Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 19:22 
Kiper
Kiper

gbed napisał(a):
Ja tak sadzę od lat na pergoli. Ma powierzchnię 36m2 a 6 słupów nośnych. Przy każdym sadziłem po 2 sadzonki czyli razem 12. Co daje 3m2 na krzew. Inaczej byłoby 6m2 co jest chyba za dużo.
Widziałem takie sadzenie kiedyś w Chorwacji w ogrodach. Sadzili nawet po 3 a pień był potrójny zapleciony w warkocz. Ale nie sądzę, żeby to na winnicy było sensowne. Raczej tylko w ogrodzie w celach estetycznych.

Skoro od lat to chyba masz jakieś uwagi, np czy rosną równo, albo może zagłuszają się wzajemnie, jaką metodą prowadzisz, czy na jednym poziomie ?
Myślę sobie że na wysokiej pergoli można prowadzić na różnych wysokościach i pokryć ładnie równo całą powierzchnię.
Pozdrawiam Jurek

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 19:28 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
gbed napisał(a):
Ja tak sadzę od lat na pergoli. Ma powierzchnię 36m2 a 6 słupów nośnych. Przy każdym sadziłem po 2 sadzonki czyli razem 12. Co daje 3m2 na krzew. Inaczej byłoby 6m2 co jest chyba za dużo.
Widziałem takie sadzenie kiedyś w Chorwacji w ogrodach. Sadzili nawet po 3 a pień był potrójny zapleciony w warkocz. Ale nie sądzę, żeby to na winnicy było sensowne. Raczej tylko w ogrodzie w celach estetycznych.

Skoro od lat to chyba masz jakieś uwagi, np czy rosną równo, albo może zagłuszają się wzajemnie, jaką metodą prowadzisz, czy na jednym poziomie ?
Myślę sobie że na wysokiej pergoli można prowadzić na różnych wysokościach i pokryć ładnie równo całą powierzchnię.
Pozdrawiam Jurek

Trochę źle się wyraziłem. Te 36m2 jest płasko. To jest jakby dach nad stołem ogrodowym. Na wysokości 2,2m.
Nie zauważyłem, żeby któreś w parze dominowały. Miałem tam kilka lat LM i MF. Zbierałem z tej powierzchni ok. 50-70 kg. Ostatecznie je usunąłem i obecnie staram się tam odtworzyć Marquette.
Ale to jeszcze potrwa.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 20:00 
Kiper
Kiper

Grzegorz a dlaczego usunąłeś LM i MF ? Ja właśnie ukorzeniam i chcę je sadzić, również Marguetę
I chyba wsadzę podwójnie o ile nikt tego stanowczo nie odradzi.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Bo już miejsca nie mam. Zresztą nie podobały się mojej żonie bo miały bardzo zbite grona i źle się ręcznie obierało. Znalazłem jedno zdjęcie z 2010 dot. ówczesnej formy prowadzenia - po prostu żywioł. Pilnowałem tylko, żeby się nie zagęszczało. Sama konstrukcja (nowsze zdjęcia po zlikwidowaniu LM+MF). Obecnie są przy każdym słupie podwójne sadzonki. Jedna para z 2012 a reszta z 2013 własne ukorzenianie). Ta najstarsza para jest już powyżej dachu. Nie widzę, żeby któryś w parze jakoś szczególnie dominował.

Załączniki:
IMAG0083.jpg
IMAG0083.jpg [ 71.12 KiB | Przeglądane 1993 razy ]
PA2800071.jpg
PA2800071.jpg [ 142.54 KiB | Przeglądane 1993 razy ]
DSCF4300.JPG
DSCF4300.JPG [ 128.06 KiB | Przeglądane 1993 razy ]

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Jurku doradzałem ci to będąc u ciebie i widząc jakie masz pole do popisu,nie jest duże a wiem że chciałyby te parę odmian mieć u siebie. Ja obstaje przy tym nie widzę problemu,tylko dobrać odmiany z podobnymi terminami i potrzebami. Teraz mam zamiar sądzić tak u siebie na niskim pniu guyot pojedynczy w lewo drugi w prawo. Chętnie wysłucham(wyczytane przeciwwskazania). Boję się tylko jak któraś będzie słabsza to silniejsza ja zdominuje,więc na to też trzeba patrzyć czy obie sadzonki są podobne pod względem rozwoju.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:19 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się, że ponieważ mamy możliwość mocnego cięcia winorośli (jak rzadko którego innego gatunku) to zawsze możemy skorygować ten bardziej dominujący w parze aby się nie zagłuszały.
Przypomniałem sobie, że miałem też parami wsadzone Alden+Swenson Red oraz Alden+Venus. Też nie widziałem problemu. Te akurat prowadziłem na różnych wysokościach.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:28 
Kiper
Kiper

Przemku dzięki, biorę Twoje rady sobie do serca, ale nurtującymi mnie pytaniami chciałem podzielić się na forum, może inni skorzystają również z Twych fachowych rad
Mam bardzo mało miejsca i muszę kombinować i stosować różne fortele w sadzeniu i chodowli
Tym bardziej że poszerzyłem ambicję o przerobowe, chyba będą na dachu domu?
Pozdrawiam Jurek

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Znalazłem fotkę. To jest para Venus+Alden. Wsadzone 10 cm jedna od drugiej. Na zdjęciu mają 11 lat (foto z zeszłego roku a wsadzone w 2002). Prawie się już zetknęły.

Załączniki:
DSCF4457.JPG
DSCF4457.JPG [ 132.61 KiB | Przeglądane 1953 razy ]

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:53 
mistrz
mistrz

Witam!
Wydaje mi się, że niejako zostałem sprowokowany do zabrania głosu w dyskusji.
Otóż sadzenie 2 krzewów obok siebie wcale nie zwiększa kosztów, ale zmniejsza i to zarówno podczas sadzenia, jak i utrzymania. Sadzonki sadzone są obok siebie w 1 dołku i stosuje się wówczas tylko 1 palik wzrostowy podwiązując 2 latorośle, które staną się pniami, po uformowaniu pnia oba pnie podwiązywane są to tego palika (prętu żebrowanego itp.) Sposób cięcia krzewów w późniejszym czasie nie ma znaczenia (może to być gouyot, royat, lyra, kurtyna), ponieważ z jednego pnia łozę lub ramię stałe puszczamy w lewo, z drugiego w prawo - żadna filozofia :-)
Sposób tego prowadzenie jest szeroko stosowany na Słowacji w okolicach Opatovskiej Novej Wsi. Ja tym sposobem posadziłem prawie 2 hektary winnic i nie mam z tym żadnych problemów - to przecież moja indywidualna sprawa. Krótko - jeśli ktoś sadzi sposobem gospodarskim np. wykorzystując wertnicę spalinową lub szpadel, to kopie o połowę dołków mniej jak przy "tradycyjnym" pojedynczym prowadzeniu, dodatkowo potrzebowałem o połowę mniej metalowych prętów żebrowanych do podtrzymywania przyszłych pni - przy moich 8000 (8 tysięcy krzewów) potrzebowałem 4000 prętów za które zapłaciłem 8 tyś zł, a musiałbym 16 tys zł więc jest to niebagatelna oszczędność. Nadmienię tylko, że jedną winnicę z 1500 krzewami mam posadzoną pojedynczo, bo taki miałem kaprys. Jeśli ktoś mówi o rywalizacji o składniki pokarmowe to ja tego nie zaobserwowałem - rosną prawidłowo bez żadnych różnic. Każdą winnicę trzeba nawozić niezależnie od tego czy są sadzone po 2 sadzonki blisko siebie czy oddalone, poza tym sadząc krzewy sadzonki umieszcza się skośnie odsuwając od siebie korzenie a zbliżając część nadziemną (miejsce szczepienia). Winnica znajduje się w Przeworsku http://www.przeworskiewinnice.pl. Ci którzy byli na winnicy mogli sami zobaczyć efekty owego prowadzenia, ciekawych - zapraszam. Na koniec dodam, że 1/3 winnicy to Vitis Vinifera, krzewy te powinny być bardziej pilnowane w czasie okresu wegetacji i spoczynku zimowego, ale to nie jest wcale zależne od sposobu sadzenia.
Pozdrawiam - Dariusz Rosół

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 22:15 
Ekspert
Ekspert

Jurku fachowe-niefechowe za fachowca się nie uznaje,a mistrz to tylko ilość napisanych postów. Doradzałem ci tak jak ci mówiłem,pisząc tutaj widząc twój ogródek. A fajnie jak są pbcopylne dobrać tak żeby się zapylaly same.
Apropo tego co wziąłem od ciebie-są zaczątki kalusa,ale to próba na kawałku lozy z oczkiem,już nie ruszam nie zakładam,jak coś będzie to wyjdzie na wierzch. Ale otym to już na pw.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 22:25 
Kiper
Kiper

Właśnie Darek to są rzeczowe argumenty do sadzenia winorośli nietypowo
Pewnie w prowadzeniu krzewów mogę być bardzo zaskoczony
Im bardziej w las to więcej w nas
Dzieki Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 22:29 
przedszkolak
przedszkolak

Witam!
Myślę, że taką metodę sadzenia stosuje nas wielu. Do tej pory był to temat wstydliwy. Główną przyczyną mojego takiego postępowania
jest ograniczona powierzchnia przeznaczona pod uprawę winorośli. Oczywiście w miarę zachowuję przy tym estetykę z dobraniem względnie podobnej charakterystyki odmian.

Pozdrawiam Jurek.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 22:41 
Ekspert
Ekspert

Dzięki ci Darku że zabrałeś głos.
Dobra rada tego nie wiedziałem mianowicie sądząc korzeniami na zewnątr
czyty sadzonek obok siebie(pewnie postąpił bym na odwrót rozchylajac górę) Dzięki wielkie.
A może podpowiesz coś jak ukorzeniam dwie odmiany różne
w jednym pojemniku i tak je wysadze w docelowe miejsce będzie to miało jakiś niekorzystny wpływ na sadzonki,wydaje mi się że nie,ale ciebie zapytam

-- niedziela, 9 marca 2014, 22:41 --

Pewnie jest wstyd się przyznać,ale ciekaw jednak ilu wycielo tą drugą sądząc po dwie?

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 22:47 
Kiper
Kiper

Właśnie Przemek - dobra podpowiedż przecież można ukorzeniac od razu w ten sposób w donicy
Dzięki Jurek

Wszystkie sadzone podwójnie zostawiłem po jednym

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 22:53 
mistrz
mistrz

zajaczek83 napisał(a):
A może podpowiesz coś jak ukorzeniam dwie odmiany różne
w jednym pojemniku i tak je wysadze w docelowe miejsce będzie to miało jakiś niekorzystny wpływ na sadzonki,wydaje mi się że nie,ale ciebie zapytam

-- niedziela, 9 marca 2014, 22:41 --

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem - ale jeśli chodzi Ci o to czy niekorzystny wpływ na siebie ma posadzenie 2 różnych odmian obok siebie to odpowiedź będzie taka:
Tak - ze względów estetycznych (możliwe różne barwy liści i owoców oraz krzewienia się latorośli)
Tak - ze względów praktycznych (inne terminy dojrzewania, terminy oprysków, oraz sposoby cięcia różnych odmian)
Nie - ze względów biologicznych (obie odmiany będą żyły w symbiozie)
Wybór należy do Ciebie - ja jednak wybrałbym jakąś logikę czyli np. sadzenie w 1 rzędzie tej samej odmiany, i tak też robiłem na swoich winnicach.
Doradzam również opisywanie swoich sztobrów wówczas nie będzie problemów z sadzeniem przypadkowych odmian w 1 rzędzie - Darek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1