Teraz jest wtorek, 3 czerwca 2025, 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 07:25 
Kiper
Kiper

Na foli metr śniegu chyba jeszcze?

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 09:09 
przedszkolak
przedszkolak

Jak jest śnieg to pół biedy, a jak nie ma śniegu ? a temperatura w styczniu +10°C i kilka słonecznych dni tak jak miało to miejsce na śląsku jeszcze kilka dni temu a teraz zapowiadają -10°C i bez śniegu to czy pod czarną folią nie nagrzeje się na tyle że rozhartują nam się krzaki ? Ot takie wątpliwości.
Więc chyba lepiej przykryć ziemią i mieć spokój, zwłaszcza że na filmie dwie panie i tak z wdziękiem używają łopat aby przysypać folię. Robota ta sama a efekt jakby leprzy :D

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 11:37 
Kiper
Kiper

Nie wiem jakie są zimy parę kilometrów na północ od Dniepropietrowska - może zdzicholo będzie wiedział.
Przypuszczam jednak, że będzie tam sporo śniegu. Poza tym była już na forum mowa jak wyglądają temperatury w foliaku w porównaniu do tych na zewnątrz - tu będzie analogiczna sytuacja, z dodatkową warstwą śniegu..

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 21:00 
nowicjusz
nowicjusz

Warstwa 20 cm ziemi jest wystarczająca na nasze warunki. Zamiast w folię zainwestuj w agrowłókninę do ochrony przed przymrozkami.
Robert

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 00:46 
Kiper
Kiper

bialywoj napisał(a):
Czy takie okrywanie z tego filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=BJUk94giXPY&feature=rec-LGOUT-exp_stronger_r2-2r-10-HM
naprawdę wystarczy???
Gościu mówi, że rośliny pod takim przykryciem wytrzymują -30..-35 st.
Sama folia wystarczy?
Coś nie chce mi się wierzyć... :shock:

Witam,
w filmie mowa jest o suchej trawie pod folią (słoma jest dobra) dla odmian bardziej "ciepłolubnych" .
Ja tak okrywam jednak nie bawię się w "namiocik" , kładę folię na płasko na nią darń , liście , wstępnie przyciętą łozę itp. nawet nie obsypuję brzegów i bez obredlania. Folię stosuję głównie dlatego , że bardzo łatwo się to odkrywa, łoza nie jest obsypana ziemią, nie uszkadza się pąków.
Ważne aby nad tym był też śnieg , najlepiej biały puch (było już o tym , każdy centymetr śniegu to 1 st. C in plus pod nim).
Zimą miewam regularnie 30 - 35 st. C mrozu (tej zimy odpuściło tylko minus 20 st.C)
Kiedyś dawałem na łozę słomę ale okazało się to zbędne (zimy ze śniegiem ).

Wychodzi na to , że gościu musiał to chyba u mnie podejrzeć i zmodyfikować nieco, ta wentylacja . :grin2:
Pod tym wszystkim fajnie też mają nornice, myszy , żadne kocisko ich przez folię nie dopadnie. Te gryzonie są pożyteczne , dodatkowo podnoszą temperaturę , czasami tylko poczęstują się smaczniejszym pąkiem.
Gorzej z psią naturą , te jak usłyszą duży ruch pod czymś takim mogą zrobić troszkę "nieodpowiednią przycinkę łóz" . :D

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1