Teraz jest środa, 7 maja 2025, 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 marca 2005, 22:53 
nowicjusz
nowicjusz

Moje dwie jednoroczne winorośle posadzone w jesieni ubiegłego roku przyciąłęm w 24.03.05 na 2 oczka. To znaczy każda winorośl posiada 2 pędy i zostały skrócone na 2 oczka. A dzisiaj zobaczyłem iż fragmenty tych przycietych pędów są mokre. Winorośl zadzęła "płakać".
Za radą kogoś z forum również ciąłem 2 stare winorośłe b. mocno bo były zaniedbane. Podobno zaleca się aby ciąć w II połowie kwietnia a nawet z początkiem maja. Ale na logikę to przecież jest już krzew w okresie wegetacji i wielkiego płaczu. Jak to z tym terminem cięcia? Czy ktoś może mi to uzasadnić.
Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu przykrywa się winorośl na wiosnę po przycięciu. Czy ja powinienem też przykryć dwie jednoroczne winorośle, które ciąłem na 2 oczka 25.03.05 i odkryć dopiero w maju. Zaznaczam że winorośle zaczynają już "płakać".

PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 19:26 
nowicjusz
nowicjusz

Witam ponownie ! Jakoś nikt z fachowców nie kwapił się aby wypowiedzieć na moje pytania.
Dzisiaj sadzonki już puszczają pąki. Po cięciu okryłem je butelkami plasitkowym bez dna i przez tydzień miały cieplej. Dzisiaj już widać zaczątki liści. Natomiast czteroletnia cascade dopiero dzisiaj daje oznaki pękania pąków. A ciąłem je w tym samym czasie. Czyżby butelki przyczyniły się do szybszego pękania pąków?Pozdrawiam - Zenon

PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 21:38 
Ekspert
Ekspert

Zen najlepszy termin cięcia to właśnie przełom lutego marca. kiedy nie grożą już duże mrozy. Jeśli chodzi o młode sadzonki to ruszają trochę wcześniej bo korzenie mają płytko pod ziemią, a ta już się zaczyna nagrzewać. Butelki też swoje robią i to pozytywnie, nie usuwsaj ich do końca maja, klimat w końcu mamy niepewny. Nic więcej nie zasypuj i nie okrywj bo nie ma sensu, co ruszyło to już nie powstrzymasz.
Ja nie znam teorii o przykrywniu winorośli po cięciu, gdzie to wyczytałeś?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 08:14 
mistrz
mistrz

O przykrywaniu niewielkim kopczykiem ziemi pisze m.in. RM., ale nie tylko on to stosuje, widziałem też w profesjonalnych winnicach na Zachodzie. Ja też to stosuję. Podkreślam, dotyczy to oczywiście wyłącznie sadzonek z ostatniej jesieni lub tej wiosny.
Nad przyciętymi na dwa pąki pędami usypuje się maleńki kopczyk z luźnej ziemi, do wysokości paru centymetrów (do 5) nad najwyższy pąk.
Jakie jest tego uzasadnienie?
W dużych winnicach nikt się nie bawi z przykrywaniem każdej sadzonki butelkami czy czymkolwiek tego typu. Kopczyk ziemi opóźnia minimalnie start, a do tego w 100% skutecznie chroni pąki i maleńkie pędy przed przymrozkami. No i chroni pąki przed nadmiernym wysuszeniem. Zwykle pędy przerastają przez glebę, kiedy niebezpieczeństwo przemarznięcia minie.
Jedyny mankament, to brak chlorofilu w znajdujących się pod ziemią pędach. Trzeba tak wybrać porę odkrywania, żeby słońce ich nie spaliło. Najlepiej w czasie kilkudniowego zachmurzenia, ale nie zawsze się przecież da. Ja na przykład 2 lata temu, gdy przez całą wiosnę była lampa, rozgarniałem kopczyki późnym popołudniem, żeby im dać czas chociaż do następnego południa. Żaden pęd mi nie wypadł wskutek wypalenia.

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 08:41 
czeladnik
czeladnik

Czesc,

z mojej praktyki wynika, ze nie ma sensu okrywac mlodych sadzonek obcietych wiosna na dwa paki. Wiecej z tego klopotow niz korzysci.

Pozdr.
J.K.

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 13:14 
mistrz
mistrz

No cóż, to już kwestia wyboru. Ja natomiast się cieszę, że mam okryte, bo w nocy z wtorku na środę u nas zapowiadają od -3 do -5'C...

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 15:16 
czeladnik
czeladnik

[quote="Jurek"]No cóż, to już kwestia wyboru. Ja natomiast się cieszę, że mam okryte, bo w nocy z wtorku na środę u nas zapowiadają od -3 do -5'C...

Z kolei ja moge dodac ze to nie pierwsze przymrozki wiosenne w tym roku.

Pozdr.

J.K.

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jan_Kowalski"]Z kolei ja moge dodac ze to nie pierwsze przymrozki wiosenne w tym roku.

J.K.

Te pierwsze nie były groźne , bo krzewy były jeszcze w spoczynku , te o których pisze Jurek mogą być groźne , bo pąki są już bardzo nabrzmiałe. Jak przymrozi do -6C to może być nieciekawie. Ja na wszelki wypadek lekko okryję włókniną .
Oby noce w tym tygodniu były ostatnimi z przymrozkami tej wiosny :wink:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 08:07 
mistrz
mistrz

No właśnie. Wnioskuję o lepszą pogodę i cieplejszą wiosnę niż w ub. roku. :lol: Kto się przyłącza?

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 08:16 
Ekspert
Ekspert

A może powołamy specjalny komitet odpowiedzialny za brak przymrozków - tak jak Rosjanie powołali organ odpowiedzialny za słoneczko w dniu obchodow rocznicy zakonczenia Wielikaj Otcziestwiennaj Wajny. Ciekawe czy członkowie tego komitetu odpowiadają przed Putinem głową :-) ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 12:49 
czeladnik
czeladnik

Z tego co się doczytałam to winorośl przestaje płakać po ok. 15 maja i można dociąć to co niedocięte wczesną wiosną tj. np. lutym (wg obserwacji wegetacji)

Strefa czasowa: UTC + 1