Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 09:37 
czeladnik
czeladnik

Nigdzie nie znalazłem informacji jaki cel ma ten zabieg? Na chłopski rozum, nie widzę w nim większego sensu. Jeżeli chce mi się wykopać na tyle duży dołek, że korzenie się w nim mieszczą bez podwijania, to po co je ciąć? Zresztą sadzonki pojemnikowe mają korzenie pozawijane i nikt ich nie przycina przed sadzeniem. Dlatego proszę niech mi ktoś ogarnięty w tym temacie wyjaśni czy ten zabieg ma jakiś konkretny cel, czy chodzi tylko o to, aby nie trzeba było kopać ogromnego dołu pod sadzonkę?

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 09:50 
Kiper
Kiper

Noolan, ano dobre pytanie. Ja też nigdy nie przycinam końcówek korzeni, jeno robię szerszy dołek, rozkładam korzenie, uważam żeby nie były podwinięte w górę, a końcówki skierowane w dół przez usadowienie sadzonki na niewysokim stożku ziemi.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 10:23 
Ekspert
Ekspert

Przy kopaniu sadzonek gołokorzeniowych, często dochodzi do uszkodzenia korzeni. Uszkodzenia mogą mieć różny charakter, bywa że rany są na dużej powierzchni. Takie korzenie należy bezwzględnie przyciąć ostrym sekatorem. Zdrowych silnych korzeni również nie przycinam. Niektóre źródła podają, że w przypadku bardzo krótkiego przycięcia latorośli, mocny system korzeniowy należy również przyciąć dla zachowania równowagi???

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 13:45 
czeladnik
czeladnik

Z tego co wyczytałem podcinanie korzeni zmusza roślinę do wytworzenia mocniejszego systemu korzeniowego i wzmaga przyrost korzeni.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 14:11 
czeladnik
czeladnik

Można prosić o źródło tej informacji, jeżeli oczywiście pamiętasz, gdzie to czytałeś. W sumie jestem teraz w czytelni SGGW to postaram się znaleźć jakieś informacje na ten temat.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 14:16 
czeladnik
czeladnik

W ksiażkach pt.Winorośl R.Myśliwca Oraz Winorośl M.Kaszuba nie wiem czasami czy nie było też wpomniane o tym w poradniku W.Bosaka pt. Uprawa winorośli i winiarstwo w małym gospodarstwie na Podkarpaciu

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 14:54 
czeladnik
czeladnik

Nie wiem jak w książce pod tytułem winorośl, ale w "Nowoczesnej Winnicy" Myśliwiec nic nie pisze o przycinaniu korzeni stopowych.

Pisze jedynie coś takiego "Tuż przed sadzeniem usuwamy korzenie ze środkowej części trzonu korzeniowego, pozostawiając jedynie stopowe" oraz "W pierwszych latach prowadzenia winnicy należy zmuszać do rozrostu głębiej znajdujące się korzenie krzewów przez coroczne wycinanie korzeni podpowierzchniowych"
Źródło: R. Myśliwiec, Nowoczesna Winnica, Państwowe Wydawnictwo Rolne i Leśne, Warszawa 1992, s. 95.

W "Ogrodzie Winoroślowym" (II wydanie z 1997 r.) wspomina tylko o usuwaniu korzeni przypowierzchniowych.

Lisek pisze o tym tak.
"Korzenie sadzonek wykopywanych ze szkółki przycina się do białej zdrowej tkanki, a zbyt długie skraca do 5-7 cm, aby uniknąć ich podwijania przy sadzeniu. U długich sadzonek, liczących 30 i więcej centymetrów, korzenie mogły rozwinąć się na wszystkich węzłach, tworząc kilka pięter. Najczęściej pozostawia się jedynie najniżej położone korzenie (stopowe). Usunięcie wszystkich wyżej położonych korzeni jest szczególnie ważne na lekkich piaszczystych glebach, gdzie te - płytko położone - są narażone zarówno na przesychanie jak i przemarznięcie."
Źródło: J. Lisek, Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, Wydanie II - poszerzone i zaktualizowane, Hotpress, Warszawa 2011, s. 126.

Czyli podsumowując, jeżeli korzenie stopowe są zdrowe i chce się nam kopać szeroki dół to nie ma potrzeby ich przycinania, można jedynie wyciąć korzenie górnych pięter.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 15:06 
Ekspert
Ekspert

Do podsumowania Noolana dodałbym to co wynika z postu Kapitana: Jeśli są zdrowe i równo przycięte - nie tniemy tylko kopiemy taki dolek aby się nie podwijały. Jesli końcowki korzeni są poszarpane lub zgniecione od tepego szpadla - przycinamy.
Jednak jak ktoś ma posadzić np. 5000 sadzonek wiertnicą lub sadzarką to korzenie muszą być skrócone.

Stare przysłowie szkółkarzy mówi: "Lepszy korzeń obciety niźli korzeń zagięty".
Co do sadzonek doniczkowych - to powinno się rozluźniać i rozplątywać poskręcane zbite korzenie przed przesadzaniem do gruntu. Z moich doświadczeń również wynika, że rozplątane korzenie szybciej się rozrastają i sadzonka lepiej rośnie.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 19:23 
Kiper
Kiper

Tu z kolei: http://www.fassadengruen.de/uw/weinreben/uw/weinstock/uw/rebpflanzen/rebpflanzen.htm piszą coś po niemiecku, że w świetle najnowszej wiedzy, przycinanie korzeni nie jest już zalecane :wink: (Jeżeli dobrze zrozumiałem)

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 06:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zatem stosuje się do starej "Jaworkowej" zasady przysłanej wraz z pierwszymi sadzonkami. Zalecają oni, by korzenie skrócić o ok. 10 cm. Czynię jak radzą i dbam, by korzenie nie były zawinięte, a skoro winorośle rosną i mają mocne systemy korzeniowe - o czym przekonałem się w na wiosnę przesadzając je w nowe miejsce - to po co zmieniać coś, co sprawdza się w 100 %.

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 08:00 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
...Zalecają oni, by korzenie skrócić o ok. 10 cm.....
a jeśli korzenie w sumie mają 10cm :?:

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 11:43 
przedszkolak
przedszkolak

NoolaN napisał(a):
Nigdzie nie znalazłem informacji jaki cel ma ten zabieg? Na chłopski rozum, nie widzę w nim większego sensu. Jeżeli chce mi się wykopać na tyle duży dołek, że korzenie się w nim mieszczą bez podwijania, to po co je ciąć? Zresztą sadzonki pojemnikowe mają korzenie pozawijane i nikt ich nie przycina przed sadzeniem. Dlatego proszę niech mi ktoś ogarnięty w tym temacie wyjaśni czy ten zabieg ma jakiś konkretny cel, czy chodzi tylko o to, aby nie trzeba było kopać ogromnego dołu pod sadzonkę?

W książce S. Madeja WINOROŚL na str. 135 jest napisane tak: "Przed sadzeniem młode roślinki powinny być "odświeżone", tzn. powinny mieć nieco przycięte korzonki w celu łatwiejszego ułożenia ich w dołku
i pobudzenia do szybkiego wypuszczania nowych korzonków. Przed wysadzeniem powinny być umieszczone w wodzie na 20 do 24 godzin i dłużej."

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 15:19 
mistrz
mistrz

Ulmen napisał(a):
NoolaN napisał(a):

W książce S. Madeja WINOROŚL na str. 135 jest napisane tak: "Przed sadzeniem młode roślinki powinny być "odświeżone", tzn. powinny mieć nieco przycięte korzonki w celu łatwiejszego ułożenia ich w dołku
i pobudzenia do szybkiego wypuszczania nowych korzonków. Przed wysadzeniem powinny być umieszczone w wodzie na 20 do 24 godzin i dłużej."

Brawo Ulmen :D
I po tym wyjaśnieniu dyskusja powinna się zakończyć!!!!!

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 19:13 
Ekspert
Ekspert

W niemieckim linku cytowanym wcześniej jest takie zdanie:

"...zgodnie z ostatnimi ustaleniami, korzenie zawierają substancje rezerwie, ale tak cenne, że przycinanie korzeni nie jest zalecane."

I to jest jedna z prawd dotyczących korzeni.
Druga prawda jest taka, że przez rany na korzeniach wnikają różne patogeny (wirusy, bakterie, grzyby).
Trzecia prawda jest taka, że łatwiej jest zasadzić sadzonkę o krótkich niż długich korzeniach, a w przypadku sadzenia maszynowego długie korzenie skutecznie utrudniają i spowalniają sadzenie.

I to są jedyne powody dla których korzenie należy zostawiać w całości lub przycinać jeśli ktoś musi.

Jeśli chodzi o mnie to nigdy korzeni nie przycinam ani nie rozplątuję korzeni w sadzonkach doniczkowych. Bo i po co ?
Wzrost korzeni zależy od rodzaju gleby, zasobności gleby, wilgoci, temperatury, siły wzrostu odmiany, zdolności odmiany do wytwarzania korzeni. I to są najważniejsze czynniki. Przy tym wszystkim, ranienie korzeni celem pobudzenia ich do wzrostu to działanie bez znaczenia, żeby nie powiedzieć bezsensowne.

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2011, 21:08 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
....
I to są jedyne powody dla których korzenie należy zostawiać w całości lub przycinać jeśli ktoś musi.
....

Ale jeżeli już ktoś musi (albo lubi przycinać :lol: ), to powinien potem wymoczyć w topsinie lub miedzianie (o tym już było)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1