Hej,
To może ja też wtrącę swoje trzy grosze...
Cyt. z watku: "odmian dla laika "
Pt mar 05, 2010 2:04 pm Ricci napisał(a):
...Myslę, że mozna zaproponować podstawowy zestaw:
Bezproblemowe odmiany na wina stołowe:
1.Marechal Foch-wina czerwone
2.Seyval Blanc-wina białe
Trochę wyższa pólka-trudniejsza uprawa:
1.Regent-wina czerwone
2.Solaris-wina białe
Zobacz też na
ranking odmian coś na pewno dobierzesz jeszcze. ...
Jako doświadczony winogrodnik, z dwóch pierwszych pozycji możesz zrezygnować...
Cyt. z wątku: "30 arow do zagospodarowania-podpowiedzi, rozterki, dywagacje"
Pn lis 29, 2010 6:47 pm Ricci napisał(a):
... mam podobną...

...przyjemność

0,35 ha do obsadzenia :

zdjecie z lipca, ale cały czas utrzymywane w czarnym ugorze ( nawożenie wg zaleceń 2 x 2T 50% wapna + 5 x sól potasowa i fosfor, magnezu ziemia ma za dużo) Tutaj dla odmiany jest glina ( dla niezorientowanych obecnie działam na piaskach )... , ale do rzeczy.
Wiosną 2011 planuje obsadzić ok 30 % areału, cześc sadzonek własnych, ale głównie zakupy ( jak poprzednie sadzonki w e-s... żeby juz nie robić reklamy)...dlaczego ? bo jeszcze nie wiem co sadzić. O ile z białymi baza bedzie na Solarisie, to z czerwonymi, brak decyzji

.
Kandydatów jest kilku: Regent, Dornfelder, C Cortis... a może Zweigelt, lub PNP... nie wiem, myśle że czas pokaże.
W kazdym razie plan jest taki, by w następnych latach obsadzić głównie 1-2 odmiany bazowe ( cały czas mówimy o przerobówkach).
@WinaMarcina
nieśmiało doradzam, nie obsadzaj całego areału, czas jest dobrym doradcą...

...
I ten post dedykuję Tobie szczególnie; dlaczego? ano jestem też z płd-wsch Polski (klimat) i pewnie masz ( będziesz miał) podobne decyzje do podjęcia.
Jak widać moje nieśmiałe propozycje, są zbieżne ze wskazaniami Macieja, którego merytoryczne opinie bardzo sobie cenię.
Pozdrawiam, Ricci.