Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 13:54 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
dzisiaj przerzedziłem starą winorośl z której uzyskałem kilkanaście sztobrów i mam kilka pytań.
Czy można je przechować na nieogrzewanym piętrze gdzie w ciągu dnia dochodzi słońce (niestety nie posiadam piwnicy) ?
Jaka powinna być mniej więcej warstwa piasku w doniczce i czy może być to np ziemia z kwiatów czy koniecznie piasek?
Jeżeli chodzi o przechowywanie w lodówce to czy sztobry trzeba czymś owinąć czy mogą gdzieś z boku sobie leżeć ?
Mam nadzieję, że znajdzie się dobra dusza co pomoże a nie odeśle do wyszukiwarki, bo już trochę o tym czytałem :wink:

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 14:11 
nowicjusz
nowicjusz

Ja przechowywyałem sztobry w klatce z piaskiem która znajdowała się w chłodni (akurat mam taką możliwość).
Najprościej to chyba wykopać dołek o głębokośći 50-80 cm i włożyć tam szotbry tylko zabezpieczyć je czymś żeby jakieś stworzenia sobie ich nie zaczęły podjadać.
Pozdrawiam Filip

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 14:22 
Ekspert
Ekspert

Witaj nowy kolego. Coś mi się wydaje, że chyba słabo szukałeś i czytałeś uprawa/przechowywanie-sztorbow-t3150.html?hilit=przechowywanie%20sztobr%C3%B3w
A jeżeli znalazłeś powyższe, to po co zakładasz dokładnie taki sam wątkek? Mogłeś zadać swoje pytanie w starym i skutek byłby taki sam.
Nie przechowuje się sztobrów w doniczkach. No chyba, że odpowiednio wielkich :lol: . Zachęcam do przeczytania w całości watku.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 14:47 
czeladnik
czeladnik

Próbowałem opcji ze stara lodówką,ale najpewniejsza jest ziemia.Nie ma potrzeby 60-80 cm wystarczy wg.mnie 30-40(1 szpadel).Oczywiście jestem młody i dopiero 2 razy kopcowałem sztobry - jednak nic się złego z nimi nie stało.Do dołka sztobry -związać,opisać(u Ciebie nie jest to konieczne bo 1 odmiana,na wierzch dawałem stara folię,która trochę podziurkowałem i wsio.Tak jak radzi kapitan - jednak poczytaj trochę. :D

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 17:06 
nowicjusz
nowicjusz

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji odnośnie tego do jakiej wysokości sztobry zasypać piaskiem w piwnicy ? Przysypać całe czy np. do połowy ? Nigdy tego nie robiłem a chciałbym nieco zwiekszyć nasadzenie.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 17:31 
Ekspert
Ekspert

dixon napisał(a):
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji odnośnie tego do jakiej wysokości sztobry zasypać piaskiem w piwnicy ? Przysypać całe czy np. do połowy ? Nigdy tego nie robiłem a chciałbym nieco zwiekszyć nasadzenie.

piem1970 napisał(a):
60-80 cm wystarczy

np tu masz odpowiedz :lol:

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 17:35 
Kiper
Kiper

dixonowi chyba chodziło czy całe mają być zasypane.

dixon - we wskazanym przez kapitana wątku jest wszystko co potrzebne.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 17:51 
Ekspert
Ekspert

radecki napisał(a):
dixonowi chyba chodziło czy całe mają być zasypane.

No właśnie, 60-80 cm wystarczy żeby zakryć całe . Chyba że ma metrowe sztobry i na dodatek bedzie je przechowywał pionowo :lol:

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 17:58 
Kiper
Kiper

Nie zdziwiłbym się, gdyby chciał przechowywać pionowo. Nie tak dawno, nie wiem czy nawet nie w ostatnim odcinku "Maja w ogrodzie" pokazano, że pan włożył pionowo kilka sztobrów do płytkiego dołka tak, że nawet część sztobrów wystawała nad ziemię. Komentarz był taki, że teraz wystarczy przysypać ziemią lub liśćmi czy czymś w tym rodzaju - cytuję niezbyt dokładnie, bo niezbyt poważnie traktowałem to, co słyszałem w tej audycji.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 18:37 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
...Chyba że ma metrowe sztobry i na dodatek bedzie je przechowywał pionowo :lol:
Nie wiem z czego tak lolujesz :lol: . Od dwóch sezonów przechowuje łozę dł 1,2-1,5m pionowo w pojemnikach z piaskiem, głeb ok. 0,2m.
Całość w piwnicy, w zimie temp nie spada poniżej -4stC, do późnej wiosny jest max +5st C. Łozę na sztobry tnę na wiosnę przed ukorzenianiem. To jest z mojej praktyki, sztobry są ok. nie spleśniałe itp, ukorzeniają się ok.
A jak ktoś chce zakopywać w ziemi i tak się przechowuje dobrze, to też dobrze...

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 18:42 
Ekspert
Ekspert

dixon napisał(a):

Poziomo będzie łatwiej :lol:
Jeżeli masz długie łozy np 1,5-2m , to nie tnij teraz - przysyp w całości, a potniesz na sztobry wiosną.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 19:59 
nowicjusz
nowicjusz

Faktycznie niepotrzebnie założyłem ten temat, mogłem podpiąć moje pytania pod istniejący.
Owszem w podanym wątku jest odpowiedź na jedno moje pytanie odnośnie grubości przysypania piachem w skrzyni, doniczce itp, które będą stać w piwnicy. Odnośnie doniczki to owszem mam jedną bardzo długą więc nie wiem czemu miała by się nie nadawać... Niestety na dwa pozostałe pytania tam nie ma odpowiedzi więc jeżeli ktoś mógłby mi na nie odpowiedzieć to będę wdzięczny. O zakopywaniu w ziemi to już wiem właśnie z tamtego i innych tematów dlatego o to nie pytam.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 21:31 
Kiper
Kiper

Nie wiem co na to bardziej doświadczeni koledzy ale moim zdaniem:
- nieogrzewane piętro nie jest dobrym pomysłem - na pewno będą wahania temeperatury, ale raczej za ciepło
- lodówka też kiepsko - stała temperatura, ale będziesz walczył z wysychaniem sztobrów i z pleśnią, która u mnie ciągle się pojawiała. No i kłopot z zajmowaniem miejsca w lodówce.

Radzę zakopac gdzieś w ogrodzie według opisów w wątku. Piasek chyba lepszy od ziemi ogrodniczej - jest bardziej sterylny.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 22:22 
nowicjusz
nowicjusz

radecki napisał(a):
Nie wiem co na to bardziej doświadczeni koledzy ale moim zdaniem:
- nieogrzewane piętro nie jest dobrym pomysłem - na pewno będą wahania temeperatury, ale raczej za ciepło
- lodówka też kiepsko - stała temperatura, ale będziesz walczył z wysychaniem sztobrów i z pleśnią, która u mnie ciągle się pojawiała. No i kłopot z zajmowaniem miejsca w lodówce.

Radzę zakopac gdzieś w ogrodzie według opisów w wątku. Piasek chyba lepszy od ziemi ogrodniczej - jest bardziej sterylny.

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło wielkie dzięki.

PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 23:43 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Od dwóch sezonów przechowuje łozę dł 1,2-1,5m pionowo w pojemnikach z piaskiem, głeb ok. 0,2m.
Całość w piwnicy,

Wybacz ale nie wiele z tego zrozumiałem. Jak pionowo to pionowo. Czyli pojemniki mają wysokość co najmniej 1,5 m i stoją w piwnicy. A co oznacza głeb ok. 0,2m ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1