Witajcie,
i ja zaczęłam swoją przygodę z winoroślami, sadząc 21 kwietnia po 6 sadzonek Iliczewskij Rannyj i Jutrzenki. Wystawa południowo-wschodnia, za winoroślami płot kratkowy do którego będę przywiązywać je
Mam jednak kilka pytań i wątpliwości:
1. Zrobiłam dołki w ziemi, natomiast naokoło winorośli rośnie trawa - czy ją trzeba wyplewić, zabiera wodę i inne składniki właściwym roślinom?
2. Jeśli wyplewić to czy sypać korę naokoło? czy zależy to od ph gleby?
3. Zaskoczyła mnie mała wytrzymałość winorośli na suszę. Fakt, gleba nie była specjalnie przygotowywana pod winorośla, nie robiłam też oprysków. Ale codziennie wieczorem winorośla były (z tygodniową przerwą) zraszane w nocy po 20 minut. O ile Iliczewskij jakoś stoi (i generalnie lepiej rośnie) o tyle Jutrzenka która najpierw wystrzeliła w górę, oklapła i prawie wszystkie listki zwiędły. Wprowadziłam plan naprawczy, zraszanie nocne to teraz niezależnie od pogody 1.15 h każdej nocy i widzę że odbijają. Czy to normalne jest że tak się stało ze względu na suszę, czy też może odmianom brakuje składników? Nawieźć?
4. Wiem że to indywidualne ale: jak szybko rosną winorośla? czy przyrost licząc od zdrewniałych części na 10 cm po 2 miesiącach to dobrze, wolno czy szybko?
5. Czy w pierwszym roku można spodziewać się kwitnienia?
To chyba wszystkie moje pytania i wątpliwości, nie mam w otoczeniu winoogrodników żadnych dlatego forum moim ratunkiem

)
Pozdrawiam
Kaja