Szukam inspiracji (linki, foty) jak dekoracyjnie poprowadzić pień na balkon na pierwszym piętrze. Będzie to tuż przy drzwiach wejściowych więc estetyka jest dla mnie bardzo istotna.
Problem polega na tym, że musiałem posadzić sadzonkę około metra od budynku bo nie chcę naruszać opaski (pod nią jest tylko gruz z cementem). Dodatkowo przed drzwiami jest szeroki schodek więc będę musiał pare razy zakręcić tym pniem i zrobić jakiś es i flores. Wieczorkiem postaram się zrobić jakiś szkic sytuacyjny.
Fajne foty są na
https://www.fassadengruen.de/en/horizontal-cordon.html, ale tam wszystkie winorośle posadzone są bardzo blisko ściany...
-- wtorek, 2 lipca 2024, 14:20 --
Generalnie idea jest taka, z dwiema możliwymi opcjami prowadzenia:

Wątpliwości mam co do mocowań bo nie wiem jakich obciążeń się spodziewać. Wszędzie jest styropian więc szału nie będzie. No i o ile to możliwe chcę uniknąć dziurawienia elewacji.
Zastanawiam się na ile jest realne aby w opcji zielonej docelowo pień "trzymał sie sam" - tj. zamocowany porządnie dopiero na balkonie. Teoretycznie mógłbym go tam doprowadzić korzystając z tymczasowych tyczek i sznurków mocowanych do parapetu i balkonu.