Teraz jest środa, 7 maja 2025, 19:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 17:32 
Kiper
Kiper

U mnie V25 20 ładnie dojrzał 15-09-2020 jest żółto-bursztynowy o bdb smaku, a jeszcze 03-09-2020 nie dojrzał, choć żółtawy był od połowy sierpnia. Liście ma zdrowe, pestka 1, zdrowo rośnie. Prim jest bdb, ma już muszkat, lekki, Krasotka na późniejszych gronach dobra, Arkadia jest świetna. Galant przejrzewa, miękki. Zaczyna dojrzewać A1704, baryłki z sokiem.

Załączniki:
V 25 20   dojrzał 15 09 2020.jpg
V 25 20 dojrzał 15 09 2020.jpg [ 57.89 KiB | Przeglądane 3895 razy ]

PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 08:23 
nowicjusz
nowicjusz

MIchale wielkie dzięki za tak konkretny przegląd odmian . Dla takiego amatora jak ja to super sprawa . poproszę o więcej i jeżeli to nie problem to opisujteż odmiany które nie dały rady w tym roku , wskazówki na minus też są ważne .
pozdrawiam . Robert

PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 16:17 
czeladnik
czeladnik

Aron dojrzewa, aż miło patrzeć. Trafiają się już słodkie jagody, za dwa tygodnie powinno być słodko i pięknie. Dzieciaki już nie mogą się doczekać :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

Ostatnio edytowano niedziela, 20 września 2020, 16:19 przez Ohajo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 16:18 
mistrz
mistrz

Cytuj:
zatrzymuję się przy wyróżniających się nieco na + odmianach

Liczę na to ,że jak skończysz Michale opisywanie odmian pozytywnie owocujących w bieżącym roku to uzupełnisz charakterystykę swoich odmian o te, które w tym roku miały gorszy sezon. Tak ku pamięci i poszerzeniu wiedzy mniej doświadczonych winogrodników. :)

PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Odmian pewnie mam ponad 250 i wszystkich opisywać nie będę. Co opisywać jak np owoców nie było, bo część winnicy mi przymrozek lekko wiosną chycił. O tych które w jakiś sposób zwróciły moją uwagę sklecę jeszcze po kilka słów, choć nie potrafię tak barwnie opisywać jak to robił Zdzicholo. Zresztą do biadolenia i narzekania na odmiany to się chętni zawsze znajdą :wink:

Rozalia Ładne gronka ze zróżnicowanej wielkości jagodami, niektóre bardzo duże, jasne z różowym rumieńcem. Jagoda raczej soczysta, ale smaczna, umiarkowanie słodka.
Szmaragd Choć to dopiero małe, kontrolne gronko, ale jasne, niemal kuliste jagody o wybornym muskacie dobrze rokują.
Bagrowyj Na młodym krzaczku 4 średniej wielkości grona z różowymi z ciemniejszym rumieńcem, grubymi, spiczastymi jagodami. Efektowne, smaczne aromatyczne.
Muskat Dijewski Jasne, duże, mięsiste, owalne jagody z niezbyt intensywnym ale wyraźnym muskatem. Trafia w mój gust.
Neptun Niezwykły choć zbite grona są średniej wielkości i jasne jagody choć ładnie wydłużone to niezbyt wielkie, ale smak słodkiej antonówki niepodobny do żadnej innej odmiany :shock:
Marmeladnyj To dopiero pierwsze, kontrolne owocowanie, ale smak i konsystencja nie napawają optymizmem, pomimo że krzew rośnie zdrowo a różowe prezentują się całkiem dobrze. Zobaczymy w przyszłym roku.
Olimpiada Grona i jagody są niewielkie, ale nadrabia bardzo wczesnym dojrzewaniem. Do tej pory jagody trzymają się na krzewie i miąższ jest zwięzły choć bardzo słodki.
Różowy Persikowy Coś jak Ałyj2, tyle że jagoda może ciemniejsza, jeszcze oba niedojrzałe.
Ałtaj Klon Talizmana, ale nieco wcześniejszy bo jagody już niemal w pełni dojrzałe, całkiem smaczne i chrupiące.
Nero Grona i jagody jeszcze mniejsze niz zwykle i smak wyraźnie słabszy niż zwykle choć wciąż bardzo słodki.
Ewroplewien Odmiana niemal wypadła podczas przesadzania, ale powoli krzew wraca do owocowania. Grona całkiem duże, a jagoda średnia, kulista żółta. Smaczny, rześki nieco żelowaty już przejrzewający miąższ.
Podarek Zaporoża Grona j jagody bardzo nierówne, pojedyncze wielkie, jeszcze nie dojrzałe ale smak i tak będzie bardzo prosty.
Talizman Już zaczyna dojrzewać i pomimo beznadziejnej pogody zapylił się nie najgorzej. Smak raczej prosty, ale przyjemny całkiem.
Apollon Obsypany sporymi gronami i średniej wielkości nakrapianymi jagodami. Miąższ soczysty jeszcze kwaskowaty. Odmiana uniwersalna. Dobrze prezentuje się na półmisku i dobrze smakuje, ale dobrze dojrzały śmiało może posłużyć do wyrobu wina. Trzeba by było go mocno zredukować żeby dobrze dojrzał.
Prim Krzew osypany niedużymi, zbitymi gronami o drobnych żółtych jagodach. Zdrowy, silny, ale nawet jego zazwyczaj silny muskat nieco delikatniejszy w tym roku.
PG12 Duże, ładne foremne grona, o różowych dopiero wybarwiających się jagodach. Odmiana dość późna i w słabszym roku jak ten ma szansę nie dojrzeć na Lubelszczyźnie.
Muskat Zaporowski. Niepozorna odmiana o średniej wielkości gronach i żółtych jagodach, ale muskat bardzo przyjemny, niezbyt intensywny.
Galanth Jagody bardzo małe, grona średnie, bardzo luźne. Słodkie i smak nawet niezły ale miąższ i gabaryty bardziej przerobówke przypominają. Dobra zdrowotność zdrowotność potężna siła wzrostu.
Venus beznasienna labruska, ale zjadliwa, wielu osobom nawet bardzo smakuje. Również potężna siła wzrostu.
Veles Zerwany w odpowiednim momencie całkiem smaczny, ale przetrzymany stracił szybko smak i konsystencję. Grona bardzo duże, jagody dość drobne pomarańczowe ładne. Nie jest zły, ale miałem większe oczekiwania po przeczytanych wcześniej opiniach. Zobaczymy za rok.
Arni Żółta, plenna odmiana a smak to kakofonia aromatów, perfum i cukru. Zupełnie nie moja bajka, ale niektórzy byli zachwyceni.
Dżoni Na małej sadzonce duże grono z pokaźnymi, mięsistymi, bordowymi jagodami o harmonijnym smaku. Widać potencjał.
Lastoczka Bardzo młody krzaczek, gronko niepozorne, ale ciemne, słodkie, aromatyczne jagody mogą przypaść wielu osobom do gustu.
Superlala Nazwa jak nazwa, ale ładne gronka o czerwonych, spiczastych owocach przykuwają uwagę, Smaczne, mięsiste jagody umiarkowanie słodkie jagody dobrze rokują.
Leonardo Żółte, mięsiste, aromatyczne, całkiem spore jagody na młodym krzewie dobrze wróżą tej odmianie. Dla mnie już trochę zbyt słodkie.

Wszystkie opisywane odmiany rosną w gruncie w szpalerach w środkowej Lubelszczyźnie na glebie klasy 4b-5, więc nie mają tu jakiś super luksusowych warunków. Opisywanie smaków to nieco karkołomna sprawa. Jak ktoś planował wpaść do mnie na degustację to lepiej nie zwlekać. Hordy szerszeni chlastają jagody a że trochę popadało, to nie wiadomo ile to jeszcze powisi.

Ohajo napisał(a):
Aron dojrzewa, aż miło patrzeć. Trafiają się już słodkie jagody, za dwa tygodnie powinno być słodko i pięknie.

Zapomniałem o Aronie, a to faktycznie niedoceniana odmiana. Być może dlatego że ktoś rzucił famę że jest bardzo późna, a dojrzewa nawet na Lubelszczyźnie. Bezproblemowa, plenna odmiana. Jagody raczej soczyste o słodko-cytrusowym posmaku coś w typie A1704 tylko wyraźnie słodsze.

-- N wrz 20, 2020 7:57 pm --

Nie wiem czy się to komuś przyda w takiej formie, ale takie zestawienie porównawcze jagód paru odmian w podobnej skali na kartce w kratkę.
Różne stadia dojrzałości, ale też z młodych sadzonek mogą być nie do końca miarodajne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to przy okazji z paru krzaczków które rosną w tunelu.

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 08:18 
Ekspert
Ekspert

Sorry, faktycznie Złato zamienione z Orionem Bielika. We wcześniejszym opisie i na polu jest OK. Te kulki bywają niesforne na kartce :wink:

Orion Bielika grono.

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 12:01 
mistrz
mistrz

Super zestawienie, takie poglądowe czego można się spodziewać po określonej odmianie, Brawo Michał, brawo Ty. :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2020, 15:17 
Kiper
Kiper

U mnie w tym roku Galahad jest jeszcze niedojrzały. W zeszłym roku smak miał rewelacyjny.
W zeszłym roku z kolei byle jaki smak miał u mnie Aroczny. Obecnie jest smak jest dość obiecujący.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 11:12 
czeladnik
czeladnik

Gałachad należy do grupy odmian najwcześniejszych,o tej porze to powinien być skonsumowany.Coś poszło nie tak, przeciążenie może kwitnienie z zapasowych?Pozdrawiam.Piotr.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 11:53 
Kiper
Kiper

Dzisiaj sprawdzałem - zaczyna dochodzić.
Owoce jak najbardziej z pierwszych kwiatostanów. W tym roku ciąłem krzewy bardzo późno, bo dopiero gdzieś pod koniec marca. Do tego maj i czerwiec były miesiącami "do góry nogami" dla winorośli.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 15:11 
Kiper
Kiper

Widać że w Małopolsce, ostatnio trudne lata dla winorośli, zimno i, lub mokro latem, jak Galahad nie dojrzał... U nas A1704 dojrzewa, Prim kończy się, reszta zjedzona. Mimo deszczy było ciepło od sierpnia. Dojrzewanie jest 2 tygodnie później niż przeciętnie.

PostNapisane: sobota, 26 września 2020, 20:07 
Ekspert
Ekspert

Opisywałem te odmiany a zapomniałem wrzucić jagody do zestawienia to dodam gronka puki coś jeszcze jest, bo dziś zaczęło lać.

Nowy Podarek Zaporoża
Obrazek

Swietłana
Obrazek

Sierafimowski
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 18:19 
mistrz
mistrz

Dziwny ten rok u mnie Festive (niby późne) prawie zjedzone, Regina (niby wczesna) wisi jeszcze kwaśna , nawet nie przeciążona bo trochę się osypała wiosną, owocowanie z pąków głównych, tylko jedno grono na pasierbie.

PostNapisane: piątek, 2 października 2020, 18:09 
Ekspert
Ekspert

No jest dziwny, a na dodatek ne zbyt pomyślny. Po kilku dniach deszczowej pogody która utrzymywała się na południu polski, większość deserowych popękała.
Dotyczy to nawet tych odmian które zazwyczaj nie ulegają. Szkoda bo Kodrianka, Nadieżda AZOS, Arkadia, Konsuł, wyglądały przed deszczami bardzo ładnie.

PostNapisane: piątek, 2 października 2020, 18:49 
mistrz
mistrz

Arkadia już zjedzona 2-3 tyg.temu, długo nie powisiala po dojrzałości bo zaczęła dziwnie gnić.Regina (V.25/20)jak nabierze bursztynowego koloru to wtedy jest super. Może powisieć spokojnie dłużej.Został tylko Ajwaz powisi do oporu(co pierwsze,osy albo przymrozki)u mnie wyraźnie późno dojrzewa.Generalni nic szczególnie nie pękało w tym roku nawet Wiktoria...osy i bez tego dają sobie radę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1