Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 13:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 16:44 
przedszkolak
przedszkolak

Zdjęcia zmienione. Tamte faktycznie niewyraźne bo robione wieczorem. Wstawiam robione dzisiaj, myślę że czytelne:

Obrazek

Widać wyraźnie jak z kąta liścia wyrasta pasierb, a zaraz za nim wychodzi listek, jakby z pąka...

Zbliżenie

Obrazek

I co to za listek za tym pasierbem?

Zdjęcie sadzonki Ronda.

Ostatnio edytowano czwartek, 25 czerwca 2009, 18:21 przez bolexx1313, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 17:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Żadne to rozdwojenie tylko (jak to słusznie Riesling zauważył) po prostu wybujały pasierb.
Trzeba wyciąć słabszy wierzchołek i po temacie!!!

U mnie akurat mam do czynienia z rozdwojeniem wierzchołków latorośli i na pewno nie są to żadne wybujałe pasierby

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 17:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="Erikos"]W tym roku już krzaczek dość krótko zostanie przycięty ze względu na jego formę cięcia (Royat) więc te pionowe łozy (zeszłoroczne) w przyszłym roku znikną całkowicie.
Zostanie tylko to co powinno. :D

Nie to żebym się mieszał, ale jak miał być royat, to czy nie powinieneś przyciąć na krótko łóz już w tym roku? Ryzykujesz, bo zostawiając takie długie pionowe łozy na stałym ramieniu , lepiej będą się rozwijać latorośle z górnych pąków, a te przecież zostaną i tak wyciete. No chyba , że nie masz jeszcze ramienia stałego i ta łoza ma dopiero nim być.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 17:51 
Ekspert
Ekspert

Nic z tym sie nie zrobi , pogoda albo obrywanie wierzchołków a może ta odmiana tak ma . Wyrzucić i tyle . Też tak mam i jeszcze na pniu .Winorośl słabo lub nieobciążona rośnie zbyt silnie . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 18:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]...Nie to żebym się mieszał, ale jak miał być royat, to czy nie powinieneś przyciąć na krótko łóz już w tym roku? Ryzykujesz, bo zostawiając takie długie pionowe łozy na stałym ramieniu , lepiej będą się rozwijać latorośle z górnych pąków, a te przecież zostaną i tak wyciete. No chyba , że nie masz jeszcze ramienia stałego i ta łoza ma dopiero nim być.

Fotka co prawda z początku maja
Obrazek
Ale jak widzisz Tomku stałe ramiona już są i krótkie cięcie też jest.
Z dolnych pąków teraz mam też już ładne latorośle do pozostawienia na przyszłoroczne łozy.
Na zdjęciu tego tak dobrze nie widać ale te dłuższe łozy i tak wyrastają od dołu stałych ramion więc zupełnie mi na nich nie zależy i tak jak pisałem wcześniej zostawiłem je tylko eksperymentalnie.
Dodatkowo sprawdzam wytrzymałość krzewu na ile mogę go przeciążyć.
:D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 18:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="Erikos"][quote="tomekb1"]...Nie to żebym się mieszał, ale jak miał być royat, to czy nie powinieneś przyciąć na krótko łóz już w tym roku? Ryzykujesz, bo zostawiając takie długie pionowe łozy na stałym ramieniu , lepiej będą się rozwijać latorośle z górnych pąków, a te przecież zostaną i tak wyciete. No chyba , że nie masz jeszcze ramienia stałego i ta łoza ma dopiero nim być.

Fotka co prawda z początku maja
Obrazek
Ale jak widzisz Tomku stałe ramiona już są i krótkie cięcie też jest.
Z dolnych pąków teraz mam też już ładne latorośle do pozostawienia na przyszłoroczne łozy.
Na zdjęciu tego tak dobrze nie widać ale te dłuższe łozy i tak wyrastają od dołu stałych ramion więc zupełnie mi na nich nie zależy i tak jak pisałem wcześniej zostawiłem je tylko eksperymentalnie.

Dodatkowo sprawdzam wytrzymałość krzewu na ile mogę go przeciążyć.
:D
Wszystko jasne. Myślałem , że wszystkie łozy pozostawiłeś długie.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2009, 21:53 
Ekspert
Ekspert

To ja też podczepię się pod temat.
Też zauważyłem spłaszczone i rozdwojone latorośle i nie jest to kwestia jednego czy dwóch krzewów z nadpobudliwymi pasierbami. Wszystkie Apollony i Jewroplewieny mają tę przypadłość 100%. W zeszłym roku nie widziałem tego. Nie rosną obok siebie, inne krzewy nie mają tych objawów. Dodam, że zmarzły zimą i ruszały od ziemi a i wiosną troszkę dostały. Zasadniczo rosną ładnie, ale sami zobaczcie :?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Michał, dziwnie u Ciebie to wygląda. Ten pęd u nasady to jakby zrośnięte dwa (ma dwa pąki na tej samej wysokości po obu stronach pędu). Potem się rozdwaja by rozdwoic się ponownie. Prawdziwy mutant.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 09:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]Michał, dziwnie u Ciebie to wygląda. Ten pęd u nasady to jakby zrośnięte dwa (ma dwa pąki na tej samej wysokości po obu stronach pędu). Potem się rozdwaja by rozdwoic się ponownie. Prawdziwy mutant.

To jest taki najbardziej jaskrawy przykład bo są tu właściwie aż trzy zrośnięte pędy, w większości są podwójne. Niepokojące że jest to na wszystkich krzewach dwóch odmian (15szt.), co dziwniejsze odmiany te nie rosnących w bezpośrednim sąsiedztwie. Pomiędzy rośnie zdrowo szpaler Talizmanów, który tak samo oberwał zimą i wiosną.

Nie chciałem na razie umieszczać tego w dziale choroby i podczepiłem się pod ten temat, mając nadzieję że to jednak nie choroba.
Nie jestem winoroślowym hipochondrykiem i nie wpadam w panikę na widok podeschniętego liścia, czy paru chrząszczy, ale to mi się średnio podoba, zwłaszcza że z tych latorośli chciałem od nowa ramiona wyprowadzić.

Trochę większa fotka Obrazek

PS
Właściwie to rozdziela się aż na 5 pędów, lewa odnoga rozwidla się na 3 pędy a prawa na 2
Znalazłem to jeszcze na Arocznym i PG12
Może to wynik głębokiego przemarznięcia. Tyle przypadków jednocześnie w różnych częściach winnicy i wyłącznie na nieokrywanych krzewach ruszających wiosną od ziemi. W zeszłym roku niczego takiego jeszcze nie było!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 15:26 
Kiper
Kiper

Ja miałem coś takiego na Podarku Zaporożu rodem od Krzewińskich, ale tylko na 1, może 2 pędach i nie wyglądało to aż tak efektownie jak na twoim zdjęciu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 20:48 
Ekspert
Ekspert

No cóż taka sobie ciekawostka . Owoców z tego nie będzie a łoza nie przetrwa zimy . I za rok będzie to samo .Tylko do usunięcia ,ewentualnie skontaktować się ze szkółkarzem co on na to powie .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 21:03 
Ekspert
Ekspert

Rok temu miałem płaską łozę na V25/20 a w tym roku nie mam. I co o tym sądzić ? Gdyby to był wirus to chyba dałby znać o sobie i w tym roku ? D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 22:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]No cóż taka sobie ciekawostka . Owoców z tego nie będzie a łoza nie przetrwa zimy . I za rok będzie to samo .Tylko do usunięcia ,ewentualnie skontaktować się ze szkółkarzem co on na to powie .Zbyszek

Dla mnie to nie jest taka sobie ciekawostka. Gdyby problem dotyczył jednego czy nawet 10 krzewów, wziąłbym szpadel i nie zastanawiał się nawet co to jest. Czym więcej szukam, tym więcej znajduję takich spłaszczonych i rozdwojonych latorośli. Pocieszam się jeszcze że przyczyną mogło być silne przemarznięcie krzewów.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 22:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"] Czym więcej szukam, tym więcej znajduję takich spłaszczonych i rozdwojonych latorośli. Pocieszam się jeszcze że przyczyną mogło być silne przemarznięcie krzewów.

Mam to samo na kilku krzewach ( v25/20, Timur, Kiszmisz Ł., Aloszenkin) i nie łączę tego z przemarznięciem. Zimą były okryte ziemią , wiosną - kartonowymi namiotami. Wszystkie te objawy, wystąpiły po długotrwałych opadach. W tym roku w związku z wysoką wilgotnością gleby, wzrost jest wyjątkowo intensywny i być może krzewy pobierając nadmiar wody wraz ze składnikami odżywczymi nie nadążają w sposób "normalny" tego spożytkować i stąd takie anomalie.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 22:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="alkor"] Czym więcej szukam, tym więcej znajduję takich spłaszczonych i rozdwojonych latorośli. Pocieszam się jeszcze że przyczyną mogło być silne przemarznięcie krzewów.

Mam to samo na kilku krzewach ( v25/20, Timur, Kiszmisz Ł., Aloszenkin) i nie łączę tego z przemarznięciem. Zimą były okryte ziemią , wiosną - kartonowymi namiotami. Wszystkie te objawy, wystąpiły po długotrwałych opadach. W tym roku w związku z wysoką wilgotnością gleby, wzrost jest wyjątkowo intensywny i być może krzewy pobierając nadmiar wody wraz ze składnikami odżywczymi nie nadążają w sposób "normalny" tego spożytkować i stąd takie anomalie.

Mam nadzieję że masz rację. Brzmi to logicznie, zwłaszcza że moje ruszające od ziemi krzewy mają kilkuletnie dobrze rozwinięte korzenie, które pompują więcej wody(której jest pod dostatkiem) i substancji odżywczych niż potrzebują dwie czy nawet trzy latorośle.

Dzięki za słowa otuchy :D
Mam nadzieję że Doktorek potwierdzi Twoją hipotezę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1