Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 11:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
W moim rejonie dzisiaj rano było -16,5 st. C, ale nie martwię się. Krzewy okopane i przykryte 30 cm warstwą śniegu i aby do wiosny :D

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 13:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Temperatury minimalne i minimalne przy gruncie minionej nocy. U mnie mniej więcej by się zgadzało.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 15:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Ubiegłej nocy temperatura przy gruncie spadła u mnie do -17,5 oC. Podobno to ostatnia tak mroźna noc tej zimy.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2009, 23:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7013
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Szukając u Jankesów grzybów(mikoryza) przypadkowo znalazłem:

USZKODZENIA MROZOWE WINOROŚLI PO ZIMIE 2005/2006 W WARUNKACH POLSKI

Ktoś mnie na PW już o takie dane pytał, więc teraz będzie to w całości.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2009, 11:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
Cięłam moje krzewy.. jestem przybita... może to przedwczesna ocena, ale chyba moje marzenia o winniczce z deserówkami legły w gruzach :(
Wszystko młode co było nad kopczykami martwe, nawet te dość grube, które wyrosły na ok 2m. Tylko Swensony przetrwały.
Górzowskij Różowyj miał już w tym roku owocować, łoza grubaśna na 1 cm - martwa :(
Trzeba będzie chyba ograniczyć zapędy... zmniejszyć liczbę krzewów i okrywać... ale zobaczymy co przyniesie wiosna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2009, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="aguskac"]
Trzeba będzie chyba ograniczyć zapędy... zmniejszyć liczbę krzewów i okrywać... ale zobaczymy co przyniesie wiosna


Nic nie ograniczaj. Fantazja tego nie lubi :wink: Zima z takimi mrozami zdarza się ostatnio raz na kilka lat, to masz teraz 2-3 lata spokoju na odbudowę krzewów i porządne plony. A okrywać ? ... zawsze możesz :lol:

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2009, 23:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7013
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="aguskac"]Cięłam moje krzewy.. jestem przybita... może to przedwczesna ocena, ale chyba moje marzenia o winniczce z deserówkami legły w gruzach :(
Wszystko młode co było nad kopczykami martwe, nawet te dość grube, które wyrosły na ok 2m. Tylko Swensony przetrwały.
Górzowskij Różowyj miał już w tym roku owocować, łoza grubaśna na 1 cm - martwa :(
Trzeba będzie chyba ograniczyć zapędy... zmniejszyć liczbę krzewów i okrywać... ale zobaczymy co przyniesie wiosna

Zbyt wcześnie się zniechęcasz moim zdaniem
U mnie było:
Styczeń -25,6st, luty -18,5st (ostatnia niedziela)
Nie wiem ile było u Ciebie mrozu ,ale sądzę ,że podobnie jak i w moim rejonie.
Młode krzewy 2-3 letnie są jeszcze nieodporne na takie mrozy.
Dzisiaj sprawdzałem łozy i pąki Gołubok – egzemplarz testowy (doświadczalny) bez okrywania – forma cięcia mieszana Royat-Casanave’a –krzew 7 letni – bez uszkodzeń mrozowych 2-4 pąki od nasady ramienia stałego.
To w zupełności wystarcza do pełnego owocowania.
Od następnego sezonu nie będę okrywał pozostałych Gołuboków.
A jest to odmiana która wg. książek , katalogów i szkółkarzy którzy ją uprawiają i rozmnażają wytrzymująca tylko -23st.
Wniosek:
Starsze krzewy wytrzymują więcej.
Pisałem już TU o Skarb Panonii uprawianej kilkanaście lat bez okrywania (dopiero -31,6st załatwiło ją całkowicie)
Takie krzyżówki które wg. katalogów wytrzymują -24-25st. Wystarczy zdjąć z rusztowania . Śniegu u Ciebie pewnie pod dostatkiem ?
Nie masz tak zupełnie źle z tem klymatem. :wink: :lol: Niewiele gorzej niż u mnie. :D A ja się nie poddaję. Głowa do góry ! :!:
Górzowskiego zjesz za 2 lata a w tym sezonie delektuj się Swensonem.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2009, 10:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="Heniek"] Nic nie ograniczaj. Fantazja tego nie lubi :wink: Zima z takimi mrozami zdarza się ostatnio raz na kilka lat, to masz teraz 2-3 lata spokoju na odbudowę krzewów i porządne plony. A okrywać ? ... zawsze możesz :lol:

No dobra.. już mi trochę przeszło :) To miały być moje 1 plony, dlatego tak żal... coś tam jednak pewnie ocaleje - jakieś gluty hihih no i Aurora jest ok :)

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2009, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="aguskac"]
No dobra.. już mi trochę przeszło :) To miały być moje 1 plony, dlatego tak żal... coś tam jednak pewnie ocaleje - jakieś gluty hihih no i Aurora jest ok :)

Jakoś mi się nie chce wierzyć, że pod kopczykami nie uchował się kawałek łozy z paroma pąkami, które przy deserówkach wystarczą na owocowanie.
No chyba, ze planowałaś je wysoko prowadzić i pod kopczykami była tylko dolna część pieńków.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2009, 11:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="zbyszekB"]
Nie masz tak zupełnie źle z tem klymatem. :wink: :lol: Niewiele gorzej niż u mnie. :D Górzowskiego zjesz za 2 lata a w tym sezonie delektuj się Swensonem.

U mnie było zawsze łagodniej niż u Ciebie !!
Wcale się nie zniechęcam póki co :) właśnie nastawiłam wczoraj kolejne sztobry :lol:
W mnie było podobnie jak u Ciebie -22 przy domu, to na górce może i - 25
Mam nadzieję, że młodzież spod kopczyka odbije.

Czy to jest tak, że pąki położone niżej na łozie są odporniejsze na mróz??
Bo ja rozdłubywałam oczka jak cięłam po kawałku od góry, tych co zostały na dole nie chciałam ruszać, bo szkoda by było, jakby okazały się zdrowe.
Śniegu nie było zbyt wiele podczas mrozów, ale miałam chyba natchnienie i jak zapowiadali na noc te duże mrozy to poleciałam (po ciemku z latarką :roll: ) i pozgarniałam go na winorośle :) :roll:

Górzowskiego mogłabym zjeść w tym roku, na Swensona muszę poczekać 2 lata bo młodziak.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2009, 11:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="dziadek2"]Jakoś mi się nie chce wierzyć, że pod kopczykami nie uchował się kawałek łozy z paroma pąkami, które przy deserówkach wystarczą na owocowanie.No chyba, ze planowałaś je wysoko prowadzić i pod kopczykami była tylko dolna część pieńków.

Ja starszych nie kopczykowałam, tylko młode :oops: i Arkadię
Dobrze, że teraz był pogrom, przynajmniej nie pokusi mnie prowadzić wysoko :) Tegoroczne posadzę na sznur skośny.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2009, 11:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Ja też nie okrywałem przed zimą, ale potem łączyłem nieprzyjemne z pożytecznym - odśnieżanie z usypywaniem kopczyków :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 09:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3982
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Grzecznościowo dostałem takie oto informacje:

The following information is intended for grape growers and is brought to you by Colorado State University Research Center and Extension staff.

Very cold temperatures the past few nights (8/9 through 10/11 Dec, 2009) have caused significant bud damage on cold-tender grape varieties in various locations throughout Western Colorado (and possibly along the Front Range). Data from the CAVE vineyard weather station network show temperatures dropped to about -4 F in the area to the East of Palisade and on the eastern edge of East Orchard Mesa; about -10 to -13 F along G Rd west of Palisade and on Orchard Mesa; -18 F in the Redlands; and below -20 F west of Mesa Mall towards Fruita. At CSU’s Western Colorado Research Center-Orchard Mesa we recorded overnight lows for Dec 9-11 of -5, -13, and -6 F, while the National Weather Service reported lows of -10, -16, and -12 F for Grand Junction.

We evaluated bud damage on two grape varieties growing at WCRC-OM:
Chardonnay and Syrah. Grape vines shoots were sampled on the morning of Dec 9 (following an overnight low of -5 F), and again on the morning of Dec 10 (after a -13 F). Shoots were left in the lab at room temperature for a minimum of 24 hours and then cut open to evaluate the bud tissue.
Buds showing vibrant green tissue were judged to be viable whereas buds showing brown tissue were judged to be dead (for details please see link below). For each variety we evaluated 100 to 160 buds (ten to sixteen, 10-bud shoots). We know that there is a pronounced temperature gradient in our Syrah block so on Dec 10 we sampled separately from both the warmest and coldest locations within this block.

Dec 9 (percent of buds with live primary/secondary/tertiary)

Chardonnay – 37/16/0 (47 % dead)

Syrah – 57/20/11 (12 % dead)

Dec 10

Chardonnay – 20/40/0 (40 % dead)

Syrah (cold spot) – 3/13/14 (70 % dead)

Syrah (“warm” spot) – 8/22/23 (47 % dead)

We started sampling our Chardonnay and Syrah for cold-hardiness tests on
7 Oct 2009. Prior to 9 Dec 2009 we have found little to no damage in our field samples. However, as the data above indicates the temperatures from 8-9 Dec caused 43-63 % damage to primary buds. Damage increased to
80-97 % damage to primary buds following the night of 9-10 Dec. On the positive side, when we consider the secondary buds we still have 60 % fruitful buds on Chardonnay, but only 16-30 % on Syrah. At the present time we have not evaluated what, if any, damage was caused to trunks and cordons. If damage to woody structures is minor to moderate, pruning method and severity may be adjusted to achieve a moderate crop in 2010.

Here are some general comments on the distribution of bud damage. On upright trained shoots (e.g. VSP) bud damage tends to be highest in the basal section of the shoot and declines towards the shoot tip. In contrast, in training systems such as high single wire where shoots initially grow upwards before trailing down toward the ground the least bud damage is expected in the shoot region that is furthest from the ground. The same is true for downward positioned shoots in trellis systems such as Scott Henry or Smart Dyson (i.e. basal buds near the cordon will have less damage). Another import_ant issue to consider is the variation in temperature that exists in a vineyard. We know from past research in our Syrah block that within-block temperature differences can exceed 10 F under certain conditions (snow cover, calm, strong temperature inversion). As can be seen from the data above there is a twofold difference in fruitful buds between the cold and “warm”
location in the Syrah block. In short, understanding and quantifying variation in cold damage needs to be the first step before making decisions about dormant pruning.
D

PS. Wynika z tego m.in., że Chardonnay nieźle wytrzymuje mrozy (noc -20stC oraz noc - 25stC; ok. 60 % pąków żywych)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 12:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3982
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="olmek"] ....Wygląda że pąki w określonych warunkach są bardziej odporne niż drewno :roll:


Tak by to wynikało. Wygląda na to, że łyko to najwrażliwsza na mrozy część krzewu. Przy tych najodporniejszych winiferach łyko zaczyna marznąć przy temperaturach ok. -17,5stC (Riesling -18,9st.C), gdy tymczasem pąki zaczynają wymarzać dopiero przy ok. -23st.C. Przyjmuje się, że przemarznięcie łyka w 50% nie ma istotnego wpływu na owocowanie, jednak nigdzie nie znalazłem informacji przy jakiej temperaturze powstają uszkodzenie większe niż 50%.

Sprawa tego łyka w zasadzie tłumaczy dlaczego ostatniej zimy przemarzły winifery na Dolnym Śląsku przy krótkotrwałym spadku temperatury do -20st.C. D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="aguskac"]Cięłam moje krzewy.. jestem przybita... może to przedwczesna ocena, ale chyba moje marzenia o winniczce z deserówkami legły w gruzach :(

Widzę, że odśnieżono stary temat... teraz się pośmiałam, czytając jaka ze mnie panikara była... Wszystkie krzewy przeżyły zimę :roll: 8O Niektóre nawet owocowały 8O 8O :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Majestic-12 [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO