Teraz jest niedziela, 8 czerwca 2025, 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 13:05 
Ekspert
Ekspert

No tak - u mnie jak krzewy miały do 5 lat to wystarczały pół metrowe, ale teraz poprzedłużałem do 80 cm. Po odkryciu podnoszę, na zimę opuszczam i okrywam. Przy jednoramiennym nie ma problemu.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 13:45 
czeladnik
czeladnik

Ok, jużchyba wszystko wiem.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Niski pień, 20-30cm z którego prowadzę dwie łozy wieloletnie na niskich drutach (+ poniżej dwie zapasowe).
Przed zimą odpinam te łozy od drutów, kładę na glebę i wszystko razem (z krótkimi pniami) przysupuję ziemią.
Proste:)

Zastanawiam się jeszcze tylko nad tym, kiedy zacząc wyprowadzać właściwą formę.
Teoretycznie Guyot'a na pniu powinno się wyprowadzić dopiero w 3 roku, ale z drugiej strony jeżeli u mnie ten pień ma być taki "symboliczny" to może o rok to skrócić?
Oznaczałoby to że:
- w drugim roku na wiosnę: pozostawiam najmocniejszą łozę na ok 25-30cm (docelowo --> krótki pień), i pozwalam jej rosnąć na 2 latorośle które rosną z najwyższych pąków;
- w trzecim roku na wiosnę: mini-pień już mam, dwie łozy skracam na dwa pąki i prowadzę sadzonkę na 4 latorośle
- w czwartym roku dwie łozy przeznaczam na owocowanie przycinając je na 8-10 pąków a dwie niższe tnę na dwupąkowe zastępstwo
Zgadza się to co piszę, czy coś pochrzaniłem?

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 16:45 
mistrz
mistrz

No raczej dalej nie wiesz, albo całkiem bez pnia - głowa (możesz z niej wyprowadzać guyota, możesz ciąć krótko i możesz wielosezonowo casenawe(najlepiej dwusezonowo)), albo długi leżący pień, co wolisz, w deserowych odmianach które potrzebują dużo starego drzewa to ten leżący.

edit Zrobię ci zdjęcie w sobotę i wstawię.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 17:58 
Kiper
Kiper

DarekRz napisał(a):
No tak - u mnie jak krzewy miały do 5 lat to wystarczały pół metrowe, ale teraz poprzedłużałem do 80 cm. Po odkryciu podnoszę, na zimę opuszczam i okrywam. Przy jednoramiennym nie ma problemu.

Miałem zamiar tak poprowadzić Regenta ale skoro może być problem z okrywaniem po paru latach to chyba zdecyduję się na sznur skośny dł. 120 cm. Jak myślicie, dam radę przyginać krzewy posadzone w pionie a nie skośnie? A może należałoby podkopać krzewy i pochylić? Krzewy sadzone w tym roku, prowadzone na jeden pęd o średnicy około 12 mm.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 18:00 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
No to zrób sobie pień poziomy w tym guyocie...
Ciekawa propozycja,okrywasz tylko końcówkę ramienia z łozą czy tak jak na obrazku cały pień? Chodzi mi o to czy to starsze drewno jeśli nie będzie w całości okryte jest w stanie przetrwać zimę. Prawdę mówiąc podobną formę miałem w tym roku wypróbować na odmianie Narancizsu.Przy tradycyjnym Guyocie przemarzły mu pierwsze pąki natomiast uchowały się te ostatnie na ramieniu.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 19:18 
czeladnik
czeladnik

MarcinJ - pisząc krótki pień mam na myśli coś, co de facto można będzie nazwać głową. Dla mnie nie są najważniejsze nazwy "książkowe" tylko to jak to będzie w rzeczywistości wyglądać.
Chodzi mi o pień/głowę która nie będzie dłuższa niż 20cm od ziemi, tak aby wyrastające ramiona przypiać do drutu na wysokości 30cm a na zimę kłaść na ziemi.
Bardziej niż o nazewnictwo chciałem spytać czy "rok po roku" dobrze planuje wyprowadzenie tej formy?

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Andrew54 - przykrywam łozę. To ramię/pień zazwyczaj w części środkowej wyłazi na wierzch lub jest okryte minimalną warstewką ziemi - jednak to nie przeszkadza. Wystarczy jak jest okryta łoza, końcówka ramienia, z której wyrasta łoza i miejsce szczepienia.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 22:43 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Darku za informacje,na pewno z nich skorzystam.

PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 01:03 
mistrz
mistrz

Z wyprowadzaniem głowy nie ma najmniejszego problemu, sadzisz i po roku obcinasz na 2 oczka, jak rośnie mocno to na drugi rok zostawiasz dwa gronka, na trzeci rok wyprowadzasz guyota albo dalej głowa obciążenie 50% i póżniej w zależności od sadzonki, 20cm pień to już dużo do okrywania, z własnego doświadczenia posadzić trzeba dosyć głęboko, głowa na poziomie ziemi, można na wiosnę podczas pierwszego plewienia lub odkopywania odrobinę odsypać, jak wystaje z ziemi to trudno przygiąć łozy, nieraz się wyłamują, i usyp sobie 40-50cm wał nad winoroślą.

PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 16:45 
czeladnik
czeladnik

Frank1 napisał(a):
Jak myślicie, dam radę przyginać krzewy posadzone w pionie a nie skośnie? A może należałoby podkopać krzewy i pochylić

Ja podkopuję prawie do korzeni głównych i bez problemu przyginam nawet grube, sztywne pnie. Natomiast w tym roku przestaje mi się to podobać...

PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 21:27 
Ekspert
Ekspert

KiG napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Jak myślicie, dam radę przyginać krzewy posadzone w pionie a nie skośnie? A może należałoby podkopać krzewy i pochylić

Ja podkopuję prawie do korzeni głównych i bez problemu przyginam nawet grube, sztywne pnie. Natomiast w tym roku przestaje mi się to podobać...

Warto" przypilnować" młode latorośla aby można ukształtować taką formę prowadzenia krzewu która na przyszłość nie będzie stanowić problemu z przyjęciem odpowiedniej formy prowadzenia krzewu.

PostNapisane: czwartek, 13 grudnia 2012, 23:09 
Kiper
Kiper

PawelSzablewski napisał(a):
(...)
KT70 - to ciekawe co piszesz, ale nie znalazłem info na temat prowadzenie w formie niskopiennego szpaleru Guyota.
Możesz podać jakiś link lub garść dodatkowych informacji (np. różnice pomiędzy niskopiennym szpalerem vs dwuramienny na pniu)

Dziękuję

Z pewnym opóźnieniem podaję informację o formie niskopiennej Guyota, które zaczerpnąłem z pracy p. Jerzego Liska: Winorośl pod osłonami (Warszawa 1991).
Autor opisuje tam tę formę w odniesieniu do uprawy winorośli w szklarniach i tunelach. Myślę jednak, że można ją też stosować pod gołym niebem, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach. Konstrukcja szpalerowa dla tej formy składa się ze słupków o wysokości części nadziemnej około 130-150 cm i 3 linii drutów, zawieszonych około 30, 80 i 130 cm nad poziomem gruntu (można oczywiście stosować druty podwójne). Wygląd przyciętego krzewu został pokazany na ilustracji (pochodzącej z wyżej cytowanej pracy p. J. Liska), którą zamieszczam poniżej.

Załączniki:
Komentarz: Niskopienna forma Guyota (il. z broszury J. Liska: Winorośl pod osłonami, Warszawa 1991, s. 23).
Guyot_niski.jpg
Guyot_niski.jpg [ 78.1 KiB | Przeglądane 690 razy ]

PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2012, 09:07 
Kiper
Kiper

w mojej lokalizacji regent nie przemarzł dotychczas - mam 4 letnie krzewy wyprowadzone na pień na 50-60cm i bez strat ostatnie 2 zimy bez okrywania przetrwało wszystko forma mieszana gujot-royat.

PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2012, 11:16 
Ekspert
Ekspert

Modyfikacja mojego Guyota na Solarisie i Regencie, skośnie ukształtowany pień z czopkiem zastępczym i łozą do owocowania. Forma bardzo łatwo dająca się okrywać.http://www.fotosik.pl/u/jankoo/zdjecie/1/album/1347932

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1