Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 07:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 08:28 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Jako że jestem nowy chciałbym zapytać o parę kwestii. Od niedawna zaczałem moją przygodę z uprawą winogrona, co prawda myslałem już o tym parę lat ale teraz żona dostała w spadku trochę działki dość dużej i jakoś tak mnie tchnęło aby posadzić parę sadzonek. Tak więc drodzy forumowicze jak narazie posadziłem 8 róznych odmian sadzonek kupionych w OBI. Moim celem jest rozszerzanie uprawy jako że jestem ze śląska gdzie ostatnio temperatury nawet nawet a działeczka spora ok 3000m2 co prawda chcemy z zoną zrobić tam mały sad oraz może w przyszłości postawić jakiś mały domek, to na winogrona i tak miejsce będzie, a w dodatku wystawa dziłeczki jest południowa z lekkim nachyleniem tak więc wszystko pasuje. Dobra ale do rzeczy chciałbym zapytać jak dbać o moją uprawę w pierwszym roku ? Czy oprócz pilnowania czy aby jakie szkodniki jej nie uszkodzą oraz podlewanie mam coś jeszcze robić ? Aha i jeszcze jedno pytanie czy na zimę z takich sadzonek bedę mógł już robić swoje sadzonki ?

Bardzo proszę o pomoc

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 09:18 
Kiper
Kiper

Witamy serdecznie!
coala napisał(a):
Od niedawna zaczałem moją przygodę z uprawą winogrona(...)
Nie uprawia się winogrona - uprawiać możesz winorośl(r. żeński), a nie winogron, a jeść możesz winogrona(winogrono, winne grono - r. nijaki) a nie winogron. No chyba, że chcesz zjeść kilka winogron(r. nijaki). To tak, żeby było po polsku :wink:
coala napisał(a):
(...)jako że jestem ze śląska gdzie ostatnio temperatury nawet nawet
To wpisz to proszę w profilu, bo taki tu mamy zwyczaj. Nie zaszkodzi gdybyś zechciał trochę sprecyzować, bo Śląsk jest dosyć spory :)
coala napisał(a):
Czy oprócz pilnowania czy aby jakie szkodniki jej nie uszkodzą
Podstawa w naszym klimacie to uważać na choroby grzybowe. Oczywiście należy też pamiętać o cięciu - w sezonie ogławianie i przycinanie pasierbów. Pochwal się jakie odmiany uprawiasz/chcesz uprawiać, to będzie można też powiedzieć coś więcej w odniesieniu do każdej odmiany.
coala napisał(a):
podlewanie
Winorośl to nie chińska róża w doniczce, którą trzeba codziennie podlewać, żeby nie zrzuciła kwiatów. Winorośl ma poradzić sobie sama, a podlanie jest dopuszczalne w razie wybitnej suszy i to raczej tylko w pierwszym roku uprawy. Troszkę inaczej jest pod osłonami.
coala napisał(a):
Aha i jeszcze jedno pytanie czy na zimę z takich sadzonek bedę mógł już robić swoje sadzonki ?

To zależy jakie masz sadzonki - jakie zdołają urosnąć w tym roku, abyś miał materiał rozmnożeniowy. Jeśli powyrastają Ci grube latorośle na 3-4 m i do jesieni ładnie zdrewnieją, to nie widzę przeszkód.
Zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki, gdyż na forum jest już wiele napisane na różne tematy :)

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 10:11 
czeladnik
czeladnik

Witaj,

do tego co napisał Veteran5 warto dodać coś podstawowego i według mnie ważnego czyli prowadzenie winorośli w pierwszym roku na dwie latorośle. Niech cię nie kusi zostawiać więcej bo nie warto, im mniej latorośli tym silniejsze one rosną.Dlaczego dwie? Może być jedna, ale tak się przyjęło, że ze względów bezpieczeństwa lepiej jest mieć dwie, w razie gdyby jedna się wyłamała, co się niestety czasami zdarza, rzadko bo rzadko, a jednak.

Tak jak napisać Veteran5 podlewać nie ma konieczności, wyjątkiem jest długi okres bez opadów i to tylko w przypadku świeżych nasadzeń, starsze krzewy muszą sobie radzić same.

Kwestia oprysków, pryskamy prewencyjnie głównie na takie choroby jak mączniak prawdziwy i rzekomy oraz szara pleśń, jeśli chodzi o insekty to najpopularniejsze to przędziorki i szpeciel pilśniowiec, ale tu raczej interwencyjnie pryskamy jak zaobserwujemy insekty.
Jeśli nigdy nie uprawiałeś niczego w gruncie, to pamiętaj również, że nie pryskamy w słońcu (możesz porazić rośliny, krople roztworu działają jak soczewki), najlepszym momentem na opryski jest wieczór gdy już słońce chyli się ku zachodowi.

Co do sadzonek, to polecam jednak zaopatrywać się w punktach sprawdzonych przez użytkowników tego forum, odradzam markety wszelkiego rodzaju, sadzonki są tam zazwyczaj słabej jakości, a odmiany raczej mało smaczne, a nawet pomylone.
W związku z tym, że twoje sadzonki pochodzą z OBI, raczej bym się nie napalał na patyki do ukorzeniania z jesiennego cięcia. Przede wszystkim polecam poszukać informacji na temat posiadanych przez ciebie odmian i sprawdzenia, czy warto to w ogóle ukorzeniać, bo jak okaże się że to jakieś śmierdzące labruchy, to będziesz chciał zapewne wymienić i te krzewy, które już masz.

To chyba tyle z takich podstawowych informacji. Przeglądaj forum, a prawie na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 10:50 
nowicjusz
nowicjusz

To i ją się dopytam. Sadzonki sadzilem we wrześniu zeszłego roku. Po opadnieciu liści przyciąłem na dwa oczka. Większość już ruszyła na dwie latorośle i miałem plan z początkiem czerwca wyłamać słabsze. Ale czytam tu, że dla pewności lepiej zostawić obie. A wszędzie gdzie przeglądam w internecie zalecają zostawić jedną, żeby urosła mocniejsza i lepiej się zdrewniła. To jak to jest?
I drugie pytanie jak założyciel wątku się nie obrazi - na jaką długość skraca się pasierby w trakcie sezonu.

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 11:18 
Ekspert
Ekspert

Jaca911 napisał(a):
- na jaką długość skraca się pasierby w trakcie sezonu.

Pasierby skraca się za drugim liściem.
A co do ilości latorośli to jedni i drudzy mają rację. Jak zostawisz jedną to wyrośnie Ci dłuższa i grubsza co dobrze rokuje na następny rok ale jak nie daj boże zostanie wyłamana(wiatr, ptaki, zwierzęta albo Ty :mrgreen: ) to klapa. Tak, że bezpieczniej jak są dwie.

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 17:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki wszystkim za podpowiedzi ! Cały czas się uczę więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Jeśli chodzi o o moje odmiany to : Agat Doński, Bianca, Iza Zaliwska, Konkord Rosyjski, Marechal Foch, Nero, Swenson Red, Frumoasa Albae co do lokalizacji wszystko uzupełnię w moim profilu. W każdym razie okolice Tych dokładnie Imielin

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 18:14 
mistrz
mistrz

A ja mam takie pytania w sprawie nazewnictwa czy sadzonka z ukorzeniania 2012 posadzona jesienią 2012 lub wiosna 2013 jest w tym roku (2013) będą się nazywać jako dwulatki czy jednoroczne? kiedy zmieni się w takim razie w jakim miesiącu nazwa z jednolatka na dwulatka czy tam z trzylatka na czterolatka?

PostNapisane: środa, 22 maja 2013, 08:32 
nowicjusz
nowicjusz

@piotrek7725, też mam podobny problem z nazewnictwem, ja natomiast posadziłem goło korzeniowe i szczepione sadzonki rok temu na wiosnę, u mnie w ogrodzie jest ich drugi rok, ale ukorzenienie i szczepienie musiało nastąpić przynajmniej rok wcześniej w szkółce, czyli wychodzi na to, że są to 3-letnie krzewy?

PostNapisane: środa, 22 maja 2013, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem wiek liczy się od momentu posadzenia sadzonki,nie wlicza się czasu uzyskiwania sadzonki(ukorzeniania,szczepienia)@Sykst,posadziłeś w ubiegłym roku sadzonki na wiosnę więc masz teraz jednoroczne krzewy.Sadzonki sadzone np. jesienią 2012 staną się roczniakami jesienią tego roku.

PostNapisane: środa, 22 maja 2013, 19:29 
Ekspert
Ekspert

A moim zdaniem krzew winorośli to żywy organizm. Jego wiek powinno się liczyć od "narodzin". Sadzonka z ubiegłorocznego ukorzeniania posadzona wiosną tego roku ma rok, a sadzonka z wiosny tego roku, posadzona wiosną tego roku ma po prostu kila tygodni. Niewątpliwie obydwie znacząco się różnią i nie powinno się mówić, że są w tym samym wieku.

PostNapisane: środa, 22 maja 2013, 20:10 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Sadzonka z ubiegłorocznego ukorzeniania posadzona wiosną tego roku ma rok, a sadzonka z wiosny tego roku, posadzona wiosną tego roku ma po prostu kila tygodni. Niewątpliwie obydwie znacząco się różnią i nie powinno się mówić, że są w tym samym wieku.
Jak dla mnie to sadzonka ukorzeniona w ubiegłym roku i posadzona tej wiosny, za rok na wiosnę stanie się jednorocznym krzewem natomiast sadzonka ukorzeniona w tym roku, wiosną 2014 nadal pozostanie sadzonką.Takie jest moje zdanie choć nie wykluczam że może być inaczej.

PostNapisane: środa, 22 maja 2013, 20:40 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Jaca911 napisał(a):
- na jaką długość skraca się pasierby w trakcie sezonu.

Pasierby skraca się za drugim liściem.
A co do ilości latorośli to jedni i drudzy mają rację. Jak zostawisz jedną to wyrośnie Ci dłuższa i grubsza co dobrze rokuje na następny rok ale jak nie daj boże zostanie wyłamana(wiatr, ptaki, zwierzęta albo Ty :mrgreen: ) to klapa. Tak, że bezpieczniej jak są dwie.

Witam ja swoje 40 sadzonek które sądziłem pod koniec kwietnia pooblamywalem i zostawiłem po jednej latorośli może to błąd ale trudno trzeba będzie bardziej uważać. zobaczymy co z tego będzie to moje pierwsze nasadzenia 11 odmian.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 20:31 
przedszkolak
przedszkolak

andrew54 napisał(a):
Moim zdaniem wiek liczy się od momentu posadzenia sadzonki,nie wlicza się czasu uzyskiwania sadzonki(ukorzeniania,szczepienia)@Sykst,posadziłeś w ubiegłym roku sadzonki na wiosnę więc masz teraz jednoroczne krzewy.Sadzonki sadzone np. jesienią 2012 staną się roczniakami jesienią tego roku.

Myślę, że prawie masz rację.Moment posadzenia sadzonki rozpoczyna pewien proces(minimum 2-letni) przygotowania jej do owocowania.Pisząc "prawie" myślę
o okresie wiosennym,gdyż on tak naprawdę powinien rozpocząć odliczanie do rozpoczęcia owocowania.Nie mam nic przeciwko nasadzeniom jesiennym, ale wiosna to wiosna.Sadzonka posadzona jesienią , rozpoczyna właściwą wegetację wiosną następnego roku.
Proces, o którym piszę ma dwa cele :
-wzmocnienie właściwego systemu korzeniowego(konieczne jest usuwanie korzeni podpowierzchniowych przez pierwsze dwa lata)
-uzyskanie odpowiedniej grubości łozy(lub łóz w zależności od sposobu prowadzenia) i tu do skutku.
Uzyskanie odpowiedniej grubości łozy w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu nie powinno upoważniać nas do dopuszczenia rośliny do owocowania(dopuszczając kontrolne grona w drugim roku).
Jednym słowem - pierwsze "normalne "owocowanie może rozpocząć się w trzecim roku po wiosennym rozpoczęciu wegetacji.
I tej wersji na razie się trzymam!
Pozdrawiam!
Leszek

PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 21:04 
Ekspert
Ekspert

lechutek napisał(a):
[ Pisząc "prawie" myślę o okresie wiosennym,gdyż on tak naprawdę powinien rozpocząć odliczanie do rozpoczęcia owocowania.Nie mam nic przeciwko nasadzeniom jesiennym, ale wiosna to wiosna.Sadzonka posadzona jesienią , rozpoczyna właściwą wegetację wiosną następnego roku.
W takim razie jak jesienią nazywać krzewy uzyskane z wiosennego sadzenia?Trudno jest im przyznać miano roczniaków choć wiadomo że przez zimę ich rozwój będzie zahamowany i nic już nie urosną.

PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 21:42 
mistrz
mistrz

Np. półroczne 6-ściomiesięczne :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1