S. Madej - Winorośl, str. 33: "Natomiast silne nawożenie potasowe bardzo dodatnio wpływa zarówno na drewnienie pędów, jak i na dojrzewanie owoców, dlatego też jesienią lub wiosną stosujemy duże dawki nawozów potasowych."
Wpływ potasu na drewnienie był już szeroko dyskutowany, natomiast związek potasu z dojrzewaniem nie jest już tak oczywisty (przynajmniej dla mnie). Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem jeszcze uwagę R. Myśliwca:
"Niedobór potasu występuje najczęściej na glebach lekkich, piaszczystych. Przejawia się obniżeniem płodności krzewów i wytrzymałości na mróz. Objawy niedoboru potasu na liściach są podobne do chlorozy. Brzegi liści i częściowo przestrzenie między nerwami żółkną i zasychają. Innym objawem mogą być brązowofioletowe plamy między nerwami lub na brzegach liści. Przy silnym niedoborze liście stopniowo zasychają. Objawy niedoboru występują najwcześniej na starszych liściach w pobliżu gron. Niedobór potasu hamuje wzrost latorośli. Kwitnienie przebiega wadliwie, zawiązki jagód osypują się masowo, co zmniejsza plon owoców. Owoce dojrzewają później i mają mniejszą zawartość cukru. Latorośle gorzej drewnieją, w zimie łatwo przemarzają"
Czy ktoś ma jakieś obserwacje w tym temacie? Tomek
|