Dzień dobry, czy mogę prosić o poradę jaką metodą prowadzić winogrona, na ile latorośli, po ile gron? Im więcej czytam tym mniej wiem. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Załącznik:
1b.jpg [ 131.88 KiB | Przeglądane 740 razy ]
Na 1. zdjęciu są winogrona sadzone na jesień 2018, nie wiem jaka odmiana, teraz jest ich 2 rok w ziemi. Mają mały pieniek i po 2 latorośle na krzak, rosną bardzo szybko i miały po 3-6 gron na krzak, ale zostawiliśmy po 1 gronie kontrolnym na latorośl. Wstępnie miały być prowadzone metodą Guyota, te po zewnętrznej Guyot pojedynczy, a te po środku Guyot podwójny, czy to dobry pomysł, czy one się zmieszczą na 5 metrach ? Czy dla tych środkowych zastosować inna metodę np. głowy ? Po ile latorośli i gron na krzak zaplanować w przyszłym 3 roku i po ile latorośli później docelowo, żeby się zmieściły?
Dodatkowe pytanie czy można obciąć w sierpniu za jednym razem czubek latorośli w miejscu jak czerwona linia czy to za duże cięcie i obcinać stopniowo po kawałku ?
Załącznik:
2b.jpg [ 153.15 KiB | Przeglądane 740 razy ]
Na 2. Zdjęciu winogrona, sadzonki przywiezione z Holandii, nie wiem jaka odmiana, sadzone z doniczki do ziemi w maju 2019. Proszę o poradę jaką metodą je prowadzić ? Czy dobrym pomysłem jest poprowadzić je do góry na ścianę, czy one się zmieszczą docelowo na 3 metrach czy konieczne jest przedłużenie im drutu ?
Załącznik:
3b.jpg [ 172.42 KiB | Przeglądane 740 razy ]
Na 3. Zdjęciu są winogrona 3 rok w ziemi, nie wiem jaka odmiana, ale są bardzo marne, tylko tyle w tym roku wyrosło, żadną metodą nie prowadzone, cienkie latorośle, parę liści, zero gron, czy z nich coś jeszcze będzie ? Jak je poprowadzić dalej ? Nie były osłonięte na zimę, może zmarzły.
Z góry bardzo dziękuję za każdą cenną poradę