Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 16:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 13:29 
nowicjusz
nowicjusz

Witajcie! Jestem tu całkowicie nowy, chociaż wertuję Wasze forum od dłuższego czasu.
Postanowiłem przeznaczyć część mojej działki letniskowej na mini winniczkę. Mam jednak olbrzymie wątpliwości jeśli chodzi o to jak do tego tematu podejść.
Opowiem Wam co nieco o warunkach terenowych - jeśli chodzi o glebę - jest to piach. Totalny, absolutny piach, w pobliżu zlokalizowane są żwirownie, a pobliska miejscowość nosi nazwę... "Piaski" ;) Na głębokość wkopania dużego szamba nie ma ani grama wody, czysty żwir plus kamienie. Jeśli chodzi o warunki wodne - ciężko mi cokolwiek powiedzieć - studniarze twierdzą, że o wodę w tych miejscach bardzo ciężko, 500m dalej woda jest na 8m, 600m dalej nie ma jej wcale, a 300m jest na 15. W żwirowniach widzę, że woda stoi w wykopach, które na oko mają 6-7m. Idąc dalej, działka jest płaska, umiejscowiona jest na wysokości 115m npm, w odległości 500m jezioro położone 20m niżej npm, w pobliżu las sosnowy, pola z rachitycznym zbożem. Mam możliwość ustawienia rzędów albo północ - południe, albo wschód - zachód.
Na działce rosną sosny - im idzie dobrze, pozostała roślinność - bez komentarza:) Uprawiam borówki, ale tam przy odpowiednich zabiegach nie jest to problem.
Do meritum - czy jest jakakolwiek szansa na powodzenie w tym miejscu? Jak wspomóc rośliny zanim uda im się (o ile kiedykolwiek) dostać do wody? Dać np na 100cm warstwę hydrożelu, czy to spowoduje, że korzenie przestaną szukać wody? Może jednak to dobry pomysł i przynajmniej przez kilka lat roślina "zbuduje się", a jak już po tych 3-4 latach hydrożel rozłoży się, będzie miałą na tyle rozbudowany system i siłę, żeby szukać skutecznie dalej? Jakie odmiany brać - jeśli ma to sens, pod uwagę?
Nie ukrywam, że bardzo "zajarałem" się tematem - jestem piwowarem domowym z kilkunastoletnim stażem i ok. 150 udanymi warkami doświadczenia. Chcę poszerzać horyzonty, próbować nowych rzeczy, boję się tylko, że to się może tu nie udać.
Pozdrawiam Was serdecznie :)

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 13:59 
przedszkolak
przedszkolak

Moim skromnym zdaniem jak zaczniesz badać temat, to się zabadasz na śmierć. Zwłaszcza w Internecie, gdzie przeczytasz tysiące teorii geologiczno-rolniczych, badania gleby, odwierty, ukierunkowanie rzędów. W Internecie da się dowolnie skomplikować każdy temat.
Po prostu posadź tej jesieni kilka sadzonek w różnych miejscach, jak przeżyją, wypuszczą latorośle wiosną i jakkolwiek urosną przez sezon 2025, to poradzą sobie i w następnych latach. Wtedy, mając plan na umiejscowienie winniczki, zamawiasz późnym latem docelową ilość sadzonek i zakładasz winnicę. Słupki, druty i inne tego typu rzeczy robisz w 2026 roku, jeśli rok 25 się uda.
Najprostsze IMHO rozwiązanie.

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 14:51 
Ekspert
Ekspert

SamsonMiodek - winorośl to roślina z południa, gdzie pada 2x mniej niż w Polsce i słońce grzeje mocniej. A rośnie tam nieraz na gołej skale.
Da rady na 100%.

Bardzo podobne warunki ma Winnica Zielona (znajdziesz na FB) forumowego kolegi Narc81.
Piach i niedaleko w dole jezioro. Wielkopolska.
Rośnie u niego pięknie.
Nie aż tak daleko, żeby się nie dało pojechać, wina kupić i pogadać :-)

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 15:15 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
SamsonMiodek - winorośl to roślina z południa, gdzie pada 2x mniej niż w Polsce i słońce grzeje mocniej. A rośnie tam nieraz na gołej skale.

Rośnie u niego pięknie.
Nie aż tak daleko, żeby się nie dało pojechać, wina kupić i pogadać :-)

Potwierdzam, ja mam piochy tak samo i jakoś daje radę, tylko trzeba pielić, bo perz może wszystko zagłuszyć w takim miejscu, a jak masz możliwość to kawałek szopy, dwa mausery i na kilka podlewań wystarczy, lub w kryzysie z wodociągu jak jest ot podlejesz.

I faktycznie winogrona potrzebują najmniej wody, i na żwirach moich też rosną, a górka ma przewyższenie kilka metrów. Sądzę, że sat możesz mieć dobry na piachu, ale coś wody, szczególnie na początku tj w pierwszym roku należy mieć do podlewania. Powiem więcej, odnoszę wrażenie po moich uprawach, że na piachach winogrona to ostatnia nadzieja (zgodnie z tym co napisał Zbyszek), później to już tylko agawa czy coś... Od biedy jeszcze drzewka dają radę, ale muszą mieć wigor, żeby w korzenie pójść, to potem dadzą radę.

Zgadzam się z Dibua - wsadź 100 krzaków, podlej pielęgnuj (na piachu nie zapomnij o nawozie i najlepiej oborniku/torfie) i za dwa lata podsumujesz czy masz ołówki na gouyota, czy nie.

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2024, 08:01 
Ekspert
Ekspert

Opis gleby klasy VI. :D

Sprawdź kwasowość gleby, zwapnij na jesień. Wczesną wiosną daj obornika „ile wlezie”, przeoraj, a w maju sadź sadzonki.

Szkoda czasu na sadzenie czegokolwiek w kwaśne i jałowe piachy. Potem będziesz się męczył z niedoborami składników pokarmowych… Winorośl potrzebuje nie tylko wody i SAT. Każda roślina potrzebuje słońca, gleby, pić i jeść - wszystkiego w odpowiednich dla siebie proporcjach.

Panowie, nadmierne upraszczanie tematu też na dobre nie wyjdzie.

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2024, 10:54 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
Panowie, nadmierne upraszczanie tematu też na dobre nie wyjdzie.

Ja zwróciłem uwagę na "część działki letniskowej przeznaczyć na miniwinniczkę".
Autor trochę za mało danych podał, ale wyszedłem z założenia, że działka letniskowa to miejsce, gdzie się bywa, a nie mieszka, a miniwinniczka to kilka do kilkunastu krzewów uprawianych hobbystycznie, żeby skubnąć coś deserowego z krzewu, ew. nastawić jeden balon 10-20 litrów/zrobić sok. Przy takich parametrach wejściowych zasadzenie ich "na pałę" uznałem za procedurę w sam raz ;)
Szoalko rozumie natomiast słowo "mini" zupełnie inaczej niż ja, bo rzucił liczbę 100 krzaków, co dla mnie jest ilością już dość wymagającą, sam mam 64 i dla jednego człowieka pracującego na etacie i mającego też inne zajęcia w życiu to już naprawdę jest co robić w najciekawszych okresach roku (choć nie ukrywam, że bardzo mnie kusi przećwiczenie większej ilości ukorzeniania i powiększenia areału).
Tak że, kolego SamsonMiodek, daj nam tu więcej danych wejściowych, bo jak widzisz, każdy ma inne podejście. Nie wiemy, czy masz jakiekolwiek doświadczenie czy wiedzę z rolnictwa, ile tego chcesz sadzić i z jakim przeznaczeniem, jak daleko masz do działki i jak często chcesz tam bywać.

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2024, 11:52 
Ekspert
Ekspert

A jeszcze lepiej jak byś wysłał próbki gleby do SChR w Poznaniu. http://www.schr-poznan.com/
Koniecznie poproś o zalecenia wtedy właściwie przygotujesz glebę. Ja też mam piachy i tak na przyszłość jeśli chcesz sadzić szczepione to u mnie najlepiej rosną na SO4. Na własnych korzeniach też dają radę tylko wolniej dochodzą do pełni owocowania.

Strefa czasowa: UTC + 1