Witajcie, potrzebuję porady bardziej doświadczonych.
Wczoraj pieliłem swoją posadzoną w tym roku winniczkę i tak się zastanawiałem po kiego czorta jak tak skubię te "puste hektary" i zacząłem się zastanawiać, że chyba popełniłem błąd planując rozstawę krzewów. Mam 3 rzędy co 3,5 metra. Tak było ustawiane pod sad który jest nasadzony ciut dalej. Ale doszedłem do wniosku, że w zasadzie chyba nie ma potrzeby trzymać się tych samych rzędów. Natomiast krzewów przydało by się więcej, bo mam posadzone raptem po 6-7 sztuk danej odmiany (trochę eksperymentalnie).
No i wpadłem na pomysł, że skoro w zasadzie dopiero w tym roku wszystko było sadzone to może dało by się ten jeden środkowy rząd rozłożyć na dwa. Wtedy lepiej bym wykorzystał powierzchnię i mógł dosadzić jeszcze po kilka sztuk z każdego rodzaju. Wprawdzie będzie to pewnie oznaczało rok w plecy i kupę dodatkowej roboty, ale za to uzyskam miejsce na dodatkowe 27 sadzonek. Chyba gra warta świeczki?...
No i chciałem się poradzić w kilku kwestiach:
1. Czy to na pewno dobry pomysł? Krzewy dopiero co zasadzone i z jednej strony boję się je pouszkadzać, a z drugiej skoro wyrosły takie jak na zdjęciach, to raczej nie pobudowały zbytnio korzeni może poza Solarisem sadzonym na wiosnę jako gołokorzeniowy. Regent sadzony 13.06, Roesler 21.06 i Negru jako ostatnie 29.07 - te z doniczek. Wydaje mi się, że powinno to się odbyć raczej bez większego uszkodzenia roślin?
2. Rząd przy ogrodzeniu ma być w formie Y (LM, MF, TA, Marquette) natomiast pozostałe planuję jako szpaler (Royat/Casanave/Guyot na 70 cm pniu, ew. sznur skośny dla Regenta, Roslera i Negru), stąd rząd II od Y dałbym w odległości 2,5 m. Wtedy pozostałe rzędy miały by rozstaw ok 2,2 m. Czy to dobre proporcje? Nie za ciasno? Zwłaszcza przy tym Y, żeby nie zacieniał II. Y jest od wschodu, a przebieg rzędów pn-pd.
3. Jeśli pomysł trzyma się kupy, to kiedy najlepiej było by to zrobić? Na jesieni czy na wiosnę? Jeśli jesień to w jakim czasie (październik/listopad?)
4. Inne aspekty techniczne, na które trzeba zwrócić uwagę a laik może nie być świadom. Wszystko będę robił oczywiście ręcznie.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie opinie i porady!

Kilka fotek dla lepszego zobrazowania sytuacji:
Widok w kierunku PD

Widok w kierunku PN

Solarisy

Regenty

Negru de Dragasani

Roeslery