Odmian pewnie mam ponad 250 i wszystkich opisywać nie będę. Co opisywać jak np owoców nie było, bo część winnicy mi przymrozek lekko wiosną chycił. O tych które w jakiś sposób zwróciły moją uwagę sklecę jeszcze po kilka słów, choć nie potrafię tak barwnie opisywać jak to robił Zdzicholo. Zresztą do biadolenia i narzekania na odmiany to się chętni zawsze znajdą
Rozalia Ładne gronka ze zróżnicowanej wielkości jagodami, niektóre bardzo duże, jasne z różowym rumieńcem. Jagoda raczej soczysta, ale smaczna, umiarkowanie słodka.
Szmaragd Choć to dopiero małe, kontrolne gronko, ale jasne, niemal kuliste jagody o wybornym muskacie dobrze rokują.
Bagrowyj Na młodym krzaczku 4 średniej wielkości grona z różowymi z ciemniejszym rumieńcem, grubymi, spiczastymi jagodami. Efektowne, smaczne aromatyczne.
Muskat Dijewski Jasne, duże, mięsiste, owalne jagody z niezbyt intensywnym ale wyraźnym muskatem. Trafia w mój gust.
Neptun Niezwykły choć zbite grona są średniej wielkości i jasne jagody choć ładnie wydłużone to niezbyt wielkie, ale smak słodkiej antonówki niepodobny do żadnej innej odmiany
Marmeladnyj To dopiero pierwsze, kontrolne owocowanie, ale smak i konsystencja nie napawają optymizmem, pomimo że krzew rośnie zdrowo a różowe prezentują się całkiem dobrze. Zobaczymy w przyszłym roku.
Olimpiada Grona i jagody są niewielkie, ale nadrabia bardzo wczesnym dojrzewaniem. Do tej pory jagody trzymają się na krzewie i miąższ jest zwięzły choć bardzo słodki.
Różowy Persikowy Coś jak Ałyj2, tyle że jagoda może ciemniejsza, jeszcze oba niedojrzałe.
Ałtaj Klon Talizmana, ale nieco wcześniejszy bo jagody już niemal w pełni dojrzałe, całkiem smaczne i chrupiące.
Nero Grona i jagody jeszcze mniejsze niz zwykle i smak wyraźnie słabszy niż zwykle choć wciąż bardzo słodki.
Ewroplewien Odmiana niemal wypadła podczas przesadzania, ale powoli krzew wraca do owocowania. Grona całkiem duże, a jagoda średnia, kulista żółta. Smaczny, rześki nieco żelowaty już przejrzewający miąższ.
Podarek Zaporoża Grona j jagody bardzo nierówne, pojedyncze wielkie, jeszcze nie dojrzałe ale smak i tak będzie bardzo prosty.
Talizman Już zaczyna dojrzewać i pomimo beznadziejnej pogody zapylił się nie najgorzej. Smak raczej prosty, ale przyjemny całkiem.
Apollon Obsypany sporymi gronami i średniej wielkości nakrapianymi jagodami. Miąższ soczysty jeszcze kwaskowaty. Odmiana uniwersalna. Dobrze prezentuje się na półmisku i dobrze smakuje, ale dobrze dojrzały śmiało może posłużyć do wyrobu wina. Trzeba by było go mocno zredukować żeby dobrze dojrzał.
Prim Krzew osypany niedużymi, zbitymi gronami o drobnych żółtych jagodach. Zdrowy, silny, ale nawet jego zazwyczaj silny muskat nieco delikatniejszy w tym roku.
PG12 Duże, ładne foremne grona, o różowych dopiero wybarwiających się jagodach. Odmiana dość późna i w słabszym roku jak ten ma szansę nie dojrzeć na Lubelszczyźnie.
Muskat Zaporowski. Niepozorna odmiana o średniej wielkości gronach i żółtych jagodach, ale muskat bardzo przyjemny, niezbyt intensywny.
Galanth Jagody bardzo małe, grona średnie, bardzo luźne. Słodkie i smak nawet niezły ale miąższ i gabaryty bardziej przerobówke przypominają. Dobra zdrowotność zdrowotność potężna siła wzrostu.
Venus beznasienna labruska, ale zjadliwa, wielu osobom nawet bardzo smakuje. Również potężna siła wzrostu.
Veles Zerwany w odpowiednim momencie całkiem smaczny, ale przetrzymany stracił szybko smak i konsystencję. Grona bardzo duże, jagody dość drobne pomarańczowe ładne. Nie jest zły, ale miałem większe oczekiwania po przeczytanych wcześniej opiniach. Zobaczymy za rok.
Arni Żółta, plenna odmiana a smak to kakofonia aromatów, perfum i cukru. Zupełnie nie moja bajka, ale niektórzy byli zachwyceni.
Dżoni Na małej sadzonce duże grono z pokaźnymi, mięsistymi, bordowymi jagodami o harmonijnym smaku. Widać potencjał.
Lastoczka Bardzo młody krzaczek, gronko niepozorne, ale ciemne, słodkie, aromatyczne jagody mogą przypaść wielu osobom do gustu.
Superlala Nazwa jak nazwa, ale ładne gronka o czerwonych, spiczastych owocach przykuwają uwagę, Smaczne, mięsiste jagody umiarkowanie słodkie jagody dobrze rokują.
Leonardo Żółte, mięsiste, aromatyczne, całkiem spore jagody na młodym krzewie dobrze wróżą tej odmianie. Dla mnie już trochę zbyt słodkie.
Wszystkie opisywane odmiany rosną w gruncie w szpalerach w środkowej Lubelszczyźnie na glebie klasy 4b-5, więc nie mają tu jakiś super luksusowych warunków. Opisywanie smaków to nieco karkołomna sprawa.
Jak ktoś planował wpaść do mnie na degustację to lepiej nie zwlekać. Hordy szerszeni chlastają jagody a że trochę popadało, to nie wiadomo ile to jeszcze powisi. Ohajo napisał(a):
Aron dojrzewa, aż miło patrzeć. Trafiają się już słodkie jagody, za dwa tygodnie powinno być słodko i pięknie.
Zapomniałem o Aronie, a to faktycznie niedoceniana odmiana. Być może dlatego że ktoś rzucił famę że jest bardzo późna, a dojrzewa nawet na Lubelszczyźnie. Bezproblemowa, plenna odmiana. Jagody raczej soczyste o słodko-cytrusowym posmaku coś w typie A1704 tylko wyraźnie słodsze.
-- N wrz 20, 2020 7:57 pm --
Nie wiem czy się to komuś przyda w takiej formie, ale takie zestawienie porównawcze jagód paru odmian w podobnej skali na kartce w kratkę.
Różne stadia dojrzałości, ale też z młodych sadzonek mogą być nie do końca miarodajne.

A to przy okazji z paru krzaczków które rosną w tunelu.