Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 19:43 
nowicjusz
nowicjusz

Ten winogron ma juz pare lat a jedynie były odcinane wypusty bezkwiatowe podczas roku, wiosną cięty nie był. Owoców nie za dużo i są małe. Prosze o rade.

Załączniki:
w1a.jpg
w1a.jpg [ 43.98 KiB | Przeglądane 2924 razy ]
w5.jpg
w5.jpg [ 49.32 KiB | Przeglądane 2924 razy ]

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 19:47 
nowicjusz
nowicjusz

prosze o pomoc

Załączniki:
w2a.jpg
w2a.jpg [ 41.65 KiB | Przeglądane 2919 razy ]

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:04 
Kiper
Kiper

Witaj,
Na dobry początek zapoznaj się z podstawowymi terminami takimi jak:

• Oczko
  • Latorośl
  • Łoza
  • Wilk
  • Ramię
  • Pień

Zajrzyj tu: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... tyku%C5%82

Niewykluczone, że po lekturze sam(a) rozwiążesz swój problem.

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:47 
nowicjusz
nowicjusz

Niestety po lekturze mam kompletny mętlik w głowie. Przeczytałąm obejrzałam filmy o cięciu winogron na youtube i juz nie wiem nic;(.Prosze zatem o praktyczne porady dotyczące tego egzemplarza.

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:48 
Ekspert
Ekspert

riesling napisał(a):
Witaj,
Na dobry początek zapoznaj się z podstawowymi terminami takimi jak:

• Oczko
  • Latorośl
  • Łoza
  • Wilk
  • Ramię
  • Pień

Zajrzyj tu: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... tyku%C5%82

Niewykluczone, że po lekturze sam(a) rozwiążesz swój problem.

Myślę że na początek wystarczy jak się dowiesz i jaką rolę w krzewie spełnia:
1. Drewno (wszystko co wyrosło do 2008r)
2. Łoza dobrze zdrewniała (to co wyrosło w 2009r)
Z tego krzewu trzeba usunąć wszystkie suche fragmenty łozy. Z drewna trzeba uformować coś w rodzaju szkieletu (konstrukcji krzewu). Łozę wyrastającą z drewna,( ale tylko tą, która ma żywo -zielony przekrój) należy przycięć na czopki od 2-8 oczek. W zależności od stopnia zdrewnienia łozy i układu krzewu mogą być i dłuższe. Z tej łozy (i tylko z niej) wyrosną latorośla, na których krzew będzie owocował. Generalnie 90 % z tego buszu trzeba wyciąć i wywalić. Jeżeli nie masz elementarnej wiedzy na temat cięcia, to trudno mi coś więcej doradzać.

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 22:07 
nowicjusz
nowicjusz

Bardzo dziękuję za odpowiedz już chyba mam jakies pojęcie. Chciałam tylko zapytać czy te stare rozgałezienia, które wyrastają prawie przy początku głownej łodygi należy też przerzedzić tak aby od dołu nie wyrastało 8 ale 5-3 głównych, które pójdą na drabinkę. A następnie do 8 oczek łozy podciąć i bedzie ok.

Mam nadzieję, że jak jutro to zrobię to nie będzie zbyt pozno? można jeszcze ciąć ?

Bardzo bardzo dziekuje za odpowiedz i życze udanych zbiorów.

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 22:36 
Ekspert
Ekspert

Stare drewno też możesz wycinać. Tylko przed tym, zrób dokładne oględziny i zaplanuj co zostawiasz a co tniesz. Możesz sobie nawet poznaczyć. Weź pod uwagę wszystko, a głównie to gdzie masz silną i dobrze zdrewniałą łozę, bo obawiam się że jest jej tam niewiele.

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 10:43 
przedszkolak
przedszkolak

Jeszcze jedna sprawa. Jeśli winorośl ma być na daszku pergoli
to jej pień golimy od ziemi do tegoż daszku, bok oddzielnym krzewem
lub nawet dwoma na dwóch różnych wysokościach.

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 19:34 
nowicjusz
nowicjusz

dziekuje za rady i dobre checi, ale co oznacza golimy???bok oddzielnym krzewem, chyba jestem wyjatkowo zielona;) pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 19:44 
Ekspert
Ekspert

kania110 napisał(a):
dziekuje za rady i dobre checi, ale co oznacza golimy???bok oddzielnym krzewem, chyba jestem wyjatkowo zielona;) pozdrawiam

Chciałem już troszkę wcześniej coś napisać, ale wydawało mi się, że to już po fakcie.
Z tym goleniem chodzi o pieniek, do pokrycia zaś pionowych części tej konstrukcji trzeba dosadzić oddzielny krzew lub dwa.
Na temat początkowego pytania coś pewnie znajdziesz w tym artykule http://www.winogrona.org/index.php?title=STARE_KRZEWY a szczególnie
w tej jego części
Cytuj:
ODMŁODZENIE KRZEWU

Całą operację należy przeprowadzić późną jesienią (gdy opadną liście) lub na przedwiośniu ( zanim rozpocznie się wegetacja).

1. Przyglądamy się uważnie jak wygląda krzew. Zaczynając od dołu widzimy wyrastający z ziemi pień, sporo starych ramion (to takie gałęzie z popękaną korą) i mnóstwo łóz (to takie tegoroczne przyrosty o gładkiej korowinie, które miały latem liście, a teraz, na jesieni już zdrewniały).
2. Odszukujemy i wybieramy 2-4 łozy wyrastające możliwie nisko i najbliżej pnia. Łozy powinny być dorodne tzn, dość grube ? nie cieńsze jak 5 mm. Przycinamy je na 5-8 oczek i... ku pamięci zawiązujemy na nich czerwone wstążki by w trakcie dalszych porządków pomyłkowo ich nie wyciąć.
3. Wszystko co rośnie ponad tymi łozami bez sentymentów wycinamy (sekator, piła). W rezultacie powinniśmy otrzymać niezbyt wysoki pień i krótkie ramiona z których wyrastają przycięte łozy.

Duże rany na pniu i zdrewniałych ramionach na wszelki wypadek smarujemy powszechnie dostępną maścią ogrodniczą.

1. Pozostawione łozy przyginamy i podwiązujemy tak by były możliwie poziome. W przyszłym roku z każdego oczka wybiją owocujące latorośle.
2. W następnych latach możemy krzewowi nadać najbardziej pożądaną i korzystną formę korzystając ze stosownej literatury lub porad możliwych do uzyskania w naszym serwisie.

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 20:10 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
ODMŁODZENIE KRZEWU

Całą operację należy przeprowadzić późną jesienią (gdy opadną liście) lub na przedwiośniu ( zanim rozpocznie się wegetacja).

1. Przyglądamy się uważnie jak wygląda krzew. Zaczynając od dołu widzimy wyrastający z ziemi pień, sporo starych ramion (to takie gałęzie z popękaną korą) i mnóstwo łóz (to takie tegoroczne przyrosty o gładkiej korowinie, które miały latem liście, a teraz, na jesieni już zdrewniały).
2. Odszukujemy i wybieramy 2-4 łozy wyrastające możliwie nisko i najbliżej pnia. Łozy powinny być dorodne tzn, dość grube ? nie cieńsze jak 5 mm. Przycinamy je na 5-8 oczek i... ku pamięci zawiązujemy na nich czerwone wstążki by w trakcie dalszych porządków pomyłkowo ich nie wyciąć.
3. Wszystko co rośnie ponad tymi łozami bez sentymentów wycinamy (sekator, piła). W rezultacie powinniśmy otrzymać niezbyt wysoki pień i krótkie ramiona z których wyrastają przycięte łozy.

Duże rany na pniu i zdrewniałych ramionach na wszelki wypadek smarujemy powszechnie dostępną maścią ogrodniczą.

1. Pozostawione łozy przyginamy i podwiązujemy tak by były możliwie poziome. W przyszłym roku z każdego oczka wybiją owocujące latorośle.
2. W następnych latach możemy krzewowi nadać najbardziej pożądaną i korzystną formę korzystając ze stosownej literatury lub porad możliwych do uzyskania w naszym serwisie.

Zacytowana przez Romana metoda jest bardzo radykalna i w efekcie da jakąś niską formę. Myślę, że w tym przypadku nie należy wycinać, a raczej radykalnie przyciąć dążąc do utworzenia jakiegoś sensownego sznura (ów).

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 21:47 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Zacytowana przez Romana metoda jest bardzo radykalna i w efekcie da jakąś niską formę. Myślę, że w tym przypadku nie należy wycinać, a raczej radykalnie przyciąć dążąc do utworzenia jakiegoś sensownego sznura (ów).

Piszesz Piotrze, że metoda zbyt radykalna a jednocześnie namawiasz do radykalnego przycięcia :mrgreen:
Masz jednak rację, trzeba tę metodę dopasować do swoich potrzeb.

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 22:25 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Piszesz Piotrze, że metoda zbyt radykalna a jednocześnie namawiasz do radykalnego przycięcia :mrgreen:

Z niczego się nie wycofuję. Radykalnie po całości, ale nie radykalnie nad trawą. :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 12:01 
Kiper
Kiper

@kania110
Szczególnie miło mi powitać płeć piekną... :oops: 8)
ale do rzeczy...
Trzy lata temu zacząłem opiekować sie ok 30 letnim krzewem który z wyglądu przypominał Twój...nie co ja mówie było znacznie gorzej, łozy były cienkie i było ich bardzo dużo, jak równiez gęstwina odgałezień ( starego drzewa)
Obecnie krzaczek wygląda tak ( zdjęcie z dzisiaj ):
Obrazek
Jak widać, jest wyodrębniony szkielet, którego kształt wynika z wcześniejszego dzikiego wzrostu.
Na tym szkielecie są utworzone ogniwa Guyota, Casanave'a i Royat.
Posługiwałem się techniką, którą opisuje @Kapitan... stopniowo redukowałem ilość stałego drewna ( starszych ramiom), z roku na rok wytwarzały się coraz mocniejsze łozy.
Myśle,że możesz postąpic podobnie. 8) Powodzenia :P

Pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 16:47 
przedszkolak
przedszkolak

Czy nie lepiej jednak ścianę zazielenić oddzielnym krzewem?
Np. utworzonym poprzez odkład chiński z krzewu macierzystego.
Moje krzewy jeśli miały robić za daszek i ściankę znacznie więcej
energii kierowały na górę, a przez to boki były słabe i rzadziutkie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1