Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 07:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 16:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="KajaK"][quote="dominikams"]No to spoko :D

Jak zrobisz, to do ciebie wpadnę na degustację :wink:

Ale to dopiero za 2-3 lata (owocowanie ponoć dopiero w 3cim sezonie);)
Pozdrawiam
Kaja

Za 3 lata to chyba mało prawdopodobne, bo raczej nie będzie jeszcze tyle owoców, by zrobić z nich wino. Nawet gdyby było, to zanim wino będzie do picia , to jeszcze niemal rok.... :) Coś mi się zdaje, że poczekasz na winko z 5 lat minimum. :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 19:33 
Kiper
Kiper

Kaja, przede wszystkim gratulacje i powodzenia w uprawie. Fajnie, że do nas-wariatów :D dołączyłaś!
[quote="KajaK"]W przyszłym roku będę obsadzać drugą ścianę, tzn stawiać płot kratkowy i pewnie z połowa to będą kwiaty, a połowa znowu winorośla. Co na białe wytrawne albo półwytrawne wino będzie dobre?

No i tym pytaniem otwierasz puszkę Pandory...
Myślę, że troszkę bardziej ambitne odmiany możesz posadzić. Krzewy będą rosły przy murze?
Jeśli lubisz miętę w smaku wina, to proponuję Siegerrebe - mięty wprawdzie nie czuję, ale chyba wiem co masz na myśli :-)
Pozdrawiam i jeszcze raz powodzenia życzę - zostań z nami!
Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 08:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="KajaK"]Jutrzenkę wybrałam właśnie dlatego że ponoć ma "lekko miętowy posmak" i to mi się w każdym winie bardzo podoba :)

Mam wino w którym jest 50 % jutrzenki i uważam, że gdyby jej było 20% to było by w sam raz. Mięty (w winie) nie czuję, raczej kwiaty czarnego bzu. :roll:

Są tam jeszcze aromaty liści porzeczki (ale nie pytaj jakiej ), skórki z cytryny i być może mięty, ale bardzo nieznaczne, gdzieś na samym końcu. Do mieszania z Jutrzenką wybrałbym odmianę o neurtalnym aromacie.

Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 14:40 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="nikodem"]Kaja, przede wszystkim gratulacje i powodzenia w uprawie. Fajnie, że do nas-wariatów :D dołączyłaś!
[quote="KajaK"]W przyszłym roku będę obsadzać drugą ścianę, tzn stawiać płot kratkowy i pewnie z połowa to będą kwiaty, a połowa znowu winorośla. Co na białe wytrawne albo półwytrawne wino będzie dobre?

No i tym pytaniem otwierasz puszkę Pandory...
Myślę, że troszkę bardziej ambitne odmiany możesz posadzić. Krzewy będą rosły przy murze?
Jeśli lubisz miętę w smaku wina, to proponuję Siegerrebe - mięty wprawdzie nie czuję, ale chyba wiem co masz na myśli :-)
Pozdrawiam i jeszcze raz powodzenia życzę - zostań z nami!
Nikodem

Dzięki Nikodem :))
Winorośla ani te ani przyszłoroczne nie będą przy murze tylko przy wolnostojącym płocie kratkowym, do którego będę je przyszpilać :))
Wiem że to wariactwo zwłaszcza jak się ma średnie pojęcie o uprawie czegokolwiek, do wszystkiego dochodzę metodą prób i błędów, mam też 2 sąsiadki, jedna ma mały ogródek, a druga 800 m i one mi doradzały jeśli chodzi o trawnik, żywopłot itd, natomiast na winogronach nie zna się chyba nikt :)
Kiedy zacząć lekko podwiązywać winorośla do płotu i w którym miejscu to robić? Jakby co służę po południu zdjęciem obu w/w

Pozdrawiam

Kaja

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 08:51 
nowicjusz
nowicjusz

Więc tak:

pH gleby 8 więc zasadowa. Natomiast brałam próbkę z wierzchu, gdzie w zeszłym roku była dowożona ziemia, więc chyba muszę wykopać głębszy domek i powtórzyć badanie - czy na wysokości korzeni winorośli jest tak samo.
Podlałam obficie konewką, widzę że proces zasychania się zatrzymał i jakby lekko odbijają.
Kupiłam Florovit - czy przy tym pH warto go dosypać?

Pozdrawiam

Kaja

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 09:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="KajaK"](...) Natomiast brałam próbkę z wierzchu, gdzie w zeszłym roku była dowożona ziemia, więc chyba muszę wykopać głębszy domek i powtórzyć badanie (...)
Kaja

Aby badanie było w miarę prawdziwe, musisz pobrać kilka do kilkunastu próbek z kilkunastu miejsc z głębokości ok 10-20cm. Następnie wszystko porządnie wymieszać i z tego pobrać próbkę.
Taka próbka dopiero obrazuje całą działkę.
Jak masz więcej kasy, możesz podzielić sobie działkę na kwatery i z każdej kwatery w podany wyżej sposób porobić próbki. :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 10:01 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="posy"]
Aby badanie było w miarę prawdziwe, musisz pobrać kilka do kilkunastu próbek z kilkunastu miejsc z głębokości ok 10-20cm. Następnie wszystko porządnie wymieszać i z tego pobrać próbkę.
Taka próbka dopiero obrazuje całą działkę.
Jak masz więcej kasy, możesz podzielić sobie działkę na kwatery i z każdej kwatery w podany wyżej sposób porobić próbki. :lol:

No właśnie tak też myślałam. Zrobię dzisiaj małe dołki w ziemi i powtórzę badanie.
Czy jest sens dzielić na kwatery jeśli stał ugór przez kilkanaście lat i tylko jedna część była zagospodarowana na ogródek warzywny, gdzie szczaw mi do tej pory przebija (te korzenie na 0,5 m...). Zbankrutować daj spokój, płyn z podstawką 19 zł kosztuje ;) Ale działka to trawnik gdzie rosną 2 drzewa owocowe, posadziłam 2 brzózki i 2 róże, z 2 stron żywopłot obok płotu a z trzeciej płot kratkowy i winorośla, więc chyba nie ma sensu tego aż tak dzielić na kwatery.

Pozdrawiam

Kaja

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 10:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="KajaK"]Czy jest sens dzielić na kwatery (...), więc chyba nie ma sensu tego aż tak dzielić na kwatery.
Kaja

[quote="posy"] Jak masz więcej kasy, możesz podzielić sobie działkę na kwatery i z każdej kwatery w podany wyżej sposób porobić próbki.:lol: :lol: :lol: :lol:
Podałem Ci tylko w miarę prawidłowy sposób, a jak zrobisz - wola Twoja :lol: :lol: :lol:

P.S.
Jak jest jak piszesz to rzeczywiście wystarczy jedna porządna próba.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 10:36 
Kiper
Kiper

[quote="KajaK"]Zrobię dzisiaj małe dołki w ziemi i powtórzę badanie.
Czy jest sens dzielić na kwatery jeśli stał ugór przez kilkanaście lat i tylko jedna część była zagospodarowana na ogródek warzywny, gdzie szczaw mi do tej pory przebija (te korzenie na 0,5 m...).

Ja badaniu poddałem próbki, które były wymieszane z różnych miejsc działki, ale były pobierane na tej samej głębokości. Najważniejsza warstwa, to ta, na której rozwiną sie korzenie. Zależy więc jak głęboko posadziłaś krzewy. Ja swoje sadzę na głębokości 30-40 cm. Okazało się, że na tej głębokości gleba była o całą jednostkę pH bardziej kwaśna niż na samej powierzchni.
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 20:41 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich winoroślarzy w pierwszym moim poście!
Równiez w tym roku wystartowałem z moją ogrodowa winniczką.
Jestem równiez po doświadczeniach z walką na wieloletnim ugorze.
Poczatki nie były łatwe, również sadziłem różne roślinki w nie przygotowany grunt i skutki były opłakane. Ten sezon jest trzecim w którym zaczynam odnosić sukcesy. Moja rada dla działkowców takich jak KajaK, jest następująca:
1. Odchwaszczamy(opryski) i głęboko przekopujemy z nawozami zawierającymi fosfor, potas i wapń,
2. Równamy teren, ubijamy i wysiewamy trawę,
3. Po pierwszym koszeniu trawy możemy zaczą wycinać darń w miejscach gdzie planujemy nasadzenia roślin ozdobnych czy użytkowych.
W ten sposób załatwiamy chwasty i mamy sporo pracy z pielegnacją trawnika.
Zaczynając sadziłęm i siałem trawę, a później wiatr, ulewa przenosiła nasionka traw pod roślinki i był trawnik wszedzie (:.

KajaK jeżeli chodzi o Twoje winorośla, to ja bym je wykopał, uprawił -przekopał z obornikiem pas gruntu na całej długości planowanej winnicy i szerokości ok 50 cm.A później wsadziłbym te wykopane winorośla, słabe wymieniając na nowe. I mysle że w ten sposób osiągniesz wiekszy sukces.
A tak wyglądała moja winnica przed dwoma tygodniami, a jej otoczenie trzy lata wstecz ledwo wychodziło z doniczek.
Pozdrawiam, życzę sukcesów i radości z roslinek
[img][img]http://img509.imageshack.us/img509/2153/win1oh2.jpg[/img]
[/img]
[img][img]http://img67.imageshack.us/img67/8411/win2mv7.jpg[/img]
[[/img]
[img][img]http://img509.imageshack.us/img509/1959/win3dc0.jpg[/img]
[/img]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1