym piachu :).

Paweł

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 22:42 
Kiper
Kiper

Jeżeli masz możliwość to zawsze można dać obornik pod sadzonki. W tym roku kopałem dołki o głębokości 80-90cm fi 50-60cm i na dno 30-40 cm obornika. na to ok30 cm ziemi i sadzonka. Sadzone na początku czerwca tegorocznie ukorzeniane jeszcze się do niego nie dobrały(na szczęście, gdyż obornik leżał tylko z miesiąc i nie był przefermentowany). Starsze sadzone były bez, ale na wiosnę przekopuję nim ziemię wokół krzewów i też rosną ładnie.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 22:57 
Ekspert
Ekspert

...tym roku kopałem dołki o głębokości 80-90cm fi 50-60cm i na dno 30-40 cm obornika. na to ok30 cm ziemi i sadzonka....obornik leżał tylko z miesiąc i nie był przefermentowany....
Sadzonki na takiej ilości świeżego obornika mogą się zapadać.
Wiosną mogą być kilkanaście lub więcej centymetrów poniżej linii gruntu.

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 08:06 
czeladnik
czeladnik

Chętnie wpadnę, ale nie wiem czy w ten weekend wyrobię się czasowo. Jak nie ten, to któryś kolejny:) Czyli piach też może być dobrym podłożem?

O oborniku też słyszałem, że b.dobry. Muszę gdzieś kupić. Można go zadać teraz, czy trzeba do wiosny poczekać?

Maciek

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 12:06 
mistrz
mistrz

Jeżeli chcesz stosować nawozy szuczne, podaruj sobie gotowe nawozy "specjalistyczne". Szkoda kasy. Kilogram takiego koszuje powyżej 10 zł, a za cztery dychy można kupić na przykład 25 kg Polimagu S (niskochlorowego), który ma zbliżone proporcje K-P-Mg do tych jakie są w nawozach gotowych, a zawiera znacznie mniej azotu, który na wiosnę można w razie potrzeby uzupełnić saletrą azotową.

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 13:10 
czeladnik
czeladnik

jak rozumiem, kupię to w jakieś hurtowni tylko, nawet "większe" ogrodnictwa odpadają tak?

Maciek

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 13:35 
Ekspert
Ekspert

Najtaniej kupisz w GSach W każdym prawie mniejszym mieście są Gminne Spółdzielnie kiedyś to się nazywało Samopomoc Chłopska. Ja tam kupuję saletrzak i inne nawozy za worek 50kg płacę tyle ile w castoramie kosztuje 5 kg florovitu do winorośli.

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 13:36 
mistrz
mistrz

maciek1988 napisał(a):
jak rozumiem, kupię to w jakieś hurtowni tylko, nawet "większe" ogrodnictwa odpadają tak?

Nie sądzę. Nie jest to jakiś super specjalistyczny nawóz, u mnie od paru lat jest dodawany pod porzeczki i maliny. Powinien być bez problemu dostępny w każdym w miarę sensownym punkcie sprzedaży nawozów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1