Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 16:16 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 149
Lokalizacja: Warszawa
To ja pewnie mam jakis dziwny gust.
Ja wiekszosci z tych odmian, ktore wymieniacie, nie trawie.
Dienał, Dołgożdannyj - kwasne jak diabli. Jeszcze do tej pory wisza cale grona na krzaku bo nikt nie chcial tego jesc. Dam im jeszcze rok, mocniej zredukuje, ale jak sie nie poprawia to tradycyjnie beda u mnie do oddania za darmo.
Gała- smakuje jak ziemia. Jak wyzej.

Kwasne, ale dam im jeszcze szanse:
JHD, Arkadia

Dobre odmiany:
Eszter, Kodrianka, Nero - Nienajwieksze grona i jagody, ale w miare smaczne.

Bardzo dobre:
Roszfor- ladne jagody, smaczny, troche dziwna konsystencja miąższu, ale nie jest zla. Bije wszystko inne na glowe tym, ze jest b. wczesny i dlugo wisi.
Monarch Pawlowskiego- Ladne jagody, slodkie, smaczne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 16:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
stan3c napisał(a):
Kwasne, ale dam im jeszcze szanse:
JHD, Arkadia
Mam kilkadziesiąt odmian deserowych i Arkadia na ich tle jest naprawdę smaczna i albo to nie jest Arkadia albo jest bardzo mocno przeciążona i przez to kwaśna.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 18:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2015, 11:42
Posty: 309
Lokalizacja: podkarpackie - okolice Łańcuta, 356 m.n.p.m.
Ja również uważam Arkadię za jedną ze smaczniejszych odmian wśród kilkudziesięciu.
Raz zostawiłem na dość młodym krzewie Arkadii około 7kg i smaku nie miała i konsystencja ciapowata :thumbdown:

_________________
pozdrawiam, Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 19:18 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
KamiJas napisał(a):
Czy ta Prima ma liście jakby pietruszka i ma smak muszkatu?

Nie nie liście w normie a co do muszkatu to raczej nie należy do tych odmian.

stan3c napisał(a):
Kwasne, ale dam im jeszcze szanse:
JHD, Arkadia

Standardowo w pierwszych latach uprawy większość winoogrodników za słabo tnie jesienią a wiosną dodatkowo za mało redukuje.

stan3c napisał(a):
Dobre odmiany:
Eszter, Kodrianka, Nero - Nienajwieksze grona i jagody, ale w miare smaczne.

.. no to faktycznie może coś z tym gustem. :wink:

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2022, 19:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2021, 07:47
Posty: 243
Lokalizacja: Dolnośląskie Kotlina Kłodzka
Ja uważam Arkadie za odmianę rewelacyjną w smaku, ale jak obciążymy krzew to może być różnie.
U mnie na jednym krzewie nie obciążyłem i wszystkie grona były wyśmienite, na drugim zostawiłem za dużo
i było tak że większość gron była dobra a kilka taka nijaka a było to widać po barwie jagód, te dobre były żółciutkie a
te nijakie blade.
Zbierałem sukcesywnie te dobre a te nijakie wisiały jeszcze długo i nabierały cukru i w finale były OK.


______________
Pozdrawiam Piotr

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2022, 08:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Podobnie jest z odmianą Konsuł, jej smak jest bardzo dobry, aromatyczny przy zbiorze nie więcej jak 2,5kg- 3kg z krzaka. A grona ma ok, 1-1,5kg, dodatkowo jest bardzo plenna.
No i jak tu uprawiać taką odmianę.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2022, 17:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Trochę nie zrozumiałem wpisu. Na krzaku wiszą 2 grona a mówisz o plennej odmianie? Plenna to ma 3 grona na latorośli a nie 2grona na krzewie? Jak w takim razie prowadzisz krzew? Na 2 latorośle? Przepraszam,ale musiałem się zapytać.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2022, 22:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
piotr85 napisał(a):
Trochę nie zrozumiałem wpisu. Na krzaku wiszą 2 grona a mówisz o plennej odmianie? Plenna to ma 3 grona na latorośli a nie 2grona na krzewie?

Jezeli odmiana ma po 3 grona na latorośli to o smaku nie można tu mówić. No sorry!
Deserowe odmiany to nie kartofle że plon liczymy defakto z hektara. Odmiany deserowe kilku letnie z poważnie rozbudowanym systemem korzeniowym w naszych warunkach w zależności od jakości gleby to i tak kilka groń w zależności od ich wagi w sezonie. Kilka nie kilkanaście.. .
Ja w tym sezonie zrobiłem rekord na odmianie Super Ekstra gdzie po bardzo silnym cięciu jesiennym 7- letniego krzewu zostawiłem tylko jedna łozę i miałem 8 groń każde powyżej kilograma. Wszystko dojrzało a co najważniejsze smakowalo zdrewniało.

Ciekawy jestem jakie macie własne spostrzeżenia odnośnie uprawy deserowej tzn. co Wam się sprawdza a co nie jeśli chodzi o podejście do uprawy...

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2022, 18:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 966
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
wolq napisał(a):
Ciekawy jestem jakie macie własne spostrzeżenia odnośnie uprawy deserowej tzn. co Wam się sprawdza a co nie jeśli chodzi o podejście do uprawy...

Przede wszystkim deserówki to nie przerobówki. Niestety są mniej przewidywalne i bardziej kapryśne. Tu trzeba każdą odmianę poznać i wiedzieć na co ją stać i co można a co nie. Chociaż są i wyjątki od reguły. Wczoraj ciąłem krzewy koło domu i okazało się że przeciążyłem ... Swenson Red'a. Byłem pewny że się nie da a jednak. Krzew już z 8 letni, zostawiłem na nim kilkanaście gron (nie ma dużych więc i tak wydawało mi się że to pikuś). Tymczasem nie wybarwił mi się i zbierałem w listopadzie zielone (niewybarwione) grona. W smaku były całkiem ok i poszły na sok. Wczoraj jednak jak ciąłem to nie mogłem uwierzyć że nie ma łozy do zostawienia na owocowanie (na całym krzewie ze dwie jako/tako zdrewniałe).
Moja zasada to ściśle pilnować obciążenia krzewów. Jak odmiana ma duże grona to nie ma litości. Trzeba to redukować i to dokładnie. Sam mam w excelu zapisane wagi gron poszczególnych odmian i mi wylicza ile max mogę zostawić. Kilka razy mi było szkoda redukować i przekonałem się że się to nie opłaca. Zwłaszcza na mniej zasobnych glebach.

PS. Dziś jadłem jeszcze zabłąkane grono Zodiaka. Pyszne :).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 września 2023, 18:05 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
marek39 napisał(a):
wolq napisał(a):
Ja w deserówkach szukam oprócz smaku także jako takiej odporności na choroby, plenności i co najważniejsze powtarzalności w owocowaniu.

Takie coś to chyba w Erze :mrgreen:
ps.No może ewentualnie Biedronka i to ta z Czech

Przepraszam, że to z innego wątku ale tamten jest sctricte Prima Ukrainy.
Dla chcącego zawsze coś się znajdzie.
Trzeba szukać i testować we własnym siedlisku. Wschodnie fora są już mocno komercyjne i wszelkie filmiki na YT o plenności czy odporności odmian są mocno zabawne.
Dla przykładu pierwszy lepszy filmik :arrow: coś koło 2m50s widać w jakich ilościach zakupują ŚOR :lol:
A my się potem mamy spinać na jakiś mega urodzaj czy eko... .



Do meritum odnośnie odmian które wg. mnie warte są zastanowienia jeżeli chodzi o odporność/powtarzalność/smak:

Prima - rośnie umiarkowanie tzn. jak na razie już 3 sezon nie muszę myśleć o skracaniu latorośli.
Grona nie za duże luźne nie przyciągają szkodników szara pleśń jak na razie w żadnym sezonie się nie pokazała
Obrazek

Rozalinda - w tym sezonie potwierdziła swoje walory.
Nie jest to woda z cukrem a co najważniejsze szkodniki latające nie lgną do niej.
Ładne okazałe w miarę luźne grona. Jest mocny kandydat po tym sezonie do mojego TOP.
Obrazek

Afrodyta - mam dylemat z tą odmianą gdyż jestem trochę sceptycznie nastawiony do KiszMiszów.
Generalnie są chorowite oraz mają niską mrozoodporność.
Nawet KM Weles mi jakoś nie zaimponował zwłaszcza grona >2kg służące za paśnik dla os i szerszeni a dodatkowo pękał po deszczu.
A tu może być niespodzianka. Sporo ludzi szuka odmian jasnych bezpestkowych i jest to odmiana do zastanowienia.
Z minusów to lubi ją MP ale do opanowania i te zbite grona .. :think: .
Obrazek

Aleksa - gdyby nie wiosenne przymrozki to owocowała by chyba nawet ze starego drewna :lol:
Jest moc w tej odmianie. Stabilna jeśli chodzi o odporność na choroby pomimo nie najlepszego siedliska. Grona luźne a takich szukam.
Obrazek

Achilles - w tym sezonie niektóre odmiany mocno ucierpiały w związku wiosennymi przymrozkami i On właśnie jest tego przykładem.
Ale i tak jeżeli chodzi o jasne odmiany to jest to inna liga. Podobnie zresztą jak Katrusia.
Obrazek

Samba - rok do roku zdjęcia. Jeśli kiedyś będzie łaskawa wiosna bez przymrozków.. .
ObrazekObrazek

Pamięci Uczitela - ta odmiana podobnie jak Bajkonur ze względu na urodzaj i bezproblemowe prowadzenie może spokojnie znaleźć się w niejednym ogródku/winniczce.
Nie pęka nie przemarza a osy coś tam próbują skubać ale nie ma tragedii.
Obrazek

Bajkonur - rok do roku zdjęcia. Już widzę tą odmianę na pergoli.. Ciekawie by się prezentowała zwłaszcza, że ja jej nie okrywam na zimę i daje radę.
ObrazekObrazek

Prieobrażenie - odmiana pokazuje swój potencjał gdy pozwolimy jej dojrzeć.
Duże okazałe luźne grona. Duże do 4-5 cm jagody.
Nie okrywana w gruncie już kolejny sezon pokazuje, że w naszym klimacie niektóre te wschodnie "wynalazki" dają radę.
Obrazek

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 09:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2021, 07:47
Posty: 243
Lokalizacja: Dolnośląskie Kotlina Kłodzka
A tutaj parę moich nowszych odmian które już owocują

Obrazek
Pektoral późna odmiana pod osłony grona mogą przekraczać 3 kg
Obrazek
Dubowskij Rozowyj oryginalne wielkie jagody i smaczna
Obrazek[/URL]
Orda
Obrazek
Podarok Irinie
Obrazek[/URL]
Krasa Balok już zerwany
Obrazek
Emigrant
Obrazek
Everest

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 10:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Sebastian, deserowe u Ciebie naprawdę pięknie rosną i wyglądają. Twoje zdjęcia winogron są naprawdę imponujące.
Piotr, u Ciebie też to wygląda zachęcająco, oraz nowe ciekawe odmiany, może parę słów byś napisał.
Mnie osobiście interesuje odm. Dubowski Różowy. Mam dwie sadzonki i jestem ciekaw co pokaże.
U Ciebie widzę na tej odmianie że kolor ma ciemny, kiedy dojrzewa, w gruncie czy w tunelu.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 11:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2021, 07:47
Posty: 243
Lokalizacja: Dolnośląskie Kotlina Kłodzka
jawormcz11 napisał(a):
Sebastian, deserowe u Ciebie naprawdę pięknie rosną i wyglądają. Twoje zdjęcia winogron są naprawdę imponujące.
Piotr, u Ciebie też to wygląda zachęcająco, oraz nowe ciekawe odmiany, może parę słów byś napisał.
Mnie osobiście interesuje odm. Dubowski Różowy. Mam dwie sadzonki i jestem ciekaw co pokaże.
U Ciebie widzę na tej odmianie że kolor ma ciemny, kiedy dojrzewa, w gruncie czy w tunelu.


Dubowski Rozowyj U mnie rośnie w tunelu więc z chorobami nie mam żadnych problemów.
Jagoda średnia wielkość to 13-14g pojedyncze jagody do 20g i 4-5 cm miąższ zwarty lekko chrupki.
Pierwsze przebarwianie jagód było na początku sierpnia.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 19:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 966
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
jawormcz11 napisał(a):
Sebastian, deserowe u Ciebie naprawdę pięknie rosną i wyglądają. Twoje zdjęcia winogron są naprawdę imponujące.
Piotr, u Ciebie też to wygląda zachęcająco, oraz nowe ciekawe odmiany, może parę słów byś napisał.
Mnie osobiście interesuje odm. Dubowski Różowy. Mam dwie sadzonki i jestem ciekaw co pokaże.
U Ciebie widzę na tej odmianie że kolor ma ciemny, kiedy dojrzewa, w gruncie czy w tunelu.

U mnie Dubowski rośnie w gruncie. Fajna odmiana wielkie, szpiczaste owoce. Narazie nic go nie rusza, do jedzenia już na dniach.

A co u mnie się sprawdza (lub nie) więcej poniżej:
http://winnicamarysienka.blogspot.com/2023/09/winorosl-2023-bbch-8789.html

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 19:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2862
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Grzegorzu, odwiedziłam Twoją stronę i piszesz tam, że Wostorg nie ma muskatowego smaku.
U mnie ma :? smak muskatowy i w gruncie jeden z pierwszych do jedzenia.
Niestety ubiegły mnie albo sarny, albo ptaki i niewiele dla mnie zostało.

Zgapiłam się z założeniem woreczków.

I muszę powiedzieć o czarnej zgniliźnie.
Bo tak w ogóle to niestety, ale ona pojawiła się u mnie właśnie najpierw na deserówkach.
Mimo skrupulatnych oprysków, za każdym razem innym preparatem w tym sezonie
na sporej części deserówek nie odpuściła. :(

I... u mnie był bardzo mokry sierpień i bardzo ciepły.
Może to było przyczyną. Może gdyby nie opryski byłoby jeszcze gorzej?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO