Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 19:29 
przedszkolak
przedszkolak

Witam wszystkich.
Pytanie może i głupie, ale zapytam bo nie wiem co zrobić z sytuacją jak w temacie. Na jednej z moich sadzonek pojawiły się dwa wierzchołki wzrostu. Sadzonka to deserówka jasna "Evita", gołokorzeniowa na podkładce chyba Binova, prowadzona na jeden pęd. Poza tym faktem sadzonka rosnie prawidłowo, bez chorób. Czy to normalne zjawisko i tak to zostawić, czy raczej ten drugi odrost z dodatkowym wierzchołkiem ciachnąć?
Fotki sadzonki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugie pytanie dotyczy sadzonki Ronda na którym z kolei wierzchołek wzrostu zniknął całkowiecie. Nie wiem czy został przez coś pożarty czy złamany, ale nic nie wskazuje ani na jedno ani na drugie. Czy będzie dalekj prawidłowo rósł?

Fotka Ronda:

Obrazek

Na 30 sadzonek które posadziłem tylko na tych dwóch są takie cuda. Reszta rośnie bez zastrzeżeń.

Ostatnio edytowano czwartek, 25 czerwca 2009, 16:35 przez bolexx1313, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 19:52 
Ekspert
Ekspert

Zawsze coś może zjeść .Rozwidlony i spłaszczony to objaw obecności wirusa . Można z tym żyć [ mam kilka ] jeśli się da , ale lepiej nie rozmnażać a już na pewno nie rozsyłać .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 19:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Zawsze coś może zjeść .Rozwidlony i spłaszczony to objaw obecności wirusa . Można z tym żyć [ mam kilka ] jeśli się da , ale lepiej nie rozmnażać a już na pewno nie rozsyłać .Zbyszek

Łe tam! Może równie dobrze to być pzrypadkowa deformacja genetyczna.
Nie ma się czym pzrejmowac. Jeżeli rośłina chce sobie rosnąć z dwoma wierzchołkami to niech sobie rośnie! Widocznie tak jej dobrze! :D
Janusz

PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 20:27 
Kiper
Kiper

[quote="bolexx1313"]Na jednej z moich sadzonek pojawiły się dwa wierzchołki wzrostu. (...) Czy to normalne zjawisko i tak to zostawić, czy raczej ten drugi odrost z dodatkowym wierzchołkiem ciachnąć?

Jeśli pojawi się to na pędzie z którego będziesz chciał formować ramię stałe, to zdecydowanie radzę jak najszybciej wyłamać (wyciąć) słabszą odnogę. Dla obecnej Twej sadzonki też bym tak zrobił.

[quote="bolexx1313"]Drugie pytanie dotyczy sadzonki Ronda na którym z kolei wierzchołek wzrostu zniknął całkowiecie. Nie wiem czy został przez coś pożarty czy złamany, ale nic nie wskazuje ani na jedno ani na drugie. Czy będzie dalekj prawidłowo rósł?
Już rośnie :D
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Przeglądam krzewy praktycznie codziennie i zauważyłem, że w tym roku jest wyjątkowo dużo przypadków rozdwojenia latorośli na dwie równorzędne. Ja po prostu jedną z odnóg traktuję jak pasierba. Jeżeli na rozwidleniu jest liść to skracam środkową odnogę bo to miejsce dla pasierba :). Czy ktoś jeszcze coś takiego ma?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Mam w tym roku podobne przypadki na 2 krzakach jeden to V25/20 (w tym mi to wygląda jakby wierzchołek wzrostu poprostu osłabł i jego rolę przejmuje pasierb, bo ogólnie bardzo słabo rośnie) a drugi to Einset Seedless.

Postaram się jutro zrobić i wrzucić jakieś fotki jak tylko nie będzie chwilę lało.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 22:25 
Ekspert
Ekspert

Też tak mam i myślę, że to zbyt wybujałe pasierby(przy tej pogodzie- jak to mawiają wszystko jest możliwe). Nie przejmuję się tym bo w końcu jeden z tych wierzchołków pokaże silniejszą dominację wzrostu i ten słabszy będzie można wyłamać.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2009, 23:09 
Kiper
Kiper

Cytuj:
zypsek napisał(a):
Zawsze coś może zjeść .Rozwidlony i spłaszczony to objaw obecności wirusa . Można z tym żyć [ mam kilka ] jeśli się da , ale lepiej nie rozmnażać a już na pewno nie rozsyłać .Zbyszek

Łe tam! Może równie dobrze to być pzrypadkowa deformacja genetyczna.
Nie ma się czym pzrejmowac. Jeżeli rośłina chce sobie rosnąć z dwoma wierzchołkami to niech sobie rośnie! Widocznie tak jej dobrze!
Janusz

Może nawet nie przypadkowa :wink:
Mam parę odmian posadzonych zarówno w gruncie jak i w tuneliku(Arkadia,V2520),Rosną na gliniastej glebie,żyznej i wilgotnej.
Jak sie mozna domyslić,rosna bujnie, pod osłoną momentami jak oszalałe.
I bardzo często dochodzi tam do zjawiska rozdwajania pędów.
Wychodzi na to,że kiedy roslina nie ma co zrobic ze swoim wigorem,to wytwarza drugi pęd.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 00:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]
Wychodzi na to,że kiedy roslina nie ma co zrobic ze swoim wigorem,to wytwarza drugi pęd.
Piotrek

I to ma sens! :D
Natomiast strasznie wirusami jest bez sensu!
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 04:49 
przedszkolak
przedszkolak

W takim razie nie ma co się przejmować tylko poczekać który wierzchołek będzie aktywniejszy, a zbędny ciachnąć.
A co do wirusów to fakt - z tego co czytałem, przypadek rozdwajania wierzchołka występuje przy Roncencie , ale oprócz tego jeszcze inne czynniki:wachlarzowatość liści, skarłowacone międzywęźla itp., a tego tu nie widać.
Dzięki wszystkim :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 06:58 
czeladnik
czeladnik

Witam.

Też w tym roku mam podwójny wierzchołek na nero - na okazałej już 2 metrowej łozie własnie taki podwójny wierzchołek sie wytwarza ...

Krzak wygłąda bardzo zdrowo i ja się tym nie przejmuję - i tak na jesieni ten fragment będzie do ścięcia, więc niech sobie rośnie.

Pozdrawiam
MILBAS

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 08:18 
Ekspert
Ekspert

Ja podwójne wierzchołki mam co raoku na kristaly, nero i muskacie odeskim. Z tym , że ja nie czekam tylko jeden z wierzchołków ucinam, nawet jak latorośl ma byc do wyciecia w przyszłym roku. Robię to by nie zagęszczać niepotrzebnie krzewu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 08:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="Erikos"]... V25/20 (w tym mi to wygląda jakby wierzchołek wzrostu poprostu osłabł i jego rolę przejmuje pasierb, bo ogólnie bardzo słabo rośnie) a drugi to Einset Seedless...

Jak napisałem ten krzaczek V25/20 kiepsko u mnie rośnie jak widać, pozostałe trochę lepiej ale też nie specjalnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Natomiast ten krzaczek Einset Seedless (cięty na 1 oczko) rośnie w porządku i ma 2 ewidentne stożki wzrostu, inny krzaczek (cięty na 2 oczka) jest troszkę mniejszy ale rośnie na 2 latorośle.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 10:36 
Kiper
Kiper

W tym roku szczególnie dużo tego się spotyka.
Ja podejrzewam, że ma to związek z majowymi przymrozkami.
Wydaje mi się, że rozdwojenia występują na latoroślach, które już rosły w momencie wystąpienia przymrozku, lub były gotowym do "wystrzelenia" pąkiem. Natomiast latorośle uśpione w maju i wyrastąjące poniżej, nie mają tych rozdwojeń.
Nie jestem do końca optymistą co do przyszłości takich rozdwajających się latorośli. Żałuję, że usuwałem sporo latorośli wyrastających z nasady pnia.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 12:10 
czeladnik
czeladnik

[quote="PawelL"]
Nie jestem do końca optymistą co do przyszłości takich rozdwajających się latorośli. Żałuję, że usuwałem sporo latorośli wyrastających z nasady pnia.

A możesz wyjaśnić dlaczego widzisz problem z takimi latoroślami ?????

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1