Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 11:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 17:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, mam do Was kilka pytań technicznych odnośnie prowadzenia krzewów Marechal Foch i Seyval Blanc.

Zamierzam krzewy prowadzić jako sznur Royat.

1. Z ilu pąków/czopków powinno składać się ramię?
2. Ile gron jest na jednej latorośli?
3. Od którego pąka na latorośli owocuje każda odmiana?
4. Z każdego czopka rozumiem puszczamy tylko jedną latorośl?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 18:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Dla tych odmian chyba nie ma gorszej formy niż sznur.
SB guyot
MF kurtyna

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 20:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
Zodiak napisał(a):
Dla tych odmian chyba nie ma gorszej formy niż sznur.
SB guyot
MF kurtyna

Nie znam MF,
ale SB u mnie dobrze rośnie (nie za słabo i nie za mocno) i w guyocie (2 sezony temu) i w royacie (poprzedni sezon) i w mieszanym ( w tym roku 1 ramię z łozą drugie royatem).
Latorośle płodne już z 1 pąka. Zostawiam 7-8 latorośli na krzew Przeważnie 3 grona (z reguły ze skrzydełkiem) na latorośli - redukuję do 2. Uwaga na kwiatostany na pasierbach.

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 20:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
jaszczur napisał(a):
Uwaga na kwiatostany na pasierbach.


Tzn.?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 20:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2013, 11:12
Posty: 57
Lokalizacja: okolice Krosna
Sb u mnie podobnie jak u kolegi jaszczur. Jest to jedna z moich ulubionych odmian jeśli chodzi o ilość przyrostów, zagęszczanie się itp.
Przyjemna w uprawie.

Co do MF to u mnie na gliniastej glebie odmiana nie do opanowania w żadnej formie prowadzenia, mam jej po prostu dość tak samo jak LM - dla tych bliźniaczych odmian czas jest u mnie policzony....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 21:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
mihuu napisał(a):
jaszczur napisał(a):
Uwaga na kwiatostany na pasierbach.


Tzn.?


Po prostu na przełomie czerwca/lipca usuwać te gronka, bo i tak nie dojrzeją razem z podstawowym plonem (chyba że usuwamy regularnie wszystkie pasierby - ja tylko skracam jak są już za długie).

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 21:33 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
OK teraz wiem o co chodzi :)

Może tak jeszcze poza tematem - w nawiązaniu do niemożności opanowania MF - czy prawdą jest, że z winorośli najbardziej odpornych na mrozy i choroby najlepsze wino daje Marquette? I jak w porównaniu z nim wychodzi jakościowo wino właśnie z Marechala Focha - bo wybrałem tę odmianę głównie po lekturze internetu, gdzie chwalono jakość wina z MF.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 21:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Z MF i LM różowe wychodzi zawsze bardzo dobre. Czerwonego trzeba się nauczyć robić. Piłem pare razy dobre czerwone z MF ale częściej średnie. Sam robię tylko różowe. O Markecie nie wiem bo mam młode krzewy. Piłem pare win z M ale nie trafiłem jeszcze na dobre. Zapewne podobnie jak z MF trzeba nauczyć sie robić.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 21:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Z tego, co się orientuję, to zależne to jest od terminu zbioru. Jeżeli chcemy czerwone - zrywamy maksymalnie późno...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2017, 06:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
mihuu napisał(a):
Z tego, co się orientuję, to zależne to jest od terminu zbioru. Jeżeli chcemy czerwone - zrywamy maksymalnie późno...


Za bardzo uogólniasz, zrywa się wtedy gdy jest odpowiednia dojrzałość przerobowa (na to składa się kilka czynników) lub jeśli takowej nie osiągasz to maksymalnie późno. Wino czerwone lub różowe to już raczej zależy od sposobu przerobu (np z Ronda da się zrobić białe,różowe i czerwone) a z odmian jasnych czerwonego raczej nie zrobisz niezależnie od terminu zbioru.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2017, 07:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Aha :) Ze swoimi też tak próbowałem. Fermentacja w miazdze (ze skórkami) wino ciemne, a fermentacja samego soku bez skórek (wino jaśniejsze - różowe) :-) Ewentualnie w przypadku fermentacji ze skórkami można pewnie kontrolować to też długością takiej fermentacji...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2017, 10:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
mihuu napisał(a):
Aha :) Ze swoimi też tak próbowałem. Fermentacja w miazdze (ze skórkami) wino ciemne, a fermentacja samego soku bez skórek (wino jaśniejsze - różowe) :-) Ewentualnie w przypadku fermentacji ze skórkami można pewnie kontrolować to też długością takiej fermentacji...


Z grubsza tak. Proces nazywa się maceracją i może być przeprowadzony jeszcze bez fermentacji alkoholowej. Przy czerwonym tak się nie da bo maceracja jest długa i z reguły rozpoczyna się fermentacja alkoholowa połączona wtedy z maceracją. Macerację możemy przerwać wyciskając nastaw i uzyskać wino jaśniejsze. Nie jest to jednak wątek o robieniu wina tylko o prowadzeniu krzewów więc trzeba wrócić do tematu.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO