Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 09:21 
przedszkolak
przedszkolak

hej,

potrzebuję porady doświadczonych. Jestem dosyć świeży, winnicę zacząłem sadzić wiosną tego roku, mam około 250 krzewów.
Mam możliwość przesadzenie do siebie kilkudziesięciu krzewów 6-7 letnich. Ziemia na mojej działce to glina, spadek jest, ale często jest tam mokro. Wykopałem dołki pod krzewy, następnego dnia w niektórych dołkach była już woda, wygląda to bardzo różnie, kilka dołków w miarę bez wody, część 2-3 cm, a im niżej na działce to nawet po 25-30 cm centymetrów. Zdaję sobie sprawę że jak wsadzę do wody, to korzeń może zgnić. Co robić, odpuścić, przesadzić tylko do tych w miarę suchych ? Czy dobrym pomysłem może być zrobienie sztangą pionowych otworów w dołkach (coś na zasadzie tyczenia grochu) aby woda spłynęła niżej ? Czy może odpuścić, poczekać do wiosny i pomyśleć nad jakimś drenażem na działce ? Ktoś robić drenaż, może coś doradzić ? Będę wdzięczny ze wszelkie porady.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 09:46 
Kiper
Kiper

Przy odwodnieniu: jak glina to tylko spadek terenu, skłon, rowek odprowadzający opady ( i podwyższenie winnicy) -ja tak mam.
Nie sadzę za głęboko ok.30cm bo tak jak piszesz zgnije na nizinie, w glinie, i sypie kopczyki. Krzewy kilkuletnie przesadzałem w grudniu (chyba najlepiej) ale i marcu i było Ok, mimo że zawsze mam mokro. Dodaję do gleby kompost i keramzyt 0-4 mm, jest lekki, b.spólchnia glinę, jest wtedy b. sucha i cieplejsza. Mam czarną ziemię gliniastą 60cm i dalej glina z kamieniami lodowcowymi do 10 m ppt -nieprzepuszczalna. Koledzy tez przesadzali w grudniu i przyjmowało się -był na forum ten temat już- ale im starszy krzew tym gorzej...
Ale jak gleba niżej przepuszczalna:tzn piaski to wtedy drenaż, studnia chłonna itp. Zależy co masz w profilu glebowym niżej 1-2m ppt?

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 09:57 
przedszkolak
przedszkolak

Drenaż w dużej mierze zależy od tego czy masz gdzie odprowadzić wodę. Zawsze możesz robić prowizoryczne studnie chłonne obok krzewów, ale to też zależy od tego jaka jest u Ciebie sytuacja. Przewiercasz się do warstwy przepuszczalnej i zasypujesz to żwirem. Ważne jest, tak jak już wspominał kolega wyżej, żeby poprawić przepuszczalność ziemi przy sadzeniu. W moim przypadku najlepiej sprawdza się kompost (też mam glinę) i ta woda o wiele lepiej się wchłania i spływa. Można też dodać keramzytu, piasku, ale kompost to podstawa. Obornik jeśli daję to mieszam z kompostem, gdyż warstwa obornika na dnie dołka przez jakiś czas (dopóki się nie rozłoży) tylko pogorszy sprawę.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 10:10 
przedszkolak
przedszkolak

mirass napisał(a):
Drenaż w dużej mierze zależy od tego czy masz gdzie odprowadzić wodę. Zawsze możesz robić prowizoryczne studnie chłonne obok krzewów, ale to też zależy od tego jaka jest u Ciebie sytuacja. Przewiercasz się do warstwy przepuszczalnej i zasypujesz to żwirem. Ważne jest, tak jak już wspominał kolega wyżej, żeby poprawić przepuszczalność ziemi przy sadzeniu. W moim przypadku najlepiej sprawdza się kompost (też mam glinę) i ta woda o wiele lepiej się wchłania i spływa. Można też dodać keramzytu, piasku, ale kompost to podstawa. Obornik jeśli daję to mieszam z kompostem, gdyż warstwa obornika na dnie dołka przez jakiś czas (dopóki się nie rozłoży) tylko pogorszy sprawę.

Do tej pory jak sadziłem, to na dno dołka dawałem obornik z zaprzyjaźnionej stadniny, a sam dołem zasypywałem mieszanką ziemi ogrodniczej, piasku i trochę gliny. Zaskoczyłeś mnie z tym obornikiem, że to błąd.

Wodę mam gdzie odprowadzić, tam gdzie kończy się działka, po kilku metrach zaczyna się spory uskok, taki wąwóz, więc można by tam wodę wpuścić.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 10:30 
przedszkolak
przedszkolak

Sam obornik nie jest błędem, ale sprawdzałem to u siebie w przypadku innych nasadzeń, które musiałem wykopać. Tam gdzie wrzuciłem na dno dołka obornik i niespecjalnie go wymieszałem z ziemią a w dodatku nie dodałem kompostu (dla przepuszczalności wody) to po roku była tam straszna "paćka". Było tam sporo wody i częściowo rozłożony obornik. To taka sugestia z moich doświadczeń na glinie.
Sam właśnie pracuję nad drenażem u siebie, bo mam taką samą sytuację. U mnie pomiędzy winoroślami i pomiędzy drzewkami w sadzie wykopałem rowy, w które pójdzie żwir i rura drenażowa. Woda jest odprowadzana do rowu. Jeszcze trochę pracy przede mną, ale nawet same wykopane rowy już robią różnicę i widzę jak woda do nich spływa. U mnie akurat są w różnym rozstawie w zależności od usytuowania roślin, ale staram się żeby nie było między nimi więcej niż 8m. Gdzieś tak wyczytałem, ale to pewnie dużo zależy od lokalnych warunków.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 10:38 
przedszkolak
przedszkolak

mirass napisał(a):
Sam obornik nie jest błędem, ale sprawdzałem to u siebie w przypadku innych nasadzeń, które musiałem wykopać.

Ten mój obornik zazwyczaj jest pomieszany ze słomą, to nie załatwi sprawy kompostu ? Mam dwa kompostowniki, coś tam w nich jest, ale wyrzucałem na kompostownik również trociny z drzew iglastych (coś tam się lubię w drewnie pobawić od czasu do czasu), a wyczytałem gdzieś że trociny iglaste nie są dobre dla winorośli ?!?

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 10:50 
przedszkolak
przedszkolak

Przedstawiłem tylko moje doświadczenia na glinie i może u kogoś innego będzie to wyglądało inaczej. Jeśli obornik jest przemieszczany ze słomą tzn. że jest jeszcze nieprzerobiony a powinno się zaprawiać dołki przerobionym obornikiem - przynajmniej tak się przyjmuje, ktoś może robi inaczej.

Trociny z drzew iglastych zakwaszają. Zależy ile dajesz tych trocin. Ja dodaję do kompostu nieco trocin, ale dodaję również popiół ze spalania drewna aby podnieść ph.
Winorośl nie lubi gleb kwaśnych, przyjmuje się dla nich odczyn obojętny lub lekko kwaśny. Warto przed posadzeniem winorośli sprawdzić ph gleby. Najprostsze badanie z ph, fosforem, potasem i zaleceniami nawozowymi to koszt kilkunastu złotych - warto. Nawet teraz wiele osób wapnuje glebę (wątek Zima 2020). Ja również zamówiłem wapno i będę w tym tygodniu wapnował, gdyż ma jeszcze nie zamarznąć jakiś czas gleba.

To są jednak moje doświadczenia z innych roślin niż winorośl (winorośl dopiero nasadziłem), więc warto poczekać na wypowiedź kogoś bardziej doświadczonego.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 10:56 
Kiper
Kiper

Inna sprawa to te krzewy 6-7 letnie. To już starsze krzewy i ich przesadzanie nie jest super pomysłem. Osobiście wolałbym (jak nie chcesz kupować sadzonek) ukorzenić sobie i sadzić nowe sadzonki. Czasem późno przesadzane krzewy źle się korzenią i może być potem problem z owocowaniem. Zależy od odmiany.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:02 
Kiper
Kiper

Lepiej obornik dać rozłożony/ przekompostowany i przemieszać z glebą- bo glina jest nieprzepuszczalna -brakuje tlenu. Słoma i trociny wolno się rozkładają i wtedy zabierają azot z gleby - przekompostować je . Ważniejsze przy przesadzaniu aby to zrobić teraz w spoczynku krzewów, a nawożenie obornikiem ze słomą bardziej im chyba zaszkodzi.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:51 
przedszkolak
przedszkolak

Mcin napisał(a):
Lepiej obornik dać rozłożony/ przekompostowany i przemieszać z glebą- bo glina jest nieprzepuszczalna -brakuje tlenu. Słoma i trociny wolno się rozkładają i wtedy zabierają azot z gleby - przekompostować je . Ważniejsze przy przesadzaniu aby to zrobić teraz w spoczynku krzewów, a nawożenie obornikiem ze słomą bardziej im chyba zaszkodzi.

Podsumowując, dawać ten obornik czy nie ? Jeśli pozbędę się wody z dołków przesadzać ? Jeśli dołek zasypię ziemią ogrodniczą, plus piasek, będzie ok ?

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 13:58 
Kiper
Kiper

Ja bym obornika nie dawał, a zrobiłbym jak piszesz i przesadził bo lepszej pory nie ma na to.

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 13:59 
mistrz
mistrz

Zrób najpierw drenaż i dopiero bierz się za przesadzanie. Jeśli masz możliwość nawiezienia urodzajnej warstwy lżejszej przepuszczalnej gleby (nie martwicy) i podniesienie ternu, to wykorzystaj to.
Przesadzałem nawet kilkunastoletnie Regenty - najważniejsze to wykopać je ostrożnie, z dużą ilością korzeni. Nie dopuścić do przesuszenia korzeni - dół do nowego nasadzenia przygotować wcześniej.
Wykop doły wyraźnie głębsze niż potrzeba. Na ich dno daj ok. 10 cm warstwę odcinającą i drenażową z mieszanki lekkiej ziemi piaszczystej ze żwirem (tzw. pospółkę). Posadź krzew w dołku obsypując korzenie wcześnie starannie przygotowaną mieszanką wierzchniej ziemi, ziemi piaszczystej (sporo), kompostu i torfu odkwaszonego. Można na dole dać trochę zmieszanego z rozluźnioną ziemią przefermentowanego (co najmniej 2 lata) obornika. Jak nie masz takiego obornika, to go lepiej nie stosuj, bo zaszkodzisz. To wszystko musi być dobrze wymieszane.
W pierwszym roku po przesadzeniu nie wolno dopuścić do owocowania. :)

PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 14:09 
mistrz
mistrz

Tak jak pisał McGr3gor przesadzanie 6-7 letnich krzewów nie jest dobrym pomysłem ponieważ kilkuletnie krzaki mają zazwyczaj mocno rozrośnięty system korzeniowy i mimo wykopania ogromnego dołu wokół i tak najbardziej wartościowe włośniki znajdujące się na końcach ulegają uszkodzeniu odcięciu lub oderwaniu. Nie znaczy to że się nie da, przesadzałem trzy sztuki, mocno przyciąłem część nadziemną a później traktowałem jak jednoroczne sadzonki. Canadice i Black Grand rosną i owocują do dzisiaj Fredonia nie wystartowała. Ale to są moje spostrzeżenia na bardzo lichej piaskowej ziemi.

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2021, 16:14 
nowicjusz
nowicjusz

Szanowni, ja z podobnym pytaniem - chciałabym przesadzić kilka starych krzewów, są w wieku mniej więcej od 15 do 30 lat. Ponieważ przenoszę się w inny region kraju, szkoda mi zostawiać tę rośliny, to scheda po śp. Teściu. Czy to ma sens i szanse powodzenia czy też stanowczo odradzacie?
Z góry dziękuję za wszystkie porady.

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2021, 16:43 
Ekspert
Ekspert

A cóż to za cenne krzewy, że chcesz je wieźć na drugi koniec Polski? Czy to tak dobre odmiany czy to tylko kwestia sentymentalna? Tak duże i w takim wieku krzewy nie maja raczej szans na przesadzanie. Nie uda Ci się wykopać z odpowiednią bryłą korzeniową. Korzenie mogą sięgać na kilka a nawet więcej metrów w głąb.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1