Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 08:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Uważam że z tą gnojówką trochę się pośpieszyłeś. Poza tym jeśli przyjdzie mróz i gnojówka zamarznie to lód może beczki Ci porozsadzać.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 10:25 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Uważam że z tą gnojówką trochę się pośpieszyłeś. Poza tym jeśli przyjdzie mróz i gnojówka zamarznie to lód może beczki Ci porozsadzać.

Spokojnie, beczki plastikowe, wypróbowane, nie pękają, nie napełnione w 80%tach.
Pospieszyłem się specjalnie, żeby na wiosnę nie było za dużo azotu.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Robiłem już kilka razy gnojówkę z obornika ale w warunkach wiosennych gdy jest już cieplej.Gnojówka wtedy "ładnie"fermentuje. Po dwu-trzech tygodniach i po rozcieńczeniu nadaje się do użytku,między innymi do wiosennego nawożenia winorośli.Nie wiem jakiej jakości gnojówka powstanie w warunkach zimowych bo takiej nie robiłem i raczej nie zamierzam robić.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 15:21 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Robiłem już kilka razy gnojówkę z obornika ale w warunkach wiosennych gdy jest już cieplej.Gnojówka wtedy "ładnie"fermentuje

andrew54 ma rację. Ja prawie co roku robię gnojówkę wiosną. Jak krowy zaczną wychodzić na pastwiska biorę wiadro i łopatę i zbieram "talerze". Potem do beczki i zalewam wodą. po dwóch- trzech tygodniach jest piękna przefermentowana gnojówka.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 15:28 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Przy okazji pytanko: mój ojciec ma dużo od lat zleżałego obornika od kur i królików. Ma też psa i niestety też w to miejsce wyrzucano odchody z kojca. CZY TAKI OBORNIK można użyć do uprawy winorośli?

Każdy obornik się nada, jeśli jest przekompostowany. Wystarczy wykopać większy dołek, aby zmieściła się dodatkowa warstwa ziemi oddzielająca korzenie krzewów od obornika. Świeży obornik nie jest najlepszy, bo jest zbyt agresywny, ale przekompostowany nada się każdy - byle z umiarem.

Ciągle gdzieś można wyczytać, że odchody psa nie nadają się do ogrodu. Stąd było moje pytanie i wątpliwość i strach, że ten niechciany dodatek od psa mi coś namiesza w glebie.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Ja osobiście psiego bym nie używał. Ale ilu forumowiczów tyle zdań. Musisz rozważyć sam.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 18:13 
czeladnik
czeladnik

Odnośnie odchodów psa. Zwykle zawierają liczne jaja pasożytów o dużej zdolności przetrwania w ziemi ( nawet do 10 lat) a groźnych dla człowieka (np glista psia) i głównie z tego powodu stosowanie ich w ogrodach szczególnie warzywnych czy jagodowych jest niewskazane.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 18:47 
czeladnik
czeladnik

Czy ma ktoś pojęcie czy zwykły kamień dolomitowy granulacja ok 30mm może miec jakiś wpływ na glebę mam z tego zrobiony chodnik jakieś pół metra od rzędu krzewów. Na 20 metrach mam tego wysypane może z 6 ton. Jeśli tak to napiszcie jaki to ma wpływ?

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Lasota napisał(a):
Odnośnie odchodów psa. Zwykle zawierają liczne jaja pasożytów o dużej zdolności przetrwania w ziemi ( nawet do 10 lat) a groźnych dla człowieka (np glista psia) i głównie z tego powodu stosowanie ich w ogrodach szczególnie warzywnych czy jagodowych jest niewskazane.

W sumie racja. Jakoś zapomniałam o tych pasożytach... brrr...
Aż mnie otrząchło na samą myśl o takim bonusie.
Dzięki za przypomniene.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 19:20 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Lasota napisał(a):

W sumie racja. Jakoś zapomniałam o tych pasożytach... brrr...
Aż mnie otrząchło na samą myśl o takim bonusie.
Dzięki za przypomniene.

Z tego kompostownika u ojca wybieram ten obornik, który jest w miejscu gdzie tych psich odchodów niby miało nie być, ale tam grzebały kury, więc mogły porozrzucać te psie kupy. Zastanawiam się, czy gdy zakopie ten obornik na głębokość powiedzmy 80cm to chyba mi te jajka "nie wylezą i nie wejdą" do gron na krzaczku? Czy się mylę?

Ps. Mój Dalmatyńczyk też wszędzie strzela kupy, ja je wywalam do śmietnika, ale zawsze pewnie coś zostanie. Zaczynam się bać! :roll:

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 19:57 
czeladnik
czeladnik

Nie wylezą i nie wejdą - takiej opcji nie ma. Zagrożeniem są wówczas, gdy zostaną rozchlapane deszczem na nisko wiszące grona lub osiądą z kurzem podczas uprawek. Ale nie należy demonizować: po pierwsze owoce należy zawsze myć przed jedzeniem (ekologia ekologią a na roślinie są pozostałości wszystkiego), po drugie w glebie jaja pasożytów mogą się znaleźć zawsze (patrz: koty, dzikie zwierzęta, fekalia w oborniku,) - czyli patrz "po pierwsze". I tylko zawsze trzeba pamiętać aby nieprzemyślanym działaniem nie pogorszyć sytuacji. A głębokie przykopanie tego niepewnego nawozu, jeżeli już musisz go użyć, wydaje się być stosunkowo bezpiecznym rozwiązaniem.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Ja dostaję obornik koński, część mam na pryzmie, a część wrzucam do plastikowej beczki i tam leży całą zimę. Robi się jak masło. Wiosną dolewam wody, mieszam, nabieram trochę, rozcieńczam i podlewam, znów dolewam wody i tak do czerwca, aż wszystko wykorzystam. Pod koniec jest już mało g... a sporo gnojówki, więc niewiele trzeba rozcieńczać. Czasem wyciągam trochę rozwodnionego "masełka" i wykładam wokół drzewek lub krzewów.
Miesiąc temu znów dostałam kilka taczek i tak się zastanawiam ile tego walić, żeby nie przedobrzyć. Nie wykorzystać też żal, bo mam jeszcze trochę z ubiegłego roku, ale chyba akurat do sadzenia pomidorów pójdzie :)

Ponadto słyszałam, że jak daję wapno to nie obornik.... a ja zwapnowałam cały warzywnik, to chyba obornika nie powinnam już tam dawać.... a może chodzi o to by nie na raz? Może w maju już mogłabym obornik dać?
Jeszcze jedno, czy mogę wybrać część ziemi wokół sadzonek, a wyłożyć tam obornik i tylko z lekka ziemią przysypać? Chodzi mi o sadzonki które rosną mizerniej niż inne.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 20:52 
Kiper
Kiper

Jeżeli wapnowanie było na jesieni to można spokojnie wiosną dawać obornik.
Obornik dałbym wiosną wokół sadzonek około 50cm od pnia i przekopać. Mniejsze straty azotu. Na ziemi ciężkiej można dawać obornik już jesienią, ale po wapnowaniu trzeba poczekać do wiosny.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 21:19 
Ekspert
Ekspert

50cm od pnia to raczej za daleko, to młode sadzonki. Przysypię lekko ziemią i podleję.
Pod kopczyki często dawałam też kompost, na tyle ile mi wystarczyło.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 21:31 
mistrz
mistrz

aguskac napisał(a):
Jeszcze jedno, czy mogę wybrać część ziemi wokół sadzonek, a wyłożyć tam obornik i tylko z lekka ziemią przysypać?
Obornik po rozrzuceniu zawsze powinien być przekopany i okryty glebą. Chodzi o to, że w nawozie mającym dostęp do tlenu występują duże straty azotu.
Azot amonowy jest utleniany do azotanowego (nitryfikacja) a następnie w wyniku denitryfikacji może być usuwany do atmosfery (i strata :evil: ). Oba procesy wynikają z działalności bakterii (odpowiednio nitryfikacyjnych i denitryfikacyjnych).

Parę słów nt. dawek znalazłem tutaj:
http://obornik.com.pl/stosowanie_obornika.html

Z drugiej strony, jeśli ktoś by chciał pokusić się o obniżenie zawartości azotu w oborniku, to może spróbować przeprowadzić denitrfikację umyślnie. Inne składniki nawozowe powinny pozostać bez zmian.
Choć ja w takiej sytuacji chyba proponowałbym go przekompostować z odpadami zielonymi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1