Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 03:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 06:40 
Ekspert
Ekspert

Co Wy na to?
http://www.twojapogoda.pl/encyklopedia/ ... zonowa.htm
Wiem, wiem, że prognozy długoterminowe są niewiarygodne itp, ale w zeszłym roku trafili przepowiadając niezwykle ciepłą zimę. Daje to trochę do myślenia. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 08:04 
czeladnik
czeladnik

No prognowa średnio fajna jeśli chodzi o winorośla.

Ale nie wierzę, żeby w marcu było 20 stopni w cieniu :-)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 08:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="milbas"]No prognowa średnio fajna jeśli chodzi o winorośla.

Ale nie wierzę, żeby w marcu było 20 stopni w cieniu :-)

Może nie w Radomiu czy Lublinie, ale w tym roku zdarzały się naprawdę ciepłe dni w marcu. Ja w lutym robiłem nasadzenia, ziemia nie była wcale zmarznięta.
Zapowiadali już dawno że wrzesień będzie bardzo ciepły i jak na razie się sprawdza!

Może nie okrywać wcale, tylko śniegiem przyrzucić w grudniu :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 11:55 
Kiper
Kiper

Patrząc po moim ogrodzie to zima i chłody faktycznie będą szybko.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 19:24 
mistrz
mistrz

W grudniu 2007 zapisałem sobie prognozę z tej strony na styczeń-lipiec 2008. Każdy może sobie przeczytać i sprawdzić czy się sprawdziła ;-)

"Prognoza sezonowa
styczeń - lipiec 2008

Prognoza sezonowa powstaje na podstawie skomplikowanych korelacji w obserwacjach odchyleń od normy temperatury wód Atlantyku, wpływie anomalii El Nińo i La Nińa na ziemski klimat, tendencji rozwoju sytuacji atmosferycznej względem miesięcy minionych, charakterystyki oraz porównań stanu pogody względem południowej półkuli naszej planety, a także anomalii pogodowych mających miejsce na całej Ziemi. Pamiętajmy, że prognozy mają charakter orientacyjny i nie są szczegółowe.

Styczeń będzie ciepły i mokry
W styczniu temperatura przez większą część miesiąca będzie się utrzymywać na poziomie nieco powyżej normy wieloletniej, a to oznacza, że możemy liczyć na wiele cieplejszych dni niż zwykle ma to miejsce w tym miesiącu. W ciągu dnia temperatura przeważnie wynosić będzie od 0 do 5 stopni, ale w najcieplejsze dni może lokalnie przekraczać 10 stopni. Mimo spodziewanego ciepła mogą się pojawiać krótkotrwałe zimniejsze epizody, które zaznaczą się niewielkimi mrozami i pogodnym niebem, głównie w pierwszych dniach miesiąca. Jednocześnie będą występować częste opady, głównie deszczu i deszczu ze śniegiem. W ten sposób wieloletnia norma opadów dla stycznia może zostać w większości kraju przekroczona i tym samym będzie bardzo mokro. W cieplejsze dni musimy się przygotować na porywisty wiatr, który może łamać drzewa.
Luty bardzo ciepły i wilgotny
Luty niewiele będzie się różnić od stycznia, ponieważ temperatura wciąż będzie znacznie wyższa niż zwykle w tym miesiącu. Na termometrach najczęściej zobaczymy od 5 do 10 stopni, ale będą dni, kiedy temperatura sięgnie nawet 15 stopni lub tę wartość przekroczy. W dalszym ciągu będzie sporo opadów i wszystko wskazuje na to, że będą one nie tylko częste, ale i intensywne. W górach pokrywa śnieżna zacznie się roztapiać wcześniej niż zwykle. Wraz z wysokimi temperaturami grunt będzie odmarzać w błyskawicznym tempie. W większości Polski śniegu nie będzie przez większą część miesiąca. W cieplejsze dni nadal możliwe są silne porywy wiatru, lokalnie niszczycielskie. Podczas nagłych odwilży na terenach podgórskich możliwe są również niebezpieczne przybory stanu wody w rzekach i lokalne podtopienia, chociaż o tej porze roku nie powinno to być zaskoczeniem.
Marzec z wcześniejszą wiosną
Nie ma żadnej wątpliwości, że w 2008 roku wiosna przyjdzie znacznie wcześniej niż powinna. Przez cały marzec będziemy się mogli cieszyć bardzo ciepłym powietrzem. Temperatura często będzie w cieniu przekraczać 15 stopni i miejscami dochodzić do 20 stopni. Opady tymczasem będą wciąż spore, ale na pewno nie odwiodą nas od wiosennych spacerów po rozkwitających parkach. Wszyscy mający ogródki działkowe i pola w pobliżu rzek mogą się obawiać podtopień, które będą związane z nagłym topnieniem śniegu na terenach górskich i zwiększaniem się poziomu wód w rzekach, zwłaszcza południowej Polski.
Kwiecień bardzo ciepły i słoneczny
Po prawdziwie wiosennym marcu w kolejnym miesiącu przyroda będzie się odradzać do życia tak, jakby był już maj. Kwiecień minie więc pod znakiem temperatury znacznie wyższej od tej, jaka normalnie powinna panować w tym miesiącu. Często zdarzać się będą przekroczenia 20 stopni, zdarzą się również dni z temperaturą przekraczającą 25 stopni, co szczególnie powinno ucieszyć tych, którzy nie będą się mogli doczekać lata. Bardzo ciepła pogoda ma jednak swoje minusy, którymi w kwietniu będą dla odmiany bardzo słabe opady, co może wpłynąć na wegetację roślin, głównie w województwach południowych i centralnych Polski. Padać nie będzie całymi dniami i to może być powodem do zmartwień. Są jednak też plusy, ponieważ mniej opadów i wysoka temperatura to częstsze rozpogodzenia. Po bardzo ciepłych dniach będą nadchodzić pierwsze w tym roku burze, ale będą to zjawiska jedynie miejscowe.
Maj już z pierwszymi upałami
Maj będzie już zapowiedzią wczesnego lata. Temperatura nadal będzie wyjątkowo wysoka. Wszystko wskazuje na to, że letnia aura rozpocznie się wcześniej niż normalnie powinna. W tym miesiącu temperatura w cieniu zacznie przekraczać 30 stopni i będziemy mieć do czynienia z pierwszymi upałami, które początkowo niekorzystnie wpłyną na nasze samopoczucie. Mogą również przyspieszyć wegetację roślin. Po suchym kwietniu nowy miesiąc powinien przynieść więcej opadów, ale głównie o charakterze przelotnym, chociaż mogą być one intensywne, połączone z gwałtownymi burzami. Maj będzie więc nie tylko gorący, parny i duszny, ale również burzowy. Gwałtowne zjawiska mogą powodować straty na polach uprawnych i w sadach. Pamiętajmy jednak, że burza to zjawisko lokalne i dotyczące małego obszaru, więc większość z nas nie powinna się ich obawiać.
Czerwiec z gorącym latem
Będzie kontynuacją pogody z poprzedniego miesiąca. Przy bardzo wysokiej temperaturze, często przekraczającej w cieniu 30 stopni, będą się pojawiać burze i ulewne deszcze. Gwałtowne zjawiska mogą występować często, dlatego zagrożenie spustoszeniami przez nie powodowanymi będzie zwiększone. Obecne prognozy nic nie mówią o chłodach w tym miesiącu, więc nie musimy się ich obawiać.
Lipiec z upałami i słabymi opadami
Nadal możemy liczyć na wiele bardzo gorących dni. Średnia miesięczna temperatura nadal powyżej normy wieloletniej, a to oznacza, że będzie cieplej niż zazwyczaj w lipcu. Po burzowym czerwcu nowy miesiąc przyniesie wiele bardzo suchych dni z błękitnym niebem. Istnieje ryzyko suszy, która najbardziej może się dać we znaki mieszkańcom południowych dzielnic Polski. "

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 września 2008, 07:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="slaw007"]W grudniu 2007 zapisałem sobie prognozę z tej strony na styczeń-lipiec 2008. Każdy może sobie przeczytać i sprawdzić czy się sprawdziła ;-)

Też to mam zapisane.
Dość ryzykowne i nieprawdopodobne było przepowiadanie tak skrajnej pogody, ale chyba udało im się. Prognozę na cała zimę podali już we wrześniu, tak jak w tym roku.
Wiadomo że nie będzie to prognoza szczegółowa. Mnie by wystarczyło jakby podali czy będzie mroźnie, śnieżnie, deszczowo, wietrznie.
Też sobie to gdzieś zapiszę.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 września 2008, 21:09 
czeladnik
czeladnik

Jeszcze do zimy mam nadzieje daleko bo labruska zaczyna dopiero kolorek łapać.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 08:02 
mistrz
mistrz

[quote="DavidOS"]Jeszcze do zimy mam nadzieje daleko bo labruska zaczyna dopiero kolorek łapać.

Hehe moja labruska też łapie dopiero kolorek. Najlepiej wybarwił się Regent i Cabernet Cortis. Najsłabiej zaś jest z marszałkiem ( ale póki co rośnie na słabym stanowisku więc się nie gniewam :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 08:32 
Kiper
Kiper

[quote="DavidOS"]Jeszcze do zimy mam nadzieje daleko bo labruska zaczyna dopiero kolorek łapać.

Witam
Moją labruskę już szpaki skończyły :D 8O

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem czy się przesłyszałem, czy w telewizorni zapowiedzieli możliwość wystąpienia przygruntowych przymrozków za parę dni 8O
U mnie wczoraj było 32'C, a w nocy 17'C

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 09:28 
Kiper
Kiper

[quote="alkor"]Nie wiem czy się przesłyszałem, czy w telewizorni zapowiedzieli możliwość wystąpienia przygruntowych przymrozków za parę dni
Nie przesłyszałeś się. Wczoraj w prognozie na noc bodaj z czwartku na piatek zapowiedzieli mozliwośc wystapienia przygruntowych przymrozków do -3 stC w Polsce południowo-wschodniej.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 12:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"]... przygruntowych przymrozków do -3 stC w Polsce południowo-wschodniej.

Św. Urbanie! Toż to u mnie niektóre tegoroczne sadzeniaki jeszcze na pół oczka nie zdrewniały! Ogłowione, wypotasowane zielenią się w najlepsze!
A ja planowałem coby z nich jeszcze jakieś sztobry uciąć! :cry: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Faktycznie, prognoza na 2008r. sprawdziła się "z grubsza", jak do tej pory.
W lutym zrobiłam tunelik foliowy i od niechcenia rzuciłam garść nasion rzodkiewki, a w marcu już się nią zajadałam. Cały lipiec musia.łam podlewać warzywka.

Jeżeli więc zima przyjdzie wcześnie, zgodnie z prognozą, to nie najlepiej by było.
Mam jednak nadzieję, że moje przedszkolaki zdążą zdrewnieć, bo nie wszystkie są dorodne. Niektóre latorośle są lichutkie, a zapowiedzi wcześniejszej zimy dobrze im nie wróżą...

Strefa czasowa: UTC + 1