Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 03:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 13:37 
Ekspert
Ekspert

Zeby zrobbić drzewko z Arkadii, czyjakiej kolwiek innej odmiany, musisz wyprowadzić (niestety przy pomocy podpory) w górę silny, prost i na pewno kilkuletni pień. Sąądzę że i wtedy po usunięciu podpory winorośl "padnie" na glebę. Taki jej urok. Szkoda czasu na takie eksperymenty-uwierz.

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 13:43 
nowicjusz
nowicjusz

a to szkoda! Bo mnie sie wcale niechce robic tych rusztowan naciagow itd ale jezeli znasz inny sposób hodowli bez tego to z checia skorzystam z porad!

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 14:43 
czeladnik
czeladnik

Trochę nie tak, jeśli idzie o te wspominane wyżej permanentne kłopoty z wyprowadzeniem winorośli - w Twoim przypadku "Arkadii" - w formie drzewka. A właściwie – jak rozumiem z kontekstu – w formie stałego, niczym nie wzmacnianego pnia z zielonym na górze. Jeśli się uparłeś na "drzewko" i zakładasz, że w przyszłości będzie Cię wkurzało ciągłe podwiązywanie winorośli, a do tego masz ją przy ścianie, lub w szpalerze, ale niewielką ilość - możesz spokojnie to zrobić. Jedynym problem, jaki widzę - jest jej cięcie. U mnie ARKADIA lepiej owocuje po nieco dłuższym cięciu, choć jest to odmiana tak wdzięczna i tak plenna, że cięta na 3-4 oczka też powinna dać niezły plon (tu proszę o poradę daminakowi tych kolegów, którzy ARKADIĘ ciachają bardzo krótko). Jeśli idzie o rusztowania - bzdurą jest moim zdaniem powyższe stwierdzenie, że trzeba się nad tym urobić. Ot, wystarczy kawał wbitego w ziemię mocnego, sztywnego kijaszka do którego przywiążesz mocno i bez większych skrupułów (że nagięty, zamurowany itp. wątpliwości) wyprowadzony pieniek i trzymać ten kij do czasu, kiedy pieniek się samorzutnie, z biegiem czasu nie usztywni. Moim zdaniem jakieś 6-7 lat. Co Ci szkodzi tak zrobić? Poświęcasz na krzew 2 minuty i masz spokój na 6 lat......? I wtedy będziesz miał tak, jak w oglądanych przez Ciebie francuskich, niemieckich, czy włoskich winnicach. Zresztą po co sięgać za granicę, kiedy u mnie po 6 latach wśród najstarszych krzewów zamierzam na jesieni tego roku wyciągnąć najniższe druty, bo rośliny (pnie wieloletnie) już są tak mocne i sztywne, że nic ich nie wykrzywi. Kto był u R.M., ten widział, że w jego przydomowej winnicy (na prawo od domu) dwa najniższe druty są już dawno zdjęte, ponieważ - zwyczajnie - nie ma sensu ich trzymać. No, ale oczywiście jego krzewy mają ponad 20 lat.
Damianek, zdrowia i wytrwałości życzę.

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 17:15 
nowicjusz
nowicjusz

Dzieki wielkie. Wiem juz jak to zrobie mam juz 2 winogrony przy domu ale nie wiem jaka odmiana wiem ze jeden ma fioletowe grona a drugi prawdopodobnie ma biale teraz na jesien jak zrzuca owoce to zrobie z 10 sadzonek jak narazie chce to posadzic w ogrodzie tak na poczatek.Mam juz dzialke i po obliczeniach wychodzi na nia 800-850 sadzonek ,mam na strychu jakies belki ale nie wiem czy na wysokosc beda dobre ale przynajmniej to sie bedzie trzymac przez ladnych pare lat. Narazie bede robil sadzonki na przykladzie tego ''fotopamietnika artura'' A potem pomysle nad kupnem sadzonek bo zrobic 800 sadzonek to troche czasu.Acha a moze byc jako naciag sznurek do suszenia prania
:lol: :?:

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 17:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="Dyl"] Ot, wystarczy kawał wbitego w ziemię mocnego, sztywnego kijaszka do którego przywiążesz mocno i bez większych skrupułów (że nagięty, zamurowany itp. wątpliwości) wyprowadzony pieniek i trzymać ten kij do czasu, kiedy pieniek się samorzutnie, z biegiem czasu nie usztywni. Moim zdaniem jakieś 6-7 lat.

Powiedz to moim piętnastoletnim Aurorom. Maja tylko 1,5metrowy pień a jedną z nich musiałem podwiązać do 3 listew sosnowych 2x3 bo pojedynczą by połamała :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2006, 04:11 
czeladnik
czeladnik

Jak to "tylko" 1,5 metrowy?? Ja rozumiem, że damiankowi chodzi o skopiowanie tego co widział w winnicach na zachodzie Europy, a tam, jak dobrze wiesz, stare prowadzone jako "drzewko" krzewy mają pieniek kilkudziesięciocentymetrowy. 1,5 metrowych nie widziałem. Taki długi i wyższy (np. prowadzony na "parasol") chcemy, czy nie trzeba przywiązywać, bo się powygina.

PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2006, 05:55 
Ekspert
Ekspert

Jak krótki pieniek to - konstrukcja na latorośla inaczej będzie miał winogrona "z gruntu" Jak się chce długi pieniek, żeby latorośle swobodnie zwisały, to konstrukcja do podtrzymywania pniaka. Jednym zdaniem jak nie urok to.... :lol:
A druty wcale nie są potrzebne czy też konieczne ale najprostsze i najtańsze.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2006, 12:38 
Kiper
Kiper

Nie wiem jak to się teraz nazywa, ale w latach osiemdziesiątych p. Tomczyk z poznania propagował metodę prowadzenia "na głowę": krótki niski pień, cięcie zawsze na 3-4 oczka i jedynie co potrzebne to kołek dla każdego krzaka aby latorośla związać u góry gdy osiągną długość ponad 1m.. Ja prowadzę przy rurkach winidurowych po belkach tkanin. Mają wysokośc ok. 1.2 m i wystarczają. Później i tak skraca się przyrosty. Niestety same przyrosty nie chcą stać pionowo. Zawsze jakiś taki lata po polu i dmucha.
Włodekj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1