Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2011, 21:54 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja.Tak samo w tym roku postąpiłem z tym że zadołowałem sztobry bez użycia eternitu a pryzmę przykryłem folią.

Ja nie będę odcinał dopływu wody opadowej czy też ze śniegu. Niech stosunki wodne w pryźmie regulują się same. Wielokrotnie w różnych warunkach atmosferycznych "grzebałem" w środku pryzmy i nigdy nie było tam za mokro.

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2011, 22:14 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):

Ja nie będę odcinał dopływu wody opadowej czy też ze śniegu. Niech stosunki wodne w pryźmie regulują się same. Wielokrotnie w różnych warunkach atmosferycznych "grzebałem" w środku pryzmy i nigdy nie było tam za mokro.

Z tego co widzę to masz przepuszczalną,kompostową ziemię która nie magazynuje wody. U mnie ziemia jest cięższa,jak zacznie lać sztobrom może być trochę za mokro.Folia ma za zadanie temu zapobiec i w drugą stronę ma utrzywać wilgoć w kopcu bo jesień mamy wyjątkowo suchą tego roku.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 01:00 
Ekspert
Ekspert

a ja już 3 rok w tym samym dołku pod północną stroną domu ale tam mam na górce i wilgotność odpowiednia....

Obrazek

oczywiście jeszcze dosypałem piachu i przykryłem styropianem.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 10:11 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
andrew54 napisał(a):
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja.Tak samo w tym roku postąpiłem z tym że zadołowałem sztobry bez użycia eternitu a pryzmę przykryłem folią.

Czy budując pryzmę na sztobry zabezpieczacie spód gęstą metalową siatką przed gryzoniami ?
_________
Janek

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 10:29 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):

Czy budując pryzmę na sztobry zabezpieczacie spód gęstą metalową siatką przed gryzoniami ?
_________
Janek

Ja nie dawałem żadnego zabezpieczenia. Dla przechowania niewielkiej ilości sztobrów dobrym rozwiązaniem jest płytkie zakopanie i obsypanie pryzmą skrzyni po starej lodówce. Taka skrzynia jest dobrym zabezpieczeniem termicznym i nie wymaga dużej ilości ziemi do okrycia. W zasadzie górę wystarczy okryć czymkolwiek. W takiej skrzyni przechowuję sadzonki gołokorzeniowe.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem jak gryzonie ale w tamtym roku nie miałem zabezpieczonej jednej ścianki w tym dołku co pokazałem wcześniej i na wiosne miałem korytarze po krecie między sztobrami ale nic im nie było.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 11:42 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Nie wiem jak gryzonie ale w tamtym roku nie miałem zabezpieczonej jednej ścianki w tym dołku co pokazałem wcześniej i na wiosne miałem korytarze po krecie między sztobrami ale nic im nie było.

Trudno o lepszego strażnika :D To jest pomysł!!! Dołować sztobry na kanale kreta :D

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 11:44 
Ekspert
Ekspert

Ja również nie stosowałem żadnego zabezpieczenia.Na razie nie miałem większych problemów z gryzoniami więc mam nadzieję że wszystko będzie O.K.Dla zwiększenia bezpieczeństwa siatka na pewno by się przydała.Ja najcenniejsze sztobry przechowuję w piwniczce,reszta patyków wraz z tegorocznymi sadzonkami powędrowała do pryzmy.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 13:21 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Space99 napisał(a):

Trudno o lepszego strażnika :D To jest pomysł!!! Dołować sztobry na kanale kreta :D

Dobrze jednak najpierw się upewnić,czy tam rzeczywiście jest kret.
Nornice bardzo chętnie wykorzystują korytarze po krecie.
Ja usunąłem kreta z działki (oczywiście ekologicznie), ale po kilku dniach w tym samym miejscu pojawiły się kopczyki
więc zastawiłem pułapkę i zamiast kreta złapałem nornice.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 14:17 
Ekspert
Ekspert

Ja swoich sztobrów nie dołuję na winnicy (ogrodzie winoroślowym? :mrgreen: ) tylko koło domu. Tutaj nie ma żadnego intruza gdyż niepodzielnie panują koty sąsiadów. Tak więc żadna siatka nie jest potrzebna. Wystarczy dołek odpowiedniej głębokości.
Wody gruntowe dosyć nisko tak że nic nie zakłóca zimowania.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 06:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W przyszłym roku zamierzam na stałe zaprosić jeża i żaby do ogrodu.
http://poradnikogrodniczy.pl/jez-w-ogrodzie.php
Kolejna ciekawostka. Odra stanowi granicę występowania jeża zachodnioeuropejskiego, ale jak rozpoznać jeża wschodnioeuropejskiego bytującego za Odrą ? :lol:
http://miastodzieci.pl/dla_rodzicow/69: ... -owadoerca

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 07:25 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslazok ale oco Ci chodzi? :?
wytłumacz nam jaki to ma związek z tematem.
Dziwisz się że wszyscy mają dość tego co piszesz ale może tylko kilka procent jest w temacie winorośli bo wolisz pisać o swoim super klimacie lub zwierzątkach...

A mam wrażenie że nawet Madeja nie czytałeś tylko jedyna informacja o winoroślach to Jaworek. Zamów sobie łańcuszek poczytaj, pouprawiaj troche, poczytaj forum i dopiero pisz z sensem.

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 06:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W kontekście kreta i zjadaczy ( podgryzaczy ) sztobrów oczywiście. No, może się zagalopowałem. Masz rację.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 18:40 
nowicjusz
nowicjusz

Witajcie Kochani :wink: Zaczynam długo oczekiwaną przygodę z winoroślami .Odmiana którą odkryłem i jestem nią przezachwycony jest niestety no name,dlatego też zdobyłem sztobry i mam nadzieję że się pięknie przyjmie.
Problem jednak mam z warunkami przechowania.Tzn.wiem że zimna piwnica ...leżą płasko w plastikowych donicach ale przykryłem je ziemią z worka do iglaków .czy może tak być?czy musi być piasek o którym tak często piszecie?
Pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 19:11 
Ekspert
Ekspert

Sposobów jest wiele, jednak muszą być zachowane pewne parametry przechowywania.
1. temperatura bliska zeru, około 1C
2. umiarkowana wilgotność
3. dopływ powietrza

Zmierz temperaturę, jeśli masz więcej niż +3C, to przenieś do kopca.
Hibernacja wymaga zimna :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1