Teraz jest niedziela, 25 maja 2025, 05:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 19:20 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, są to moje pierwsze sadzonki winogron. Nie jest ich dużo 10x Rondo, 10x Seyval Blanc, 4x Bolero i 5x Swenson Red 1xPiesnia .
Jako amator ma kilka pytań do co prowadzenia sadzonek.

1. Sadzonki wypuszczają pąki. Wiem że trzeba zostawiać 2-3 sztuki a na końcu prowadzić dwie. Niektóre sadzonki wypuściły 2-3 i tak sobie rosną . Ale na niektórych jest ich dużo i w tym problem że nie wiem które wyłamać a które pozostawić i tu prosiłbym o poradę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. Na niektórych sadzonkach wyszły już małe gronka. Jak dobrze poczytałem to w pierwszych dwóch latach trzeba je wyłamywać ( w drugim roku można jedno zostawić ? ).
Obrazek

3. Większość sadzonek ma już około miesiąca, reszta około 15 dni . Pytanie jest takie kiedy i na co stosować opryski i czy są w ogóle potrzebne w pierwszym roku i czy coś dadzą ? Czy stosować teraz jakieś nawozy? Jeśli tak to jakie i jak często.

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź i radę.

PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Poczekaj jeszcze parę dni, jak odrosty będą miały po 3-4 cm. to dokonasz selekcji. Wybierz dwie sztuki które rosną najładniej, prosto do góry i są najsilniejsze, resztę usuń. Z pryskaniem to na razie daj sobie spokój. Możesz jedynie zasilić dolistnie gdy będzie 5-8 liści, ale bez przesady.

PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 20:25 
Ekspert
Ekspert

krzysiekk napisał(a):
Witam, są to moje pierwsze sadzonki winogron. Nie jest ich dużo 10x Rondo, 10x Seyval Blanc, 4x Bolero i 5x Swenson Red 1xPiesnia .
Jako amator ma kilka pytań do co prowadzenia sadzonek.

1. Sadzonki wypuszczają pąki. Wiem że trzeba zostawiać 2-3 sztuki a na końcu prowadzić dwie. Niektóre sadzonki wypuściły 2-3 i tak sobie rosną . Ale na niektórych jest ich dużo i w tym problem że nie wiem które wyłamać a które pozostawić i tu prosiłbym o poradę.
2. Na niektórych sadzonkach wyszły już małe gronka. Jak dobrze poczytałem to w pierwszych dwóch latach trzeba je wyłamywać ( w drugim roku można jedno zostawić ? ).
3. Większość sadzonek ma już około miesiąca, reszta około 15 dni . Pytanie jest takie kiedy i na co stosować opryski i czy są w ogóle potrzebne w pierwszym roku i czy coś dadzą ? Czy stosować teraz jakieś nawozy? Jeśli tak to jakie i jak często.
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź i radę.

1.Zostaw dwie najbardziej dorodne.
2.Dobrze poczytałeś, w drugim roku grono kontrolne tylko na silnych sadzonkach.
3.Profilaktyka tak, będzie mniejszy problem w kolejnych latach. Głównie walczymy z mączniakami, prawdziwym i rzekomym.
Siarkol i Ridomil Ci się przyda.

PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 22:18 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za informacje.

Jeśli podsypię teraz nawozem wieloskładnikowym do winorośli np: agrecol to nie zaszkodzę ?

PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 05:28 
Ekspert
Ekspert

Jeśli sadziłeś w odpowiednio przygotowanych dołkach to nie ma potrzeby teraz nawozić.

PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 21:12 
czeladnik
czeladnik

Witam serdecznie,

Chciałem podłączyć się ze swoim pytaniem. Dotyczy ono wysokości pędów owocujących.
Na moim najstarszym krzewie (Golubok), mam Guyota 2-ramiennego, na każdej poziomej łozie pozostawiłem 2-3 pionowe ramiona owocujące, oraz po jednym ramieniu na owocowanie w następnym roku.
Na każdym pionowym ramieniu są aktualnie 2-3 kwiatostany (jeszcze nie zaczęły kwitnąć). Większość ramion owocujących osiągnęło już, lub w najbliższych dniach osiągnie wysokość ostatniego, najwyższego drutu, pomimo, że były zakopczykowane na zimę, a odkopałem je dopiero 20 kwietnia. Czyli w praktyce w miesiąc, odkąd ramiona wykluły się pąków urosły już ponad 1 metr i za chwilę, jeśli nic z nimi nie zrobię i będą dalej rosły staną się niestabilne, bo nie będą się miały czego chwycić. Aktualnie przy obecnych upałach rosną w tempie 5-8 cm na dobę
I teraz pytanie co mam dalej robić?
Gdzieś czytałem, że ramiona owocujące należy skracać chyba za 8 liściem powyżej grona, ale jakoś mam wątpliwości, czy te kilkanaście w sumie liści (są wielkości rozłożonej dłoni) będzie w stanie wyżywić 2-3 grona? Odnośnie skracania wiem tylko, że robi się to w sierpniu, aby nie rosły już dalej, ale co robić teraz jeśli ramiona przekroczyły już ostatni, najwyższy drut?
Podobną sytuację mam na większości pozostałych krzewów. (druty mam zgodnie z książką Romana Myśliwca "Uprawa winorośli" na wysokości 70 cm, 80 cm, 110 cm, 140 cm i 170 cm).

Z góry dziękuję za pomoc.

PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Na razie nic nie skracaj za 8 liściem, za wcześnie. Widać że twoja gleba odpowiada winoroślom. W zależności od kondycji krzewu należy po kwitnieniu ograniczyć ilość kwiatostanów (po kwitnieniu) na latorośli. 3 kwiatostany na latorośl to za wiele.
Ogławianie latorośli można przeprowadzić już na pocz. lipca. A te łozy które nie są przeznaczone na owocowanie w kolejnym roku można ogłowić wcześniej.

PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 23:47 
Ekspert
Ekspert

Dodam trochę słownikowo.
Ramieniem jest łoza którą zostawiłeś w poprzednim roku. To co wyrasta teraz z kwiatostanami to jest nie ramię tylko latorośl,do tego dochodzi latorośl nie owocująca (łoza na przyszły rok).
Masz jeszcze coś na czopek dwu oczkowy najlepiej poniżej owocującej w przyszłym roku?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 07:37 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Masz jeszcze coś na czopek dwu oczkowy najlepiej poniżej owocującej w przyszłym roku?

A po co mu czopek na Gołuboku.

PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 19:06 
czeladnik
czeladnik

Bardzo dziękuję za pomoc.
Czyli wstrzymać się do zakwitnięcia i zawiązania gron, zredukować ich liczbę i wówczas skrócić górę.
Mam jeszcze kilka pytań pomocniczych:
Ile skrócić? Za 8 liściem od najwyższego grona?
I co zrobić, jeśli latorośle przerosną górny drut np. o metr, co jest prawdopodobne? Już w tej chwili najdłuższa latorośl przerasta go o jakieś 30 cm.
Co z pasierbami? Dotychczas je wyrywałem, ale może zostawić jakieś, żeby zwiększyć powierzchnię liści na latorośli?

Co do ziemi, to nie wiem, czy jest dobra, badań nie robiłem, tereny w okolicy są lekko bagienne, u mnie jest trochę wyżej, ale generalnie wszystko rośnie jak szalone, dodatkowo winorośle nawoziłem 2 krotnie florovitem do winorośli (pierwszy raz tuż po odkryciu, drugi raz w ub tygodniu (tak było na opakowaniu). Poza tym tylko oprysk siarkolem zmieszanym z dithanem.
Jak zauważyłem, Golubok nie jest na tym forum krzewem cieszącym się szczególną estymą. Sam nie miałem okazji tego jeszcze sprawdzić, bo będzie owocował mam nadzieję pierwszy raz (w ub. roku pierwsze pędy mi wymroziło, a 2 lata temu zgodnie z zaleceniem wogóle urwałem grona, żeby zbudować mocne korzenie). Krzew jest 4-letni, jeśli liczyć z sadzonką, to 5-letni, u nasady pnia ma jakieś 4 cm grubości.

PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 20:07 
Ekspert
Ekspert

mechan napisał(a):
Bardzo dziękuję za pomoc.
Czyli wstrzymać się do zakwitnięcia i zawiązania gron, zredukować ich liczbę i wówczas skrócić górę.
Mam jeszcze kilka pytań pomocniczych:
Ile skrócić? Za 8 liściem od najwyższego grona?
I co zrobić, jeśli latorośle przerosną górny drut np. o metr, co jest prawdopodobne? Już w tej chwili najdłuższa latorośl przerasta go o jakieś 30 cm.
Co z pasierbami? Dotychczas je wyrywałem, ale może zostawić jakieś, żeby zwiększyć powierzchnię liści na latorośli?

Co do ziemi, to nie wiem, czy jest dobra, badań nie robiłem, tereny w okolicy są lekko bagienne, u mnie jest trochę wyżej, ale generalnie wszystko rośnie jak szalone, dodatkowo winorośle nawoziłem 2 krotnie florovitem do winorośli (pierwszy raz tuż po odkryciu, drugi raz w ub tygodniu (tak było na opakowaniu). Poza tym tylko oprysk siarkolem zmieszanym z dithanem.
Jak zauważyłem, Golubok nie jest na tym forum krzewem cieszącym się szczególną estymą. Sam nie miałem okazji tego jeszcze sprawdzić, bo będzie owocował mam nadzieję pierwszy raz (w ub. roku pierwsze pędy mi wymroziło, a 2 lata temu zgodnie z zaleceniem wogóle urwałem grona, żeby zbudować mocne korzenie). Krzew jest 4-letni, jeśli liczyć z sadzonką, to 5-letni, u nasady pnia ma jakieś 4 cm grubości.

Latorośle ktore przerosną druty ucinam tak na wyciągnięcie ręki.
Pasierbów nie wyrywaj tylko skracaj za drugim liściem, pomijam zwiększenie powierzchni liści, ale wyłamując ryzykujesz że ruszą Ci pąki zimowe.
Mój post o niepotrzebnym czopku nie wynikał z braku estymy do odmiany, tylko tym że Gołubok rusza ze wszystkiego co się da.
Dlatego dziwię się że jak Ci wymroziło latorośle w ubiegłym roku to nie owocował z pąków zapasowych.
Mam cztery owocujące krzewy i piąty wsadzony bo; miałem miejsce i chciałem mieć pewność że te poprzednie krzewy są Gołubokami.
Irytuje mnie tylko nieustanne zagęszczanie, to jedyna odmiana na której już ciąłem pasierby.

PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 11:54 
nowicjusz
nowicjusz

Winogrona rosną ładnie i w tym momencie potrzebuje kolejnej porady.
1. Niektóre sadzonki przerosły już na ponad dwa metry i rosną dalej i nie wiem czy skracać je na jakąś długość czy niech rosną aż dam rade kołki przedłużać ?
2. Prawie wszystkie poszły dużo też w boki i zrobiła się miotła i nie wiem czy je też jakoś skracać czy zostawiać ?
3. I kolejne pytanie czy sadzonki ciąć na zimę jakoś czy ma pozostać na kołkach takie jak jest ?
4. Ostanie pytanie dotyczy 3 sadzonek które rosły sobie normalnie miały po 30 cm i zaczęło palić liście . Po czasie wyrastały nowe liście i znów paliło i zostało to co widać na zdjęciu. Jaka może być przyczyna ?
Z góry dziękuję za porady.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 12:35 
Ekspert
Ekspert

Te ostatnie to chyba uschły. Widać że je podlewałes ale moze czasami popracuj motyką wkoło sadzonek.
Ja z nowymi nasadzeniami nic nie przycinam dopiero jesienią przycinam zostawiając dwie najgrubsze latorośle. Jeżeli są dostatecznie grube to możesz zostawić na długość docelowego pnia jeżeli nie to wiosna przytniesz na 2-3 pąki I wyprowadzić pień w przyszłym roku.

PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 12:47 
nowicjusz
nowicjusz

Nie ma takiej możliwości żeby uschły z braku wody. Motyką jest robione bardzo często, a na zdjęciach akurat 2 dni temu było robione i podlane i czekam aż przeschnie jeszcze.
Dwie najgrubsze latorośle to znaczy że wszystkie pasierby skracam i zostawiam taką długość na jaką urosły ?

PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 13:25 
Ekspert
Ekspert

Pasierby skracasz do zera, a najgrubsze latorośle zostawiasz 2-3 oczka ponad planowaną wysokość (tak na zapas). resztę jesienią po opadnięciu liści ucinasz. Im więcej i dłużej krzew ma zielone tym lepiej rozbudowuje się system korzeniowy, a pierwsze dwa lata praktycznie to jest priorytetem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1