Teraz jest środa, 11 lutego 2026, 21:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 20:36 
mistrz
mistrz

Witam serdecznie.
Mam na imię Artur i od niedawna mieszkam pod Chrzanowem. Forum czytam od jakiegoś czasu. Po przeprowadzce z wielkiego miasta na wieś wpadłem na szalony pomysł popełnienia winnicy. Pomysł zakiełkował w mojej głowie oczywiście dużo wcześniej, natomiast dopiero teraz dojrzałem do tej decyzji. Docelowo pierwsze sadzonki planuje posadzić na wiosnę za 2 lata. Tyle czasu daje sobie na wybór odpowiedniego miejsca oraz przygotowanie ziemi pod uprawę. Okres ten również zamierzam poświęcić na wybór odpowiednich winorośli oraz uczenie się. Uprawa ma być amatorska, 90% zbiorów stanowić mają winogrona przerobowe.
Do celów nauki, w szkółce w Zawadzie pod Olkuszem zakupiłem 20 różnych krzaczków, które zasadziłem w kwietniu bieżącego roku na własnej działce. Są to odmiany klasyczne, polecane przez Was na forum, jak również odmiany sugerowane przez Pana Piątka.
Krzewy prawdopodobnie będą prowadzone nisko, na sznurze skośnym z możliwością okrycia. Niemniej już zauważyłem duże rozbieżności i opinie na ten temat. Chociażby poglądy Pana Myśliwca i wspomnianego właściciela szkółki, co do rodzaju sadzonek i sposobu prowadzenia. Ale nie o tym. Do rzeczy.

Projektowana winnica ma zajmować obszar ok. 25a, z możliwością powiększenia areału. Odpowiednie miejsce znajduje się być może na mojej działce (Rys.1.). Stok o nachyleniu do 10 procent, opadający w kierunku SW, około 400 m npm, nasłoneczniony przez cały dzień. Obecnie zarośnięty silnie przez chwasty. Od północny osłonięty drzewami oraz domami, od południa pagórkiem (patrz rysunek).
Obawiam się jednak tej lokalizacji z uwagi na możliwość wystąpienia zastoiska mrozowego w sporym obniżeniu terenu (tam, gdzie mieszkam, zimy są mroźne i trwają dość długo, a pokrywa śnieżna zalega nawet do kwietnia; okres wegetacji zaczyna się dość późno, wiosna i jesień to okres dość dużych opadów deszczu).
W okolicy jest sporo ziemi leżącej odłogiem i jest możliwość wyboru może lepszej lokalizacji np. na gołym, ale wietrznym pagórku ze zboczem na południe. Wiąże się to jednak z dodatkowym kosztem ? zakupem ziemi.

Obrazek

Drugi problem dotyczy ziemi i warunków wodnych. Zwierciadło wody na ww terenie zalega na głębokości ok. 3,0 m ppt., ale?. topniejący na wiosnę śnieg powoduje podmoknięcie terenu i okresowo podniesienie lustra wody przez miesiąc po ustaniu zimy (patrz Rys. 2.).

Obrazek

Zakupione sadzonki wsadziłem zgodnie z instrukcją do dołków o głębokości ok. 60 cm (profil ziemi przedstawia rysunek, na powierzchni ciężka, wilgotna gleba ok. 30cm, pod nią glina). Niestety wiązało się to z wcięciem w nieprzepuszczalną warstwę gliny (ok. 30 cm). Następnego dnia po wykopaniu dołków zauważyłem że stoi w nich woda (w ostatnim zamykającym rząd nawet 30 cm). Woda stała przez kilka dni i za nic nie chciała odparować. Wykonałem więc prosty dren, który sprawę załatwił. Wtedy posadziłem krzewy. Wszystkie sadzonki ładnie się przyjęły. Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Niemniej problem dla większej powierzchni, w miejscu docelowej winnicy, nadal istnieje.

Reasumując, proszę o pierwsze podpowiedzi.
1. Czy lokalizacja winnicy jest właściwa?
2. Czy występująca płytko glina stanowi problem. Oczywiście ziemia będzie zaorana i przemieszana, ale czy potrzebne będą dreny? Płytkie sadzenie raczej odpada
3. Czy rzędy powinno ustawić się w kierunku S-N, czy raczej SW-NE (czerwone linie przerywane na rysunku, co wiąże się ze zmniejszeniem powierzchni winnicy (kwadrat wyjdzie poza granice działki).

Pozwolę sobie również w tym wątku prezentować, w miarę wzrostu moje sadzonki. Mam nadzieje na Waszą pomoc przy ustaleniu docelowych odmian, sposobu ich prowadzenia itd. Pytań będzie sporo.

Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 05:52 
Ekspert
Ekspert

Witamy Arturze na forum!
Mocne wejście z tymi grafikami :) Wydaje się, że lokalizacja jest nie najgorsza - niektórzy mogą o takiej pomarzyć :lol: Skoro masz jeszcze sporo czasu do zasadniczych nasadzeń to obserwuj ten twój stok, szczególnie przyglądaj się mgle - dokąd sięga. Nic nie piszesz czy dolina jest zamknięta czy otwarta tzn czy pozwala na odpływ zimnego powietrza?
25 ar to jak na uprawę tylko dla siebie dosyć sporo, tym bardziej, że planujesz prowadzić nisko i okrywać. Rąk do pracy nie brakuje?
Kopanie 60 cm dołków i to na glinie to moim zdanie pomyłka - przecież Piątek nie robi bardzo długich sadzonek ;) 30-40 dm zupełnie wystarcza. Na glinie korzenie nie chcą rosnać głęboko - rosną tam gdzie mają ciepło i wilgotno :)
Co do wody, to jak stoi ona w wykopanych dołkach no to może być kiepsko i zastanów się czy tak nisko w ogóle sadzić, może zagospodarować tylko górną cześć stoku. Poza tym wilgotna, gliniasta gleba to nie jest to co winiarze lubią najbardziej.
Obie orientacje winnicy S-N lub SW-NE są dobre, zrób ja ci wygodniej.

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 09:10 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Witamy Arturze na forum!
Mocne wejście z tymi grafikami :)

Nie ważne jaki się zaczyna, ważne jak się kończy :)
Dziękuje za porady. Już uzupełniam wcześniejsze informacje:

Dolina ciągnie się równoleżnikowo i wydaje się, że jest otwarta. To jest oczywiście do sprawdzenia. Jednak jesienią dość długo zalega tam mgła i stąd podejrzenie, że nie ma żadnego przeciągu. Mgła sięga właśnie do granic planowanej winnicy.

Zdaje sobie sprawę, że 25arów to dość dużo, ale na początek zagospodaruje pewnie połowę z tego. Resztę z własnych sadzonek. Rąk do pracy oraz zapału nie brakuje. Napisałem wprawdzie o uprawie amatorskiej, ale pewnie wszystkiego nie przejem, ani nie wypije. Jeżeli plan się powiedzie, a wino się uda to kto wie? Aha, rozstaw rzędów będzie umożliwiał w przyszłości mechanizację uprawy. Dojazd do winnicy jest dobry.

Tak, Pan Piątek jest zwolennikiem niskich sadzonek z pojemników. Ale na sadzonki szczepione gołokorzenne potrzeba jednak wykopać dołek ok. 50cm (a trzeba go jeszcze zaprawić obornikiem). Generalnie projekt winnicy konsultować będę z wspomnianą osobą. Nie trzeba pisać jakie ma doświadczenie i szkółkę, problem jest tylko taki, że on uprawia swoje winorośle pod szklarniami. Utkwiło mi również w głowie zdanie z książki innego speca, że sadzonki z pojemników nie nadają się do uprawy na większym areale.

Ps. Dowiedziałem się, że w miejscu projektowanej winnicy był kiedyś sad oraz z powodzeniem uprawiano warzywa. Zawsze to jakaś informacja
Pps. Spróbuje wykonać zdjęcia przedmiotowej okolicy

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 09:37 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
Misza napisał(a):
Witamy Arturze na forum!
Mocne wejście z tymi grafikami :)

Tak, Pan Piątek jest zwolennikiem niskich sadzonek z pojemników. Ale na sadzonki szczepione gołokorzenne potrzeba jednak wykopać dołek ok. 50cm (a trzeba go jeszcze zaprawić obornikiem). Generalnie projekt winnicy konsultować będę z wspomnianą osobą. Nie trzeba pisać jakie ma doświadczenie i szkółkę, problem jest tylko taki, że on uprawia swoje winorośle pod szklarniami.

No właśnie, Piątek jest specem od deserówek. Konsultuj się z osobami, które mają już winnice, niekoniecznie z autorytetami z pierwszych stron ;) Warto pojechać, pooglądać. W Małopolsce jest sporo małych winnic.

Cytuj:
Utkwiło mi również w głowie zdanie z książki innego speca, że sadzonki z pojemników nie nadają się do uprawy na większym areale.

Bzdura, nadają się tylko jest za drogo, za ciężko, zbyt pracochłonnie i nie można sadzenia zmechanizować.

Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś sadząc >500 sadzonek zaprawiał dołki obornikiem. :lol:

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 10:26 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś sadząc >500 sadzonek zaprawiał dołki obornikiem. :lol:

No cóż, pewnie nie jedną bzdurę jeszcze napisze... mam więcej zapału niż wiedzy :) A winnic w małopolsce rzeczywiście sporo. Rozmawiać, podpatrywać, uczyć się ... tak zamierzam.

Pozdrawiam
ps. Z ciekawością obserwuje co dzieje się na Bielanach w Krakowie. Winnica Srebrna Góra, niesamowite przedsięwzięcie

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 13:26 
mistrz
mistrz

Witaj.
Moje pytanie jest takie: czy nie miałbyś możliwości przesunąć tego nasadzenia bliżej domu np o 30 metrow. Wiem że tam masz jakieś drzewa ale może warto to zmienić dla dobra wina oczywiście :P
Sam mam działkę osłoniętą z 3 stron [nieosłonięta jest tylko od południa] i widzę jaka duża jest różnica w długości dnia [szczególnie wiosną i jesienią] powodowana tą zasłoną (górą) i jakością owoców z miejsc bardziej doświetlonych

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 13:37 
Kiper
Kiper

ArturK napisał(a):
Misza napisał(a):

No cóż, pewnie nie jedną bzdurę jeszcze napisze... mam więcej zapału niż wiedzy :) A winnic w małopolsce rzeczywiście sporo. Rozmawiać, podpatrywać, uczyć się ... tak zamierzam.
(...)

Witaj!

Z tym zaprawianiem dołków obornikiem uważaj, ponieważ jak pisałeś masz gliniastą glebę, na której winorośl rośnie dosyć silnie i ziemia długo trzymie składniki pokarmowe, więc nie zafunduj sobie dżungli (chyba, że chcesz :) )

Tak nawiasem to chyba pierwszy raz widzę, żeby ktoś tak fachowo przedstawił swój problem, oby jak najwięcej takich jak Ty!

Ps. Wpisz lokalizację w profilu - taki panuje tutaj zwyczaj :wink:

Pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 14:22 
mistrz
mistrz

Do Ludwika: Nie mam możliwości przesunąć winnicy bliżej domu, bo? właśnie tam zasadziłem pierwsze krzewy na próbe (winnica doświadczalna). Jak pisałem wcześniej - 20cia różnych krzewów, w dwóch rzędach po 10 m + miejsce na słupki oraz ścianki ewentualnej szklarni. Kto wie, może to będzie właściwa winnica, rozbudowywana w stronę południową? Drzewa usunę, właśnie trwają dość trudne rozmowy z żoną ;) Wydaje mi się, że mimo pagórka stok jest wystarczająco nasłoneczniony. Ale empirycznie sprawdzę godziny zachodu słońca. Zresztą zrobię kilka zdjęć stoku, to będzie podstawa do rozmowy z Wami.

Do Jakuba: Staram rzeczowo przedstawić swój problem, bowiem nie stać mnie (finansowo) na popełnienie żadnego błędu (oczywiście liczę się z losowymi zdarzeniami, na które nie mam żadnego wpływu np. grad). Badania gruntu w tym roku, więc będę wiedział ile tego obornika do tych 500 dziur ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 14:30 
mistrz
mistrz

Oczywiście że będzie dobrze nasłoneczniony w lecie i tu nie ma wątpliwości, chodzi raczej o wiosenę i jesień kiedy to słoneczko trochę niżej i przez to zimniej, możliwe że przez to częściej będą męczyć winnicę przymrozki a właściwie jej najniższą część. Masz jednak jeszcze czas na obserwacje i ewentualną decyzję.

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 15:20 
Kiper
Kiper

ArturK tak na szybko, póki początek maja jeszcze jest:
Jeżeli boisz się falstartu, to podaj odmiany jakie posadziłeś. W razie czego możemy podpowiedzieć, co w tym roku jeszcze można dosadzić, abyś miał pełne spektrum problemów i pozytywów z jakimi się możesz spotkać przy większych nasadzeniach.
Na szybko też warto zamontować coś do mierzenia temperatury (może termometr min/max), aby sprawdzić czy występują u Ciebie wiosenne przymrozki (ogrodnicy tuż tuż).
Warto też pojawić się na zlocie, będziesz mógł podegustować wina i ocenić w jaką półkę chcesz celować.
Poza tym witam na forum i gratuluje profesjonalnego podejścia do tematu :)

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 15:59 
mistrz
mistrz

shron napisał(a):
ArturK tak na szybko, póki początek maja jeszcze jest:
Jeżeli boisz się falstartu, to podaj odmiany jakie posadziłeś

Cóż nie napisałem o odmianach wczesniej, bo zginęła mi baza danych, a paski z nazwami krzewów są pod ziemią.
Na pewno sadziłem: Arkadia, V25/20, Łora, Kodrianka, Rondo, Seyval Blanc, Diemietria Róż.
Pozostałe to głównie przerobowe ciemne, nie pamiętam nazw. Pełną liste podam jak rozgarnę kopczyki. Moim zamiarem jest faktycznie dosadzenie kolejnych 10ciu lub 20tu krzewów na jesień.

Artur
ps. Już teraz widze jak różnie się rozwijają pęki w zależności od odmiany. Np. Seyval Blanc wystrzelił już 3 tyg temu, Arkadia ledwie się budzi

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 16:13 
Ekspert
Ekspert

Do 15 maja nie rozgarniaj . Im później startują tym lepiej . Im wcześniej dojrzewają tym lepiej , przynajmniej w okolicy 400 mnpm. Pozdrawiam Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 16:25 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
Rondo,

Od Piątka? Nie wierzę :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 18:49 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
ArturK napisał(a):
Rondo,

Od Piątka? Nie wierzę :mrgreen:

Moge się mylić. Faktycznie, pan Piątek sceptycznie odniósł się do Rankingu 2009 i wg <b>mojego</b> odczucia niechętnie sprzedał mi sadzonki w czołówki rankingu. Ale nie wdałem się w dyskusję, więc pozwolisz, że nie będę w tym wątku kontynuował rozmowy pt. "dlaczego Pan Piątek nie uprawia Ronda". Chyba, że będziesz uprzejmy napisać do mnie na prywatny adres.

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 19:47 
Kiper
Kiper

ja też nie wierzę że Piątek sprzedaje rondo :lol: :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1