Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 13:49 
Ekspert
Ekspert

stwor napisał(a):
Czyli generalnie jeżeli jakieś dodatkowe czynniki nazwijmy je estetyczno-logistyczne (skąpy otwór w kostce, dostępne podpory, względy estetyczne, itp.) nie wymuszają na nas sadzenia po kilka roślin w jedną dziurę to nie ma żadnych innych przesłanek przemawiających za tym aby tak robić. Mówimy oczywiście o przypadku niewielkiej ilości krzewów.
Uważam że nie ma takich przesłanek.Ja jeśli miałbym odpowiednią ilość miejsca to sadziłbym jednak pojedyńczo. Mam tu na myśli uprawę amatorską, odchwaszczaną ręcznie.Przy podwójnym sadzeniu dwóch różnych odmian radziłbym dobrze je dobrać pod względem siły wzrostu tak aby jedna nie zagłuszała drugiej.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 14:43 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Przy podwójnym sadzeniu dwóch różnych odmian radziłbym dobrze je dobrać pod względem siły wzrostu tak aby jedna nie zagłuszała drugiej.

Dziwi mnie to co piszesz. No, chyba że sadzimy, zapominamy i wracamy za 3 lata po owoce, to zgoda.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 15:05 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
andrew54 napisał(a):
Przy podwójnym sadzeniu dwóch różnych odmian radziłbym dobrze je dobrać pod względem siły wzrostu tak aby jedna nie zagłuszała drugiej.

Dziwi mnie to co piszesz. No, chyba że sadzimy, zapominamy i wracamy za 3 lata po owoce, to zgoda.

No właśnie Piotrze, nie dość że dwa a może trzy do jednej dziury to jeszcze wielopiętrowo.
Te najsłabiej rosnące poprowadzę nisko a silnie rosnące wysoko
Ale muszę jeszcze brać pod uwagę termin dojrzewania, i tu mam dylemat, czy myśleć tylko o owocach czy również o kondycji krzewu?

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 15:21 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
I tak czasami bywa :) Mi jednak o tak skrajne przypadki nie chodziło.Winorośl to nie tylko część naziemna którą można odpowiednio uformować ale i także podziemna.Mam obawy czy te silniej rosnące odmiany nie zdominują tych słabiej rosnących.
Spotykałem się z piętrowym prowadzeniem winorośli.Krzewy w takim przypadku nigdy nie były posadzone w jednym dołku tylko w odpowiedniej rozstawie.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że odmiana silnie rosnąca, niepilnowana, zawsze zdominuje tę słabiej rosnącą, niezależnie od tego czy będzie posadzona w tym samym dołku, czy powiedzmy 1 metr od niej. Jeśli chodzi o systemy korzeniowe to nie wydaje mi się by wśród odmian występowała aż tak duża dominacja. Jeżeli nawet pewne różnice są, to już wcześniej wspominałem, że odpowiednie powierzchnie dyspozycyjne dla krzewów muszą być zachowane.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 16:01 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Myślę, że odmiana silnie rosnąca, niepilnowana, zawsze zdominuje tę słabiej rosnącą, niezależnie od tego czy będzie posadzona w tym samym dołku, czy powiedzmy 1 metr od niej.
To oczywiste.
kapitan napisał(a):
Jeśli chodzi o systemy korzeniowe to nie wydaje mi się by wśród odmian występowała aż tak duża dominacja.
Wydaje mi się że istnieje zależność między siłą wzrostu a wielkością systemu korzeniowego.Między innymi dlatego wprowadzono podkładki które taką siłę są w stanie znacznie zmniejszyć i często są wykorzystywane w sadownictwie .Mniejszy system korzeniowy-mniejsze drzewko.No cóż nie ma co gdybać tylko próbować.Mam nadzieję że osoby które sadzą podwójnie podzielą się swoimi doświadczeniami.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 16:26 
Kiper
Kiper

Na to liczę że dół odzwierciedla górę i będą się ukorzeniać coraz głębiej na zasadzie konkurencji o pokarm
Proszę zobaczyć gdy zagęścimy górę to między węzla wydłużają się dążąc do słońca

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 19:18 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
No cóż nie ma co gdybać tylko próbować.Mam nadzieję że osoby które sadzą podwójnie podzielą się swoimi doświadczeniami.

Przecież właśnie w tym wątku już się podzielili doświadczeniami. A Ty i tak uważasz inaczej? :angel:

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 21:41 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Przecież właśnie w tym wątku już się podzielili doświadczeniami. :angel:
Jak na razie to tylko Ty podzieliłeś się doświadczeniami z odmianami silnierosnącymi na pergoli :thumbup: .Darka w to nie wliczam bo jego uprawa to zupełnie inna bajka.Byłem u niego na winnicy,widziałem jego sposób sadzenia i jego argumenty ,w jego przypadku jak najbardziej mnie przekonały.
gbed napisał(a):
A Ty i tak uważasz inaczej?
Inaczej?Myślałem że wyraziłem się jasno.Takie sadzenie ma sens w określonych przypadkach które były tu już wymieniane ,w innych wypadkach korzyści w tym nie widzę.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 23:01 
Ekspert
Ekspert

Sadzę winorośl blisko murów i ścian a sadzę bardzo ciasno z powodu, że mieszkam w centrum miasta i mam bardzo niewiele miejsca między budynkami. W jednym miejscu świadomie wręcz przesadziłem i mam bardzo blisko siebie (co 15cm) Swensona Red i Aldena z 2012r. oraz dosadziłem tam Galantha w 2013r. W zeszłym sezonie wyrosły: Swenson na 5-6m, Alden 3m a Galanth je dogonił na 3m. Do tego dobrze zdrewniały. Może to nic ciekawego, gdyby nie fakt, że jak przygotowywałem tam miejsce to okazało się, że jest tam nie tylko fundament budynku, ale jeszcze jakieś stare pozostałości innych fundamentów, tak, że mają przestrzeń 40 na 40cm po obokach jakieś kamienie, na głebokości 40cm znowy trafiają na na jakiś beton i cegły z małymi przerwami. Trochę udało mi się odkuć w różnych kierunkach, tak żeby mogły przebić się głębiej i na boki. Są posadzone w różnych kierunkach i na razie im ta ciasnota jakoś nie przeszkadza i rosną siebie nawet mocniej niż inne moje sadzonki na wolnej przestrzeni. Co będzie z nimi dalej bedę obserwował.

Znalazłem fotkę z zeszłego roku.

Załączniki:
IMG_0031zmniejsz.JPG
IMG_0031zmniejsz.JPG [ 140.48 KiB | Przeglądane 518 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 08:22 
Ekspert
Ekspert

I właśnie o to chodziło Jurkowi zakładając ten temat,przy większy nsadzeniach wypowiedział się Darucha
Więc w imieniu Jurka proszę nie gdybać,nie zaśmiecać,tylko pisać o swoich doświadczeniach sadzenia podwójnie
Jurku! Zmobilizuj syna i pokarz swój ogródek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2014, 17:11 
Kiper
Kiper

Wykopałem w sobotę stary ( 12lat ) krzew Sibery - rósł z jednego korzenia dwa wysokie pnie na skarpie,którą podwyższałem zasypując krzew na wysokość ok. 0,5m.
Proszę sobie wyobrazić że te pnie wypuściły sobie swoje korzenie, a stary głębszy pień zgnił.
Wniosek sam się nasuwa że mogą rosnąc razem i nie zauważyłem żeby były jakieś różnice na tych już różnych krzewach.
Pozdrawiam Jurek

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 19:37 
Kiper
Kiper

Moje doświadczenia są takie: wysadzam 2-3 sadzonki do tego samego dołka. Po kliku latach (4-5) pozostaje tylko jeden (one, adin,..). Pozostałe krzewy były unicestwiane przez najsilniejszy. W dołku wszystkie były tej samej odmiany. Odległość ok. 0,5m i już tego problemu nie było.

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 19:58 
Kiper
Kiper

Tak kiedyś się sadziło - ukorzeniało. Po prostu wtykało się trzy sztobry w ziemię i zostawiało się najsilniejszą, chyba że ktoś ominął lub zaniedbał to wtedy rosły dwie lub więcej w jednym miejscu.
A przy tym mało kto dbał o właściwe cięcie, jak mocno się zagęściły to po prostu cięto pień, i całe ramiona, kto tam dbał o łozy, latorośle, cięcie letnie??

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 20:43 
Ekspert
Ekspert

wlodekj napisał(a):
Moje doświadczenia są takie: wysadzam 2-3 sadzonki do tego samego dołka. Po kliku latach (4-5) pozostaje tylko jeden (one, adin,..). Pozostałe krzewy były unicestwiane przez najsilniejszy. W dołku wszystkie były tej samej odmiany. Odległość ok. 0,5m i już tego problemu nie było.
Dobrze że się odezwałeś.Po przeczytaniu tego wątku można odnieść wrażenie że podwójne czy potrójne sadzenie to wręcz same korzyści. Początkujący jak się tego naczytają to będą sadzić z pięć sadzonek w jednym dołku :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1