Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 03:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 17:24 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry,
Swoją przygodę z uprawą winorośli rozpocząłem w maju 2015r, wtedy też posadziłem 8 sadzonek winorośli - głównie odmiany deserowe.
Zamiast przed posadzeniem poczytać trochę literatury i przeglądnąć forum zrobiłem co zrobiłem czyli posadziłem te 8 krzaczków i tutaj pojawia się moje pytanie.
Czy nie za płytko posadziłem sadzonki? Wykopałem doły na około 40 cm, na spodzie dałem około 2cm kilkuletniego obornika końskiego, na to około 10 cm ziemi i dopiero sadzonki.
Pozostałe 7 sadzonek również wypuściły pędy z łozy która "wystawała" około 15 cm nad ziemię.
Czy Waszym zdaniem mogę jeszcze poprawić ten błąd i odkopać krzaczki i posadzić je głębiej w ziemi?
Jeśli można to jaki termin byłby odpowiedni?
Do postu dołączyłem zdjęcie sadzonki Seyval BL z dnia posadzenia oraz z sierpnia 2015 oraz Frednonii z dnia posadzenia.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc

Załączniki:
Komentarz: Fredonia w dniu sadzenia
fredonia1.jpg
fredonia1.jpg [ 66.53 KiB | Przeglądane 1383 razy ]
Komentarz: Seyval BL w sierpniu 2015
sadzonka2.jpg
sadzonka2.jpg [ 39.14 KiB | Przeglądane 1383 razy ]
Komentarz: Seyval BL w dniu posadzenia
sadzonka1.jpg
sadzonka1.jpg [ 52.46 KiB | Przeglądane 1383 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 18:31 
Ekspert
Ekspert

cliwok napisał(a):
Czy nie za płytko posadziłem sadzonki? Wykopałem doły na około 40 cm, na spodzie dałem około 2cm kilkuletniego obornika końskiego, na to około 10 cm ziemi i dopiero sadzonki.

Wychodzi na to że korzenie zaczynają się około 30 cm pod ziemią. To dobra głębokość.
Jesli jednak zdecydujesz się cokolwiek przesadzać to teraz jest dobra pora, przed ruszeniem wegetacji.

PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 18:36 
mistrz
mistrz

Raczej moim zdaniem nie ma co poprawiać..

PS. Na jednym zdjęciu wygląda że łoza miała 5-6 pąków..wszystkie zostawiłeś??

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 14:06 
nowicjusz
nowicjusz

Basti - Zapewne chodzi Panu o Seyval - niestety zostawiłem tylko najwyższe lewe oczko z którego wyrosła latarośl na wysokość około 2,3m. (Na wysokości około 1,5m średnica latorośli a teraz już łozy ma około 10mm)
Pozostałe pąki wyłamałem i boję się, że źle zrobiłem ponieważ teraz na przedwiośniu mógłbym z pąka najbliższego ziemi wyprowadzić nową latorośl. (Liczę, że może akurat jakiś wyrośnie)

Moim winogronom robiłem zdjęcia co kilka tygodni i mam udokumentowany na zdjęciach cały okres wzrostu przez rok.
Bardzo prosiłbym rzucić okiem na moje pozostałe winogrona czy jest sens je odkopywać i pogłębiać doły.
Zastanawiam się również czy wszystkie winorośle w tym roku ciąć na dwa pąki czy Fredonię i Seyval "oszczędzić" i przyciąć wyżej (na wysokości około 50 - 70 cm) aby w tym roku uformować pień.
Link do folderu Dropbox poniżej:
https://www.dropbox.com/sh/cnznn4u6p14cp4h/AAAmTwE4WCyoYvfGvQJORp7Aa?dl=0

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 16:14 
Ekspert
Ekspert

Też bym nie przesadzał, ale jak się zdecydujesz na przesadzanie to tnij wszystko jak leci na 2 pąki - wtedy żadne pnie. Czy robisz pień w 2gim roku, czy nie, to Twoja decyzja. U mnie lepiej w drugim roku ciąć, nie zależnie od tego co urosło w pierwszym (ciężka gleba). Ważniejsze żeby w tym sezonie nie dać im jeszcze zaowocować.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 13:48 
nowicjusz
nowicjusz

Z moich 8 krzaczków aż 5 czyli: Agat Doński, Venus, Summersweet, Seneca, Jukka miały w przeciągu roku stosunkowo małe przyrosty - średnio do 70cm. Czy przyczyną tak małych przyrostów może być fakt, że od poziomu korzeni do obornika dzieliła je warstwa niecałych 10cm ziemi i korzenie mogły zostać poparzone? Jeśli tak w jaki sposób można je uratować? (Czy wystarczyłoby odkopać - pogłębić dół zmniejszyć ilość obornika i dać więcej ziemi pod korzenie?)

(We wcześniejszym poście zamieściłem link do folderu dropbox gdzie można oglądnąć rozwój winorośli w przeciągu roku. Może to pomóc w diagnozie :))

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 14:38 
Ekspert
Ekspert

Warstwa 2cm obornika to nie tak grubo, no i nie jest to świeży obornik, nie ma co panikować, przesadzanie opóźni wzrost.
Warto spulchniać wierzchnią warstwę ziemi by dochodziło powietrze, korzenie potrzebują tlenu a rozkład materii organicznej pochłania tlen, no i w suszę podlać, by nie doszło do nadmiernej koncentracji nawozu w wodzie w rejonie korzeni.. Za rok już z obornika zostaną zmineralizowane ślady.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 14:56 
nowicjusz
nowicjusz

poszukiwacz napisał(a):
Warstwa 2cm obornika to nie tak grubo, no i nie jest to świeży obornik, nie ma co panikować, przesadzanie opóźni wzrost.
Warto spulchniać wierzchnią warstwę ziemi by dochodziło powietrze, korzenie potrzebują tlenu a rozkład materii organicznej pochłania tlen, no i w suszę podlać, by nie doszło do nadmiernej koncentracji nawozu w wodzie w rejonie korzeni.. Za rok już z obornika zostaną zmineralizowane ślady.

A jeśli jednak ten obornik był "świeży" a w okresie letnim było bardzo sucho i często podlewałem może to być powodem?

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 15:33 
Kiper
Kiper

Przypomnij sobie czy na wiosnę nie było u Ciebie dużych opadów deszczu?

Krótko siedzę w tym hobby, ale najsłabiej u mnie porosły sadzonki, które w maju zostały podtopione.
Rządek, który wiosną 2015r. pływał był najsłabszy na koniec sezonu. Krzewy porosły zaledwie na około 150cm, a latorośle były cienkie. Pieśnia zaś miała może z 60cm wzrostu.
Latorośle w pozostałych rzędach śmignęły na 3-4 metry.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 15:49 
mistrz
mistrz

cliwok napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
Warto spulchniać wieżchnią warstwę ziemi by dochodziło powietrze, korzenie potrzebują tlenu a rozkład materii organicznej pochłania tlen, no i w suszę podlać, by nie doszło do nadmiernej koncentracji nawozu w wodzie w rejonie korzeni.. Za rok już z obornika zostaną zmineralizowane ślady.

A jeśli jednak ten obornik był "świeży" a w okresie letnim było bardzo sucho i często podlewałem może to być powodem?

Wcześniej jednak piszesz że dałeś 10cm ziemi - to nie jest mało. Na zdjęciach rośliny wyglądają na zdrowe i raczej nie wygląda na to że się "przejadły" obornikiem, roślina poparzona nawozem wygląda inaczej. Mało prawdopodobna jest też jednakowa reakcja wszystkich roślin. Przypuszczam ( bo tego nie opisałeś ) że rośliny mogły mieć słabszy system korzeniowy, ziemia przy korzeniach i powyżej nie była niczym wzbogacana(czyli mało zasobna) i nawet obfite podlewanie nic tu nie pomogło. Na pewno przez tamten rok korzenie się jednak rozrosły i efekt "nadziemny" będziesz mógł obserwować w tym sezonie.

Pozdrawiam Jacek

PostNapisane: środa, 24 lutego 2016, 16:55 
Ekspert
Ekspert

cliwok czytam Twoje wątpliwości i przypomina mi się kiedyś wyczytana gdzieś na tym forum porada, żeby winorośli po prostu nie przeszkadzać. Większość z nas na początku uprawy była też dość wrażliwa i naturalne jest, że zastanawiamy się czy wszystko dobrze zrobiliśmy, ale z drugiej strony bez przesady to świat przyrody, który sobie poradzi i ma swoje tajemnice. Wsłuchaj się w kolegów i powolutku niech do Ciebie dotrze, że: JEST DOBRZE. :D I daj sobie i winorośli CZAS. :D

Strefa czasowa: UTC + 1