Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 14:19 
Ekspert
Ekspert

Gratuluję !! U mnie niestety tak nie jest. Nieśmiało dopiero ok. 10% sadzonek odbija z pąków zapasowych a reszta niestety nic. Nie wiem jak długo jeszcze można czekać? Kiedy wykopywać i wsadzać nowe?

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 21:22 
nowicjusz
nowicjusz

vanKlomp napisał(a):
Gratuluję !! U mnie niestety tak nie jest. Nieśmiało dopiero ok. 10% sadzonek odbija z pąków zapasowych a reszta niestety nic. Nie wiem jak długo jeszcze można czekać? Kiedy wykopywać i wsadzać nowe?

Też sobie zadaje to pytanie, nic kompletnie nie rusza.

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 21:24 
mistrz
mistrz

witam

u mnie wygląda to tak (2 siedliska)
pierwsze wegetacja ok 1.5 tygodnia wcześniejsza, zmarzło, były ok 5 cm pąki, teraz odbijają jakby z 1 węzła, jak z owocowaniem się okaże, inne jeszcze po zmarzliznie brak postepów, zapasowe pąki jakby nie aktywne

2- siedlisko, późniejsza wegetacja, słabszy rozwój paków, mniejsze straty, coś co było ok 1 cm pąkiem albo się rozwija , mimo iż przymarzło, lub odbija z zapasowych ( więcej było nieaktywnych na tym ociepleniu kwietniowym)

co dalej się okaże

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 11:26 
przedszkolak
przedszkolak

Zainteresowanym polecam rady doświadczonego szkółkarza, Aleksandra Wąsikowskiego,
jakie przysłał zielonogórskim winiarzom:

www.winiarze.zgora.pl

Rady na szkody po przymrozkach

z pozdrowieniami
Przemek

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 14:21 
Kiper
Kiper

Przemek bardzo dobry artykuł. Lepiej przebiegu pogody bym nie podsumował, a rady odnośnie oprysków wielu osobom na pewno się przydadzą.
Fajnie, że kolejna osoba potwierdza brak sensu wycinania zmarzniętych części - przynajmniej chociaż raz mniej roboty ;)

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 15:05 
przedszkolak
przedszkolak

Cieszę się z Twojej pozytywnej opini, Shron,
też nie obcinałem... i dlatego mogłem zrobić zdjęcie!

PostNapisane: sobota, 21 maja 2011, 15:23 
mistrz
mistrz

A ja nic nie obcinałem i nie usuwałem - i z tych kikutów pół-zielonych wyrastają pędy po bokach. a liście się wykruszyły i spadły - i tyle po przymrozku. Jest też dosyć dużo kwiatów więc nie jest źle.

PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 18:29 
przedszkolak
przedszkolak

Odgrzewam temat bo wydał mi się najodpowiedniejszy.

Od razu mowię,że czytałem o tym ze winorośl odbija z paka zapasowego a potem z paka spiacego itd. Chciałem zapytać was, jak po kilku latach uprawy wygląda to w praktyce.

Niestety -5 w poniedzialek wielkanocny zrobił swoje, seyval i mf dostał mocno mrozem, pąki były mocno nabrzmiałe ( wełniaste kuleczki). Musialem posadzic na jesieni po 20 sztuk danej odmiany,zostawiłem na sadzonce po 5,6 oczek,ładnie przezimowały. jednak po przymrozku Wszystkie pąki uszkodzone. Duże krzaki odbijają bez problemu bo maja pelno oczek pod korą oraz pąki zapasowe w pąku głownym, a jak to jest w przypadku rocznych sadzonek ?
Czy ładnie odbiją?
Niektore sadzonki miały dość cięką łozę i miały dosc małe pąki. Czy w takich małych pąkach są tez pąki zapasowe ?
Co jeśli nie ma ani jednego pąka na główce wystającej z ziemi ?
Jak duże jest ryzyko,że trzeba bedzie niektore sadzonki posadzic na nowo ?

jeżeli ktoś zna jakiś temat o odbijaniu sadzonek po przemarznieciu to prosze o informacje.

PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 18:52 
mistrz
mistrz

Szczepione czy na własnych korzeniach?Na własnych mają szanse odbić od korzenia...najmniejsze knotki też daja nieraz rade.U mnie też przemarzły we święta młodziki ale widać że u nasady łozy coś się dzieje.Jesienią przy okrywaniu złamałem blisko nasady jeden krzew..zostawiłem licząc że coś wypuści bo to prawie jak chwast jest :)

PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Czesio44 napisał(a):
Od razu mowię,że czytałem o tym ze winorośl odbija z paka zapasowego a potem z paka spiacego itd. Chciałem zapytać was, jak po kilku latach uprawy wygląda to w praktyce.

Niektore sadzonki miały dość cięką łozę i miały dosc małe pąki. Czy w takich małych pąkach są tez pąki zapasowe ?
Co jeśli nie ma ani jednego pąka na główce wystającej z ziemi ?
Jak duże jest ryzyko,że trzeba bedzie niektore sadzonki posadzic na nowo ?

jeżeli ktoś zna jakiś temat o odbijaniu sadzonek po przemarznieciu to prosze o informacje.
U mnie było tak, że jak nie uciąłem za krótko, i nie wybiły od razu wszystkie pąki, to po przemarznięciu pierwszych pąków ruszały drugie. Jeśli jednak ruszyły i przemarzły wszystkie, można było liczyć na wilki ze starego drewna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1