Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 09:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 marca 2025, 14:21 
przedszkolak
przedszkolak

Mam Oriona w tunelu . Bardzo silnie rośnie , zdrowo, bardzo plenny. Grona spore, jagody wyrównane. Niestety potrafi też popękać. Rośnie w skrajnym rzędzie i jak zdrowo popada , woda podsiąknie, to robi się nie ciekawie. Przy umiarkowanych opadach , często udało się zebrać niezły plon z krzaka . W tamtym roku poszła okulizacja , spora część się przyjęła . Zobaczymy co pokarze na tym krzaku Vielika. Ale 2 łozy jeszcze będą plonowały Oriona.

PostNapisane: środa, 12 marca 2025, 18:49 
mistrz
mistrz

Nie mogę się doszukać ale przy tej odmianie nie piszą nic o vitis amurensis.

PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2025, 09:34 
Kiper
Kiper

Accept napisał(a):
Niestety potrafi też popękać.

Dziwne, nie zdarzyło mi się by kiedykolwiek popękał. Rośnie u mnie w gruncie.
Dodam że w zeszłym roku gdy wszystkie inne odmiany mi zima wycięła, na Orionie (jako jednej z nielicznych odmian które przeżyły mróz) miałem owocowanie i to stosunkowo ładne. To odmiana plasująca się mojej top-ce więc ją obserwuję dokładnie i to pękanie mnie trochę dziwi (jeszcze w tunelu).

PostNapisane: sobota, 22 marca 2025, 08:52 
przedszkolak
przedszkolak

Też bym wolał ,żeby nie było pękania. Ostatnie sezony jak zaczynało się dojrzewanie, podlewałem krzak dość często , ale w nie dużych ilościach. Jak się jednak nałożyło podlanie i za dwa dni tęga ulewa, jak podsiąkło , potrafiły grona nieźle popękać.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2025, 19:46 
mistrz
mistrz

Jeśli podlewamy krzewy to jak już jagody dorosną nie należy podawać wcale. Czyli w zależności od odmiany nawet od połowy lipca np. dla bardzo wczesnych jak Iza zaliwska, Piesnia czy Jhd lub zwykle od sierpnia dla wczesnych i średnich nie podlewamy. Na to co popada nie mamy wpływu.

PostNapisane: niedziela, 23 marca 2025, 20:01 
mistrz
mistrz

Ja w gruncie nie podlewam wcale jedynie w tunelach.
W gruncie winorośl znakomicie se radzi mając korzenie sięgające głęboko.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 09:40 
przedszkolak
przedszkolak

W rzędzie są odmiany o różnym okresie dojrzewania . Więc podlewanie się wydłuża. Kiedyś owszem jak już zaczynało się dojrzewanie , przerywałem podlewanie. Jednak jak popadało, to jak się opił wody , trzaskały całe grona. Przy częstszym podlewaniu , jak popadało zdarzają się popękane jagody ,ale nie ma tragedii . Takie są moje spostrzeżenia odnośnie Oriona.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 14:55 
Kiper
Kiper

A czy forma prowadzenia ma jakikolwiek wpływ na skłonność do pękania? Myślę tutaj o skrajnościach typu Guyot z krótkim pniaczkiem versus prowadzenie na pergoli o wysokości 2,5 metra.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 16:42 
Ekspert
Ekspert

U mnie na 3,5 metrze pionowego pnia Krasotka i Wiktoria także pękały.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 16:42 
mistrz
mistrz

Generalnie im niżej tym większa presja na pękanie ze względu na większe zmiany termiczne przy gruncie tym bardziej jeśli jest niezadarniony niż wyżej np. na 2 metrach. A to wływa na jagody, a te jeśli złapią w tym czasie wody, a mają cienką skórkę ulegają pękaniu ze względu na odksztacenia termiczne. Im wyżej tym amplitudy dobowe mniejsze i mniejsza presja na pękanie.

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 23:33 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
U mnie na 3,5 metrze pionowego pnia Krasotka i Wiktoria także pękały.
Dzięki. W takim razie nie będę tracił czasu na eksperymenty i Kiszmisz 342 pójdzie pod szpadel. Gdyby nie pękanie na sam widok chmur to byłby to mój absolutny top. Ultra wczesna, smaczna, bezpestkowa, plenna i pancerna... Ech, szkoda.

Wlod napisał(a):
Generalnie im niżej tym większa presja na pękanie ze względu na większe zmiany termiczne przy gruncie[...]
Nie sądziłem, że temperatury mają tutaj znaczenie. Myślałem że to tylko ciśnienie osmotyczne z korzeni i/lub jagód pokrytych wodą.

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2025, 08:08 
Ekspert
Ekspert

Z obserwacji u siebie, widzę że krzewy rosnące w miejscach gdzie jest bardzo długo wilgotna gleba, owoce są mniej podatne na pękanie.
Te które rosną, tam gdzie szybko gleba wysycha, mają tendencję do pękania, po otrzymaniu dużej ilości wody.
Generalnie stała wilgotność gleby nie powoduje pękania jagód. Dotyczy to również, odmian tych bardzo wrażliwych.

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2025, 22:35 
czeladnik
czeladnik

jawormcz11 To by się zgadzało, w moim przypadku. Mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych. A pękanie u mnie Krasotki należy naprawdę do rzadkości. Rośnie niezadarniona, w czarnym pasie agrowłókniny, hamującą parowanie wody.Gleba piaszczysta z domieszką gliny.

PostNapisane: środa, 26 marca 2025, 07:28 
mistrz
mistrz

Jeśli są stałe wilgotne warunki owoce nie zmieniają szybko swojej objętości wodnej a więc skórka nie jest poddawana dużym silom wewnętrznym. Jest elastycznie przystosowana do większej objętości. I większy opad nie robi dużej zmiany. Jeśli owoce są niedowodnione to spory opad powoduje że roślina podaję wodę w pierwszej kolejności do owoców które szybko zwiększają objętość. Ciśnienie wewnętrzne bardzo rośnie. Do tego jeśli dojdą dobowe duże wahanie temperatury a przy gruncie są zawsze większe mamy efekt pekania. Różnice w temperaturze jeszcze potęguje efekt pekania skórki, gdyż na powierzchni owocu czynniki zmiany temperatury (obniżenia w nocy) są najwyższe - tzw. kurczliwosc najwyższa, czyli ciśnienie wewnętrzne jeszcze wzrasta.

PostNapisane: środa, 26 marca 2025, 12:29 
Kiper
Kiper

Ma to sens co piszecie. W Wielkopolsce susza to już w zasadzie ludowa tradycja. Wody gruntowe jeszcze się gdzieś zdarzają, ale u mnie są na ok. 200 m. Całe lato jest zazwyczaj suche jak pieprz po czym jak winogronka są na ostatniej prostej to przychodzi ulewa co wyleje po wiadrze na metr kwadratowy a zaraz po niej dwa tygodnie przerywanej mżawki...

Potrzymam jeszcze tego kiszmisza i eksperymentalnie spróbuję podlewania w fazie veraison. Może pomoże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1