Mój Prim dość słabo rozpoczął swój trzeci rok posadzenia, rok temu mu zostawiłem dwa spore grona, gdy się zorientowałem co się dzieje, to zjadłem niedojrzałe, by jeszcze podrósł do zimy

Więc nie wiem jak to z tą siłownią Ci wyjdzie

Problem też dotyczy Wiktorii, rok temu dwa grona, teraz ruszyła z każdego pąka i zapasowe do tego, powyłamywałem, coś tam zostawiłem, po iluś dniach zalążki kwiatostanów zaczęły się zamieniać w wąsy. Bardzo szybka reakcja, wywaliłem większość, zostawiłem kilka silnych. Ja tam Ci radzę nie przedobrzać

Aczkolwiek Ty piszesz o przerobowych, to nie wiem, może to ma znaczenie, i przerobowe można mocniej obciążyć w drugim roku...ale obyś się nie rozczarował w trzecim.
Ja liczę rok posadzenia, i to ma dla mnie znaczenie. Sadzone jesienią, startują i tak dopiero wiosną następnego roku. Więc to się nie liczy. Tylko tym z wiosny można rok zaliczyć

I wtedy nabiera to sensu, że 3 latki dopiero mają wigor na owoc. Ale 3 latki, czyli 2 poprzednie sezony wegetacyjne w ziemi.
Ogólnie wersja
andrew54 do mnie przemawia. Sadzonka posadzona do ziemi...pozostaje sadzonką, mam takie swoje z Lanckorony, co teraz niby są drugi rok w ziemi...ale nadal wyglądają gorzej niż bym kupił gołokorzeniowe

Jak na moje oko, to dopiero za rok będę mógł im liczyć lata na równi z moimi pozostałymi kupionymi jako gołokorzeniowe. Krótko mówiąc, te z Lanckorony co kupiłem rok temu, to były świeże łozy z kilkoma korzonkami, i niby teraz można by im ten rok naliczyć...ale...ale to były tak cieniutkie łozy...że dopiero za rok osiągną grubość taką jak się kupuje gołokorzeniowe

Ogólnie więc, ponieważ mam porównanie jednych do drugich, to ja bym tych słabych nie liczył. Tylko liczył czas krzewu od momentu osiągnięcia przez sadzonkę pewnej jakości. I wtedy od takiej porządnej jakości sadzonki można odliczać te lata spędzone w ziemi, i w 3 roku pozwolić na większe owocowanie

Bo gdybym liczył lata tych z lanckorony, to by trzeba dodać aż dwa. Czyli w 5 roku dopiero owocowanie, no i niektórzy tak twierdzą, że ich krzew dopiero tak późno wszedł w odpowiedni okres...no ale jaka sadzonka taki okres