Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 08:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 19:40 
Kiper
Kiper

Porównując ceny co porównujesz?
Składniki i ich cenę, czy kg nawozu?

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2019, 20:55 
mistrz
mistrz

Nawóz z gnojówki bardziej mi pasuje pod inne rośliny sadownicze takie jak np. drzewka owocowe (stąd też ten znak zapytania) niż np. u winorosli.
U winorosli azot jako składnik pokarmowy jest mniej wyeksponowany (chociaż też niezbędny) i skorelowany w odpowiednich proporcjach z potasem, fosforem, wapniem, siarką itd. A w gnojówce to przede wszystkim azot, a pozostałych pierwiastków (zwłaszcza fosforu ale i potasu) jest mniej. Stąd też moje wątpliwości co do jej stosowania bez zastanowienia (a raczej bez analizy gleby). :)

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 17:42 
przedszkolak
przedszkolak

Jest jeszcze, nieco tańszy od YARA:
FLOROVIT AGRO COMPLEX NPK 12-11-18 HYDROKOMPLEX 25kg
12,0% (N) azot całkowity; 4,3% (N) azot amonowy; 7,7% (N) azot amidowy; 11,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 7,1% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 18,0% (K2O) tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie; 3,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 16,0% (SO3) trójtlenek siarki całkowity; 0,03% (B) bor całkowity; 0,5% (Fe) żelazo całkowite; 0,12% (Mn) mangan całkowity; 0,04% (Zn) cynk całkowity. Niska zawartość chlorków.
Moim zdaniem jego zaletą jest niższa (od YARA) zawartość siarki, co ma szczególne znaczenie aby niepotrzebnie nie zakwaszać gleby, a ponadto ma więcej mikroskładników.

Pozdrawiam, Andrzej

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 18:35 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
kartop napisał(a):
12,0% (N) azot całkowity; 4,3% (N) azot amonowy; 7,7% (N) azot amidowy; 11,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 7,1% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 18,0% (K2O) tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie; 3,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 16,0% (SO3) trójtlenek siarki całkowity; 0,03% (B) bor całkowity; 0,5% (Fe) żelazo całkowite; 0,12% (Mn) mangan całkowity; 0,04% (Zn) cynk całkowity. Niska zawartość chlorków.
Moim zdaniem jego zaletą jest niższa (od YARA) zawartość siarki, co ma szczególne znaczenie aby niepotrzebnie nie zakwaszać gleby, a ponadto ma więcej mikroskładników.

Pozdrawiam, Andrzej

Patrzę, bo Florovit to ten sam producent co Azofoska, a Azofoska jest 40zł droższa.
Różni się formą azotów z azofoską i Yarą, bo ma ten najpóźniejszą amidową. RM pisał, że stosują na winnicach wszystkie trzy formy więc może bez znaczenia.
Siarka rzeczywiście ciekawie niska

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 21:33 
przedszkolak
przedszkolak

Zastanawiam się czy forma azotu ma tu aż tak duże znaczenie. Myślę, że azot dla winorośli ma w ogóle drugorzędne znaczenie. W końcu i tak często stosujemy obornik, który świetnie uzupełnia azot w glebie.
Więc po co przepłacać ;-)

Pozdrawiam, Andrzej

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 21:41 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
kartop napisał(a):
12,0% (N) azot całkowity; 4,3% (N) azot amonowy; 7,7% (N) azot amidowy; 11,0% ...

Pozdrawiam, Andrzej

Patrzę, bo Florovit to ten sam producent co Azofoska, a Azofoska jest 40zł droższa.
Różni się formą azotów z azofoską i Yarą, bo ma ten najpóźniejszą amidową. RM pisał, że stosują na winnicach wszystkie trzy formy więc może bez znaczenia.
Siarka rzeczywiście ciekawie niska

Jednak forme azotu powinno się dobierać do odczynu gleby. Dla kwaśnej Yara i Azofoska lepsza, bo ma formę azotanową. Wiem, że winorośl nie wchodzi w romanse z azotem, ale jak sypać, a ceny podobne, to ten właściwy dla danego ph.

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 75401.html

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 22:27 
Kiper
Kiper

Jak nie wchodzi?
To nie bobowate że sobie pobiorą azot z powietrza dzięki bakteriom symbiotycznym. Azot to jeden z najważniejszych składników determinujących rozwój rośliny.
Winorośl potrafi się korzenić daleko i głęboko, ale w końcu braknie składników i krzew osłabnie.
A czy po oborniku potrzebny jest azot w nawozie sztucznym można tanio sprawdzić badaniem gleby :)

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 22:39 
Kiper
Kiper

newrom napisał(a):
Jak nie wchodzi?

To było żartobliwie, precyzyjnie powinno być "zapotrzebowanie nie jest wysokie" w porównaniu z innymi roślinami. Bobowate to w ogole są bobowate z tym azotem

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2019, 23:34 
mistrz
mistrz

Czyli reasumując , panowie najtańszy z nawozów wieloskładnikowych jest Florovit Agro Complex, więc zastosuję go u siebie prawdopodobnie w 2021 roku (bo na przyszły rok mam jeszcze Azofoskę). Dziękuję za informacje. :)

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 09:15 
Kiper
Kiper

garbom napisał(a):
Czyli reasumując , panowie najtańszy z nawozów wieloskładnikowych jest Florovit Agro Complex, więc zastosuję go u siebie prawdopodobnie w 2021 roku (bo na przyszły rok mam jeszcze Azofoskę). Dziękuję za informacje. :)
Tak ale ja dopłacę 5zl i kupię Yarę z 5% azotem saletrzanym na gleby kwaśne.

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 10:46 
mistrz
mistrz

kartop napisał(a):
Zastanawiam się czy forma azotu ma tu aż tak duże znaczenie. Myślę, że azot dla winorośli ma w ogóle drugorzędne znaczenie. W końcu i tak często stosujemy obornik, który świetnie uzupełnia azot w glebie.
Więc po co przepłacać ;-)

Pozdrawiam, Andrzej

Znaczenie ma i to bardzo duże, poszczególne formy azotu różnią się w czasie dostępności dla rośliny, amidowa (mocznik) na ten przykład działa z opóźnieniem więc jeśli ktoś wybierze niewłaściwą formę azotu w niewłaściwym czasie to może się zdziwić, że najpierw nawóz nie zadziałał, a potem się zdziwi, że mu rośliny jakoś nie drewnieją, a na wiosnę znowu zdziwienie, że połowa przemarzła.
Więc owszem, stosować można wszystkie, ale nie każdą stosuje się tak samo :)

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 17:40 
przedszkolak
przedszkolak

Cyt. ,,... jeśli ktoś wybierze niewłaściwą formę azotu w niewłaściwym czasie to ..."

I tu (jak to często bywa) jest pies pogrzebany ;-)

Jeśli stosuje się klasyczną procedurę nawożenia tj. 1) wapnowanie - jesień, 2) nawożenie organiczne - późna jesień, 3) nawożenie mineralne - późna zima/wczesna wiosna (ew. przed sadzeniem) - potas (bo zawsze go mało), 4) nawożenie mineralne - wiosna (ew. po przyjęciu się roślin) - nawóz wieloskładnikowy Hydrocomplex - to jakie nie miałby formy azotu to będzie dobrze. Byle był podawany nie poźniej niż do końca czerwca.
Oczywście stosowanie w późniejszym okresie azotu powoduje bowiem opóźnienie drewniana łozy, a gdy winorośla zaczną owocować - opóźnienie dojrzewania jagód.

Pozdr Andrzej

PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2020, 15:11 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Ja w zaleceniach miałam bardzo drogi nawóz.
Kupiłam więc dostępną u mnie w okolicy Polifoskę 8 24 24 (9).
Ponieważ u mnie jest górka i ziemia lekka, to stwierdziłam, że masakry jakiejś nie będzie.
Ta Polifoska ma właśnie ten potas w postaci chlorku potasu.

Na dokładkę jak robiłam sadzonki to przy przesadzaniu w większe doniczki dawałam tę
polifoskę i sadzonki rosły rewelacyjnie. Nie zauważyłam, żeby im zaszkodził ten chlorek.

To wobec tego ta Polifoska Start co ma potas w postaci siarczanu potasu powinna być dobra.
Kupiłem 50kg Korn Kali za 62zl z chlorkiem potasu, zamiast siarczanu potasu. Nie mam bezchlorkowych w okolicy, a niedobory męczą rośliny kolejny rok.
Czy tak jak piszą chlorkowe trzeba nawieźć przed rozpoczeciem wegetacji?

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 18:09 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
Czy tak jak piszą chlorkowe trzeba nawieźć przed rozpoczeciem wegetacji?

Odpowiem sam sobie, może komuś się przyda.
Zaintrygowało mnie, czy to "bezchlorkowe nawozy" to nie jest marketing i niepotrzebne wywalanie kasy, bo tak jak wcześniej ktoś cytował to RM pisał o znacznej tolerancji chlorków przez winorośl.
Wychodzi, ze na glebie zasadowej można spokojnie chlorek potasu, jednak na glebie kwaśnej ten nawóz mocno zakwasza, choć jest obojętny (kwasowość wymienna, jony gdzieś przechodzą, wypierają się, kwas solny się tworzy, cuda wianki)
Rosjanie zalecają więc wapnowanie przed użyciem, a samo użycie poza okresem wegetacji.

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 19:48 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Może nie taki ten chlor straszny jak go malują:

http://permakultura.net/2015/02/07/jak- ... iony-cz-1/
i jeszcze trochę "spamu":

http://permakultura.net/2015/01/30/jak- ... nia-potas/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1