Teraz jest środa, 7 stycznia 2026, 19:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 20:05 
Ekspert
Ekspert

No cóż Janusz, po Twoim poście zastanawiam się w jakim kierunku chcesz pchnąć tę stronkę - jak najbardziej fachowej pomocy innym, zwłaszcza początkującym czy też zaczynamy sobie stroić żarty ze wszystkiego i ze wszystkich.
Ja wolałbym aby był to fachowy poradnik.
I zdaję sobie sprawę, że właśnie żartowanie czy jakieś bezsensowne pisanie odstrasza od tego forum niektórych doświadczonych winoogrodników. I stwierdzam to ze smutkiem tym bardziej że i mojej winy w tym niemało. :( :(

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 20:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"]No cóż Janusz, po Twoim poście zastanawiam się w jakim kierunku chcesz pchnąć tę stronkę - jak najbardziej fachowej pomocy innym, zwłaszcza początkującym czy też zaczynamy sobie stroić żarty ze wszystkiego i ze wszystkich.
Ja wolałbym aby był to fachowy poradnik.

Pełna zgoda! Ja też chcę by był to fachowy poradnik. Zwłaszcza dla początkujących. Uprawiających winorośle w Polsce.
I dlatego za najcenniejsze uważam porady wynikające z praktyki uprawy w Polsce.
Teorie naukowe, nawet takie z Nowej Zelandii, owszem, są ciekawe jako ciekawostki jednakże dla amatorskiej praktyki najważniejsza jest polska praktyka.

Cytuj:
I zdaję sobie sprawę, że właśnie żartowanie czy jakieś bezsensowne pisanie odstrasza od tego forum niektórych doświadczonych winoogrodników.

Trochę luzu jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Zwłaszcza w posępne jesienne wieczory. :D
PS
I po raz kolejny (aż do znudzenia) powtarzam: z mojej praktyki wynika, że termin cięcia w Polskich warunkach klimatycznych nie ma znaczenia. I tyle.
Być moze Twoja praktyka mówi Ci coś innego to napisz o tym.
PS
A tak w ogóle to proponuje Ci napisanie poważnego artykułu o wyższości jednego terminu cięcia nad drugim ( nie ważne którego nad którym). Chętnie go zamieszcze na stronie.
J.

PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="Winogrodniczek"]Witam na forum! Wydaję mi się .......

A mi się wydaje, że się trochę wygłupiłeś i "pojechano Ci po rajtach" :D . Ale nie przejmuj się. Dzisiaj Cię trochę "skotłowali", a jutro jak poprosisz, Ci sami weseli Panowie, całkiem bezinteresownie wyślą Ci "patyka"odmiany, której akurat szukasz. Coś wiem na ten temat. Jesteś nowy, dlatego zachęcam , żebyś się nie zrażał i tu pozostał-bo warto.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 11:08 
nowicjusz
nowicjusz

z mojej 3-letniej praktyki (polska północna) - przycinam, a właściwie ucinam jesienią z grubsza. Pod wiosnę przeprowadzam cięcie właściwe. W ubiegłym roku wszystkie pędy wyschły czy przemarzły (końcówki) na długość 15-25 cm.

Tytuł: Przycinanie
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 23:10 
mistrz
mistrz

Witam przede wszystkim Zarozumialców takich jak Janusz, oraz niejakiego czeladnika -Wlodekj a także kapitana.

Jeżeli piszecie Panowie jako doświadczeni i rzeczywiście jesteście autorytetami na tym forum, to wypada się zachowywać jak przystoi na fachowców z kulturą. Bo co mam myśleć o kpinach i zadufaniu doświadczonych.
Przyznam że w tym poście co wcześniej napisałem przemawia też i moje doświadczenie, chociaż nieprofesjonalisty. Wzoruję się na autorytecie - Romanu Myśliwcu który na temat cięcia winorośli, właśnie podaje termin na przełomie zimy i wiosny. Mowa tu o cięciu formującym dla krzewów jednorocznych artykuł R. Myśliwca w działkowcu nr3/06 Natomiast cięcie w jesieni można wykonywać tylko po to aby można łatwiej okryć jednoroczną sadzonkę. Podaję to jako moje praktyki. I nie tworzę nowych teorii jak napisał wlodekj. I nie zależy mi na tym aby dostać patyki czy patykiem akurat od TYCH FACHOWCÓW OD WINOROŚLI,tak jak pisze kapitan.

Tytuł: Re: Przycinanie
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 07:44 
Kiper
Kiper

[quote="Winogrodniczek"]I nie tworzę nowych teorii jak napisał wlodekj. I nie zależy mi na tym aby dostać patyki czy patykiem akurat od TYCH FACHOWCÓW OD WINOROŚLI,tak jak pisze kapitan.

Człowieku wyluzuj.
Ja na przykład tnę jesienią bo wtedy mam czas. Jakimś cudem kradnę rodzinie czas na obsypywanie wszystkiego. Odkopuję kwiecień/maj, też gdy tylko znajdę czas.
Przez cała długą podkarpacką zimę nie myślę o tym co pod ziemią.
Myślę tylko o patykach. Ty też będziesz, nawet się nie zorientujesz kiedy.
FACHOWCY (forumowi, szkólkowi, RM, RP i inni) przynajmniej myślą i proszą innych by dostać patykiem czy patyka.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 10:55 
Kiper
Kiper

ja tnę i na jesień i na wiosne i przez cały rok i tak aż do zaj.....a :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 11:23 
Ekspert
Ekspert

Czyli tak jak wiekszosc z nas :wink:

[quote="aguniatarnow"]ja tnę i na jesień i na wiosne i przez cały rok i tak aż do zaj.....a :lol:

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 11:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="Winogrodniczek"] Natomiast cięcie w jesieni można wykonywać tylko po to aby można łatwiej okryć jednoroczną sadzonkę.

Jednoroczną :?: 8O A jaki związek ma przycięcie sadzonki jednorocznej z łatwością jej okrycia :?:
Cięcie jesienne, wstępne , czy dokładne ( na gotowo) dotyczy starszych krzewów i wykonuje się je właśnie w celu łatwiejszego okrycia na zimę.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 14:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Winogrodniczek"]Witam przede wszystkim Zarozumialców takich jak Janusz,

O! Zostałem kopniakiem zagoniony do tablicy!!! :lol:
No to wypada się ustosunkować.
Otóż zauważ, że Jurkowi odpowiedziałem zupełnie poważnie. Tego co Ty napisałeś nie komentowałem (choc mnie korciło) lecz serio powtórzyłem wcześniej wyrażoną opinię na temat terminu cięcia.

Cytuj:
Jeżeli piszecie Panowie jako doświadczeni i rzeczywiście jesteście autorytetami na tym forum, to wypada się zachowywać jak przystoi na fachowców z kulturą. Bo co mam myśleć o kpinach i zadufaniu doświadczonych.

Ano tylko to, że jezeli publicznie ogłasza się brednie to należy się liczyc z takimi reakcjami na jakie brednie zasługują.

Cytuj:
Przyznam że w tym poście co wcześniej napisałem przemawia też i moje doświadczenie, chociaż nieprofesjonalisty.

A napisz coś o tym doświadczeniu. Szczegolnie w zakresie zasypywania kopczyków, rozgrzebywania ich zimą i ponownego zasypywania. Chętnie się z takimi nowinkami zapoznam.
Cytuj:
Wzoruję się na autorytecie - Romanu Myśliwcu który na temat cięcia winorośli, właśnie podaje termin na przełomie zimy i wiosny.

Inne autorytety mówią coś innego. I co z tego wynika?
Cytuj:
Mowa tu o cięciu formującym dla krzewów jednorocznych artykuł R. Myśliwca w działkowcu nr3/06

I tam Myślwiec pisał o rozgrzebywaniu kopczyków na przedwiośniu? 8O
Cytuj:
Natomiast cięcie w jesieni można wykonywać tylko po to aby można łatwiej okryć jednoroczną sadzonkę. Podaję to jako moje praktyki.

A może dlatego by wiosną krzewy mniej płakały?

Cytuj:
I nie tworzę nowych teorii jak napisał wlodekj.

Oj tworzysz! I to nawet dośc śmieszne. :lol::lol::lol:
Boję sie tylko tego , że jakiś nowicjusz przeglądający to forum może je wziąć na serio. I dlatego tylko marnuję czas na tę odpowiedź.
Janusz
PS
Kiedyś Kobuszewski wypowiedział święte słowa: ucz się Jasiu!!!

Tytuł: Cięcie
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 01:57 
mistrz
mistrz

No cóż, widać że wypisuję brednie tak skomentował Janusz. Nie będę więcej pisać na ten temat bo, okazuję się że tworzę nowe teorie- zwanymi bredniami. Kończąc; proponuję zaglądnąć osobom które uważają że się mylę, do artykułu w działkowcu nr 3/06 str. 34. Pozdrawiam wszystkich którzy polemizowali.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 15:24 
mistrz
mistrz

Idą święta... więc proponuję zamknąć ten temat...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 17:48 
Ekspert
Ekspert

i ...
.
.
.
"Działkowca"

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 18:19 
Ekspert
Ekspert

A ja chciałem w tym miejscu bardzo podziękować Januszowi za życzenia świąteczne, i zrewanżować się tym samym:
ZDROWYCH, WESOŁYCH, RODZINNYCH I BEZTROSKICH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
I jeśli mi będzie wolno tego samego życzę wszystkim forumowiczom i ich rodzinom
POGODNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT
Wojtek z Bochni

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 18:46 
Ekspert
Ekspert

Bardzo dziękuję i przyłączam się do życzeń.

Zdrowych pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, Szczęśliwego Nowego Roku oraz mrozów nie większych niż - 18C

Wszystkim Forumowiczom oraz ich Rodzinom

życzy

Daniel
alias "Filokseryta" z Krakowa

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1