Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 00:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 08:34 
czeladnik
czeladnik

W zeszłym tygodniu wsadziłem do doniczek parę sztorbów Muskata Oddeskiego w celu ukorzenienia. Sztorby dwu i trzyoczkowe. Ponieważ robię to po raz pierwszy, po przeczytaniu paru porad, postanowiłem ukorzeniać w ziemi ogrodniczej z piaskiem (2:1). Doniczki (2 skrzyniki po 6 sztorbów i 4 obcięte butelki po napojach) postawiłem w temp. pokojowej, w cieniu, aby opóźnić start zielonego.
Niestety - dziś po niebytności przez ten okres w domu, wracam i zaóważam, że w doniczkach na ziemi znajdują się plamy białej pleśni. W dwóch pojemnikach, z innym rodzajem ziemi ogrodniczej niż reszta, praktycznie cała powierzchnia była pokryta. Dodam, że na same sztorby pleśń nie weszła.
Zastaną pleśń skrzętnie usunąłem, tak że teraz wszystko wygląda jak przed tygodniem, ale obawiam się nawrotu tej sytuacji. Znowu wyjeżdżam na tydzień dlatego chciałbym zapytać o ewentualne środki zaradcze? A może to nie ma wpływu na ukorzenianie?

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 11:18 
Ekspert
Ekspert

Prawdopodobnie ta ziemia ogrodnicza jest kiepskiej jakości. Kiedyś miałem podobna sytuację przy pomidorach. Od tego czasu do sadzonkowania używam tylko torfu odkwaszonego z jednej sprawdzonej firmy - 0 problemów, choć ukorzenianie przeprowadzam w perlicie. Jezeli już nie chcesz inwestować w nowe podłoze, to możesz tą ziemię zdezynfekować temicznie - przetrzymać kilkanaście-kilkadziesiąt minut w piekarniku w temp. min. 100 st.
Pozdr

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 12:18 
czeladnik
czeladnik

Termicznie to nie bardzo bo sztorby są już powsadzane. Na razie jedyne co zrobiłem to sprószyłem powierzchnię ziemi ukorzeniaczem - zawiera środki grzybobójcze. Może pomoże....

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2005, 23:50 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="CrazyCat"]Termicznie to nie bardzo bo sztorby są już powsadzane. Na razie jedyne co zrobiłem to sprószyłem powierzchnię ziemi ukorzeniaczem - zawiera środki grzybobójcze. Może pomoże....

Witam! Nic nie stoi na przeszkodzie aby sztobry wyjąć i zmienić podłoże. Do tygodnia podejrzewam iż nie wykształcił się jeszcze nawet callus. Niebezpieczeństwo może być wtedy, kiedy pojawią się korzonki. Miałem podobno sytuację ze sztobrami jednooczkowymi. U mnie też podłoże było dośc wilgotne i prawie zbite. A więc idelalne warunki do pleśniaka. A ziemia ogrodnicza w dodatku zawierała sporo nierozłożonych związków. Ja zastosowałem keramzyt z ziemią ogrodniczą 1: 1 do dolnej połowy pojemnika keramzyt do górnej ziemia. Dzisiaj sadzonki mają po 3 liście i miesiąc życia. Trzymam na parapecie w pokoju i podlewam raz w tygodniu na podstawkę. Na początku maja będę przez 2 ygodnie hartować na zewnątrz. Uważając na słońce i zimno. A po 3 ogrodnikach do gruntu ale nie na stałem miejsce. Pozdrawiam - Zenon.

Strefa czasowa: UTC + 1