Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 04:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z glebą
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 08:51 
Kiper
Kiper

Od zeszłego roku złapałem bakcyla i nasadziłem sporo krzewów winorośli. Jednocześnie czytam forum i cały czas się uczę. Ponieważ zupełnie nie wiedziałem jaką mam glebę postanowilem zrobić badania. Wiem, że nie ta kolejność ale trudno stało się :oops: . Teraz jak odebrałem wyniki i otrzymałem informację, że winorośl u mnie to za bardzo rosnąć nie będzie chcę w miarę możliwości doprowadzić ją do odpowiednich parametrów. Chciałbym prosić o poradę czym najlepiej sypnąć w jakich ilościach i kiedy? Co dać teraz na wiosnę a co na jesień? Sprawę trochę komplikuje fakt, że ponieważ są u mnie piachy 5 klasa postanowilem kupić trochę "lepszej ziemi do dołów". Przywiozłem taka ładną czarną, wydawałoby się super ziemię. Przy sadzeniu dodawałem ją tak pół na pół z ziemią rodzimą. Na dnie obornik, w mieszance ziemi wyżej też trochę go domieszałem. No to teraz podam wyniki:
1. Grunt rodzimy
- ph 5,1
- fosfor 18,4
- potas 10,2
- magnez 5,3

2. Grunt zakupiony
- ph 4,1
- fosfor 4,4
- potas 4,2
- magnez 0,0
Proszę o radę, co robić?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 16:47 
mistrz
mistrz

krys napisał(a):
Od zeszłego roku złapałem bakcyla i nasadziłem sporo krzewów winorośli. Jednocześnie czytam forum i cały czas się uczę. Ponieważ zupełnie nie wiedziałem jaką mam glebę postanowilem zrobić badania. Wiem, że nie ta kolejność ale trudno stało się :oops: . Teraz jak odebrałem wyniki i otrzymałem informację, że winorośl u mnie to za bardzo rosnąć nie będzie chcę w miarę możliwości doprowadzić ją do odpowiednich parametrów. Chciałbym prosić o poradę czym najlepiej sypnąć w jakich ilościach i kiedy? Co dać teraz na wiosnę a co na jesień? Sprawę trochę komplikuje fakt, że ponieważ są u mnie piachy 5 klasa postanowilem kupić trochę "lepszej ziemi do dołów". Przywiozłem taka ładną czarną, wydawałoby się super ziemię. Przy sadzeniu dodawałem ją tak pół na pół z ziemią rodzimą. Na dnie obornik, w mieszance ziemi wyżej też trochę go domieszałem. No to teraz podam wyniki:
1. Grunt rodzimy
- ph 5,1
- fosfor 18,4
- potas 10,2
- magnez 5,3

2. Grunt zakupiony
- ph 4,1
- fosfor 4,4
- potas 4,2
- magnez 0,0
Proszę o radę, co robić?

Już było gdzieś chyba-sadzić borówkę w tej kwaśniej ziemi nr 2 :).
A tak na poważnie to widzisz że dodawana ziemia ma gorsze parametry niż ta rodzima.
Trochę dziwne nie zamieniłeś wyników?
Tak czy siak to po pierwsze zbyt niskie PH. Czymś to musisz odkwasić ale raczej wyliczoną dawkę rozłóż na raty.
W sieci znajdziesz kalkulatory wapnowania z których wyliczysz potrzebną dawkę.
N, P, K i Mg uzupełniać albo nawozami jednoskładnikowymi lub wielo. Tylko bezchlorkowe.
Może zastosować wapno magnezowe.
Poniżej link do postu kolegi który trochę popracował i zebrał w tabelce optymane wartości dla winorośli poszczególnych składników(trzecia kolumna):

http://www.winogrona.org/forum/uprawa/skladniki-gleby-t6795.html?hilit=zalecenia%20nawozowe#p105726

Andrzej
.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 20:08 
Kiper
Kiper

@anestle , dzięki za odzew. Czytam w sieci co robić ale jeszcze jestem w lesie. Nigdy nie miałem styczności z taką problematyką i jest to dla mnie trochę "czarna magia". Wyników nie zamieniłem. Dowiedziałem się w międzyczasie, że ta moja kupna super ziemia jest z jakiś łąk. Wychodzi na to, że ma parametry jak kwaśny torf. Wszystko dla mnie jest bardzo dziwne bo winorośl rośnie u mnie od lat. Pierwszy raz zrobiłem badania i ujawnił się problem. Oglądałem dzisiaj nawóz wapniowo-magnezowy, bo z magnezem jest w moim polu też ubogo. Ale przeczytałem, że stosować go należy jesienią lub na przedwiośniu. Czyli chyba teraz nie pora, no i ile też nie wiem. Wogóle nic nie wiem. Generalnie w to coś mam posadzone około 30 sadzonek na jesieni bo inne nasadzenia były na szczęście bez tej kupnej ziemi. I tu problem mam największy. Pozostałe około 60 dołów czeka na sadzonki z mojego ukorzeniania. Tutaj albo wymieszam ziemie z nawozami albo wykopie to co nawiozłem i namieszałem. Sam nie wiem. Może ktoś jeszcze coś doradzi.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 20:17 
Kiper
Kiper

Pisałem to już w innym miejscu, tutaj powtórzę. Zamiast ponosić koszty w celu dopasowania parametrów gleby do uprawy, jestem zdania, że sensowniej jest dopasowywać uprawy do posiadanej gleby.
Gleba kwaśna idealnie nadaje się do uprawy borówki wysokiej (borówka amerykańska). Jagody smaczne, dużo droższe niż winogrona, a przy tym mniej wymagające jeżeli chodzi o ochronę chemiczną. Owocują od czerwca do późnej jesieni, w zależności od odmiany.
To tylko jeden z przykładów roślin na kwaśne gleby.

edit:

Znalazłem: http://ceny.fresh-market.pl/bor%C3%B3wk ... a%C5%84ska

Widać, że cena borówki na dzisiaj to 48zł/kg.

Ja wiem, że winorośl uprawiamy nie koniecznie dla zysków. Jeżeli jednak porównać uprawę winorośli na kwaśnej glebie do uprawy borówki na tej samej glebie, może się okazać, że lepiej posadzić borówkę, bo wtedy można będzie zarobić również na markowe wino.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 20:36 
Kiper
Kiper

GrapesEater napisał(a):
Gleba kwaśna idealnie nadaje się do uprawy borówki wysokiej (borówka amerykańska). Jagody smaczne, dużo droższe niż winogrona, a przy tym mniej wymagające jeżeli chodzi o ochronę chemiczną. Owocują od czerwca do późnej jesieni, w zależności od odmiany.

Wiem, czytałem o tym i wtedy nie wiedziałem, że mogę mieć podobny problem. Swoją drogą wielu z nas jak nie robiło badań to może nie wiedzieć, że ma podobną sytuację. Róbcie badania! Mnie cena borówki nie interesuje podobnie jak cena winogron. Ja chcę i napewno będę uprawiał dla siebie winorośl. Mam problem, szukam porady jak go pokonać. Jak macie pomysł co robić to się nim jak wcześniej prosiłem podzielcie. Kończąc @GrapesEater, dzięki za poradę ale ja jednak zostaję przy winorośli.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 20:44 
Kiper
Kiper

Pozostaje dobór odpowiednich podkładek dla winorośli i ciągłe wapnowanie.

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 21:18 
mistrz
mistrz

Odczyn 5,1 w twojej glebie jest jeszcze do uratowania, nie jest aż tak źle.
http://www.kpodr.pl/index.php/produkcja-rolinna/42-inne/1103-wapnowanie-gleb
Fajny artykuł, w drugiej tabeli jest ilość CaO w zależności od Ph i rodzaju gleby.
a w trzeciej przelicznik jaki należny zastosować gdy stosujemy inny rodzaj nawozu.
Co do stosowania nawozów wapniowych jesienią to faktycznie tak jest najlepiej, ale w sytuacji awaryjnej można to robić w innym terminie.
Wyliczoną dawkę, jak pisałem wcześniej rozdziel np na 3 porcje i rozsypuj je na raty, jak pierwszą porcję podasz teraz to kolejną w lecie i kolejną na jesieni, no i wymieszaj z wierzchnią warstwą ziemi.
W zależności od rodzaju nawozu różny jest czas jego reakcji i działania.
Co do sadzenia nowych winorośli to na twoim miejscu dołki zaprawiałby w niewielkiej ilości tylko w okolicy sadzonki ale ziemią o lepszych parametrach np kupioną w worku lub pobraną z żyznego uprawianego pola, nie ma sensu dawać ziemi która jest gorsza od tej twojej. W czasie mieszania możesz dodać trochę nawozu wieloskładnikowego tak by od razu poprawić sadzonce start.

A co do Borówki to faktycznie fajny i smaczny owoc ale nie to samo co winorośl.
Powodzenia

Andrzej

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 21:36 
Kiper
Kiper

Może tez wybrać mieszańce francusko-amerykańskie, które tolerują kwaśną glebę.

Ja nie porównuję smaku winogron i borówki. Sugeruję jedynie, że warto sobie ułatwiać życie, a nie na siłę utrudniać. Sam miałem szerokie plany. Od kilku lat testuję odmiany przydatne do uprawy w mojej lokalizacji. Z roku na rok wypadają kolejne odmiany. w tym roku wypadły 4 odmian - mróz był dla nich bezlitosny.
Zakładanie winnicy to inwestycja, a ja jestem przyzwyczajony do tego, że każdą większą inwestycję należy skalkulować.

PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 20:56 
mistrz
mistrz

Osobiście dodawałbym tą pozyskaną ziemię ze względu na składniki organicze (których w twojej glebie jest mało) a jej niedobory poprawiał nawożeniem jak radzą koledzy

PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 21:13 
Kiper
Kiper

Narazie rozsiałem nawóz wapniowo-magnezowy zawierający 28%CaO i 16 %MgO w ilości 100kg na 5 ar. Do tego około 10kg saletry amonowej (32 azotu), zawierającej dolomit oraz podobną ilość siarczanu magnezu. Muszę jeszcze coś sypnąć zawierającego potas bo też go w glebie mało. Byłem w ośrodku doradztwa rolniczego ale niestety nic się nie dowiedziałem. W sklepach to wszystko mi wpychali abym tylko kupił. Mam nadzieje, że robię dobrze. Następne wapnowanie chyba na jesieni podobną dawką. Dzięki za wszelkie rady i sugestie.

PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 22:10 
Kiper
Kiper

Dodam od siebie:
dwa lata temu jesienią (gdy już sadzonki tkwiły od wiosny w ziemi) zrobiłem badanie gleby: pH=4,2!!!
Zastosowałem wg zaleceń wapnowanie dolomitem - ostatnie badanie pH=4,2!!!!
Koniec z ogrodniczymi wapnami.
Miesiąc temu wysypałem 150kg wapna budowlanego (CaO) Sprawdzimy jesienią, czy jest jakiś efekt.
Dolomit ma podobno działanie rozłożone w czasie i jest bardziej przyjazne dla roślin wysadzonych, ale jak widać w tak skrajnych warunkach należy zadziałać prewencyjnie czymś naprawdę mocnym.
Nie wiem krzychu, ale moim zdaniem też powinieneś wytoczyć ciężką artylerię.
Poza tym
nawozy, które stosujesz mają działanie zakwaszające glebę więc zastosowana dawka wapna będzie zbyt mała
i jeszcze jedno
jeśli wapnowałeś wiosną, to te wszystkie nawozy zakwaszające powinieneś wysiać nie wcześniej niż 3-4 tygodnie po wapnowaniu

Pozdro

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 07:10 
Kiper
Kiper

krys
na te Twoje piachy ja bym nie sypał wapna budowlanego, bo zrobi się pustynia. Wapno tlenkowe jest dobre na ciężkie gliniaste gleby Najszybciej działająca i zalecana na lekkie gleby jest kreda. Było już gdzieś na ten temat na forum. Ogólnie ja bym nie panikował - najwyżej będziesz miał jakieś chlorozy, słabsze przyrosty - są na to nawozy dolistne. Na jesieni kreda i za jakiś czas ph poprawi się.
Azotem nawoź tam gdzie są krzewy, bo na pustej działce to niepotrzebna strata i karmienie chwastów.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 11:43 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
Narazie rozsiałem nawóz wapniowo-magnezowy zawierający 28%CaO i 16 %MgO w ilości 100kg na 5 ar. Do tego około 10kg saletry amonowej (32 azotu), zawierającej dolomit oraz podobną ilość siarczanu magnezu. Muszę jeszcze coś sypnąć zawierającego potas bo też go w glebie mało. Byłem w ośrodku doradztwa rolniczego ale niestety nic się nie dowiedziałem. W sklepach to wszystko mi wpychali abym tylko kupił. Mam nadzieje, że robię dobrze. Następne wapnowanie chyba na jesieni podobną dawką. Dzięki za wszelkie rady i sugestie.

Sypnij jeszcze solą potasową( ja sypałem puławską) część możesz teraz, potem pod koniec lipca.

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 12:30 
Kiper
Kiper

beny napisał(a):
Nie wiem krzychu, ale moim zdaniem też powinieneś wytoczyć ciężką artylerię.

Obawiam się jednak,czy może zaszkodzić to trochę moim nasadzonym krzakom? Jakby to było rok wcześniej nawet bym się nie zastanawiał tylko zastosował terapie szokową. Jeżeli stopniowe podawanie będzie niewystarczające to zastosuje radykalne sposoby.
beny napisał(a):
Poza tym nawozy, które stosujesz mają działanie zakwaszające glebę więc zastosowana dawka wapna będzie zbyt mała i jeszcze jedno
jeśli wapnowałeś wiosną, to te wszystkie nawozy zakwaszające powinieneś wysiać nie wcześniej niż 3-4 tygodnie po wapnowaniu

Już o tych działaniach zakwaszających wcześniej dowiedziałem się od kolegi ale za późno. Jednakże kędzierzyńska saletra amonowa, która zastosowałem ma w swoim składzie dolomit, podejrzewam po to aby neutralizować to zakwaszające działanie.
radecki napisał(a):
krys
na te Twoje piachy ja bym nie sypał wapna budowlanego, bo zrobi się pustynia. Wapno tlenkowe jest dobre na ciężkie gliniaste gleby Najszybciej działająca i zalecana na lekkie gleby jest kreda. Było już gdzieś na ten temat na forum.

U mnie już teraz jest pustynia. Po glebogryzarce ziemia bardzo przeschła nawet chwasty powysychały. O kredzie czytałem i nawet chciałem ją kupić ale w ogrodniczych nie ma a w budowlanych jest z dodatkami klejów więc odpuściłem. Do jesieni daleko, chyba jednak gdzieś ją kupie w sieci.
SilwMaliniarz napisał(a):
Sypnij jeszcze solą potasową( ja sypałem puławską) część możesz teraz, potem pod koniec lipca.

Jak policzyć potrzebną ilość na 5 ar przy 10mg K2O/100g gleby?
Dzięki koledzy za rady, widzę ,że jest jednak nadzieja na uprawę u mnie winorośl.

PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 14:28 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
SilwMaliniarz napisał(a):

Jak policzyć potrzebną ilość na 5 ar przy 10mg K2O/100g gleby?

Zakładając, że masz glebę piaszczysto-gliniastą, lekką zawartość K powinna wynosić 15?20mg na 100g, więc jeżeli chcesz podnieść o 10mg musisz dać 504kg K2O na ha czyli w twoim przypadku 25kg.
Kredy poszukaj w punktach sprzedaży dodatków do pasz dla zwierząt. Mają ja w workach 30kg po jakieś 10-12zł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1