Teraz jest środa, 21 maja 2025, 19:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 13:55 
mistrz
mistrz

rjc napisał(a):
podstawą są wały przeciwpowodziowe odpowiednio wysokie i utwardzone,przy głównych rzekach powinny być wybudowane zbiorniki retencyje (...)

Uff.. straszne waćpan rzeczy wypisujesz.
Polecam jeden z setki artykułów z netu
http://www.odra.pl/pl/dokumenty/962584435.shtml

PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 20:00 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym roku jakieś imbecyle dorwały sie do geldu z uni i wzięły sie za naszą rzeczkę . Efekt na dzisiaj to katastrofa na całej długości ich imbecylnej , nieporadnej działalności . Trochę ich rozgrzesza że główni fachmani byli z Krakowa a tam takich rzeczek nie mają . Jeśli wszędzie operują tacy specjaliści , żadna katastrofa mnie nie zdziwi .No cóz w Krakowie jak Wisła sie podnosi to raz na wiele lat a u nas w zeszłym roku tylko trzy razy była pod tzw mostem czyli tuz przed rozlaniem . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Na mojej wiosce jest właśnie taki zbiornik retencyjny zasilany z pobliskich cieków wodnych i w razie podwyższonego stanu wisły przepust w wale się zamyka zapobiegając "cofce" i wtedy pracują pompy w naszej kochanej przepompowni przerzucające wode do wisły. Ale z okazji ulew i przeciekającego wału ostatnio mocno nie wydalały więc straż zasiliła nas takimi wielkimi agregatami pompowymi które w szczycie paliły 200l paliwa na godzine!!!
Chyba jeszcze długo będe wpominał całą akcje.

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2010, 09:03 
mistrz
mistrz

zawsze jest coś za coś,ja swego czasu też spotkałem pseudoekologa co bronił teren przed melioracją,powiedziałem mu aby zamienił swoją willę pod Warszawą na okoliczne mokradła gdzie plony niszczone były regularnie i ludzie żyli w wielkiej biedzie..jak myślicie,zgodził się?
czyli albo meendry ,zalewiska,nieużytki,robactwo , choroby itd..albo ludzie i ich komfort życia..
moja propozycja,aby ludzie nie znający się na melioracji nie wypowiadali się w tym temacie,dla dobra innych..

PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 09:11 
Ekspert
Ekspert

rjc napisał(a):
moja propozycja,aby ludzie nie znający się na melioracji nie wypowiadali się w tym temacie,dla dobra innych..

Jestem jak najbardziej za, dlatego też prosiłbym o fachowy komentarz do artykułu
http://tnz.most.org.pl/dokumenty/publ/psopp/imgw_w3.htm

PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 09:47 
nowicjusz
nowicjusz

rjc napisał(a):

Z tego co czytam to kolega zna się na melioracji, Więc wrzucę mu kamyczek do ogródka. W moich rodzinnych okolicach jest trochę małych rzek są odcinki uregulowane i na tych samych rzekach odcinki dzikie. Efekt jest taki że tam gdzie człowiek wsadził swoje łapy i wykopał "tunel" w ziemi i pościł tam wodę tereny zrobiły się półpustynie woda podczas deszczu podnosi się na tyle że zagraża ludziom a w latach suchych rzeka w której pływają pstrągi wysycha. W dalszym odcinku jest brak tzw. regulacji i jest święty spokój rzeka płynie powoli ma mnóstwo zakoli i stosunkowo szerokie koryto co powoduje że tam się skończyło z zalaniami następnych wsi ludzie mają spokój natura nie cierpi. Nie zawsze melioracja jest lekarstwem wały powodują tylko i wyłącznie przeniesienie zagrożenia wielką podkreślam wielką wodą gdzieś dalej. Wały mogą sobie poradzić i radzą sobie ze średnia wodą. W przypadku wielkiej wody potęgują tylko zagrożenia i szkody
Pozdrawiam
Rafał

PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Troche nabluźniłem więc podam swoje wyjasnienia . Zaznaczam że według mnie sprawa nadaja sie do prokuratury . W skrócie ; zadarli darnie na całej długości robót i niczym nie zabezpieczyli , mimo że na początku ich prac ziemnych trzeci jesienny przybór wód spłukał ich całą robotę do Warszawy czy tez pod Płock .Niczym się nie zrażając zmasakrowali resztę i posiali trawę [ 3 ziarka na metr -glina wyschnięta na amen , więc dało sie policzyć ] .Nie wiem ile setek metrów gliny spłynęło ,sam jestem ciekaw jak teraz z tego wybrną . Mam nadzieję że tym razem zauważę kiedy bedą demolować znów mój brzeg kradnąc mi ziemię na wymyte gdzie indziej doły . A miało być tak pięknie . Uważajcie na złodzieji i nieudaczników . Nie pozwalajcie nic robić jeśli wam nie przedstawią całości inwestycji . My zostaliśmy najzwyczajniej nabrani i oszukani . Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 05:20 
mistrz
mistrz

mlody napisał(a):
rjc napisał(a):

Z tego co czytam to kolega zna się na melioracji, Więc wrzucę mu kamyczek do ogródka. W moich rodzinnych okolicach jest trochę małych rzek są odcinki uregulowane i na tych samych rzekach odcinki dzikie. Efekt jest taki że tam gdzie człowiek wsadził swoje łapy i wykopał "tunel" w ziemi i pościł tam wodę tereny zrobiły się półpustynie woda podczas deszczu podnosi się na tyle że zagraża ludziom a w latach suchych rzeka w której pływają pstrągi wysycha. W dalszym odcinku jest brak tzw. regulacji i jest święty spokój rzeka płynie powoli ma mnóstwo zakoli i stosunkowo szerokie koryto co powoduje że tam się skończyło z zalaniami następnych wsi ludzie mają spokój natura nie cierpi. Nie zawsze melioracja jest lekarstwem wały powodują tylko i wyłącznie przeniesienie zagrożenia wielką podkreślam wielką wodą gdzieś dalej. Wały mogą sobie poradzić i radzą sobie ze średnia wodą. W przypadku wielkiej wody potęgują tylko zagrożenia i szkody
Pozdrawiam
Rafał

nie mam planów tej rzeczki,więc jest to tylko gdybanie,możliwe ,że jest coś niedokończone ,ale pewniejsze jest to ,że na odcinku nieuregulowanym dzięki regulacjom w górnym odcinku ludzie mają spokój a natura nie cierpi..
jeszce raz powtarzam,że melioracje są tak samo potrzebne w rolnictwie jak orka i bronowanie przed siewem,bez tego plon jest znany..

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 05:27 
mistrz
mistrz

zypsek napisał(a):
W zeszłym roku jakieś imbecyle dorwały sie do geldu z uni i wzięły sie za naszą rzeczkę . Efekt na dzisiaj to katastrofa na całej długości ich imbecylnej , nieporadnej działalności . Trochę ich rozgrzesza że główni fachmani byli z Krakowa a tam takich rzeczek nie mają . Jeśli wszędzie operują tacy specjaliści , żadna katastrofa mnie nie zdziwi .No cóz w Krakowie jak Wisła sie podnosi to raz na wiele lat a u nas w zeszłym roku tylko trzy razy była pod tzw mostem czyli tuz przed rozlaniem . Zbyszek

Nie zabardzo jest tak jak piszesz,ale u mnie jak by latarnie postawili do góry nogami to napewno ludzie i władze lokalne by interweniowały..
Ktoś z Waszych władz tych ludzi wpuścił ,niech i on odpowie..

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Wiem . Ale nie wiem co Ci odpowiedzieć . Zbyszek

PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 00:36 
mistrz
mistrz

powiem tak,melioracje są potrzebne,bez nich niestety wszystkie zabiegi agrotechniczne są kiluktotnie mniej efektywne.
Nie można ludzim zakazać mieszkania w terenach zalewowych,za to trzeba im zapewnić ochronę przeciwpowodziową,przed wszystkim , aby do niej nie doszło(nie jakieś tam plany ewakuacyjne i pomocowe,nie ma powodzi nie ma problemu)
Przy obecnej wiedzy można to uczynić doskonale,a ryzyko jest niewielkie ,tak, jak w nowym samochodzie też się może coś popsuć,ale jest to wyjątek.
Potem trzeba dbać o melioracje,tak jak o nowy samochód-robić przeglądy ,wymieniać części zużyte.(nawet w nowym samochodzie trzeba wymienić klocki co jakiś czas) i dokonywać napraw na bieżąco.
Pogonić wszystkich pseudoekologów(dwa dni temu jeden z nich wypowiadał się o ptakach zamieszkujących tereny zalewowe,czy on dbał o ich siedliska?czy skazał ich potomstwo na zagładę?nie popłynął z nurtem Wisły wyławiać ich potopionych gniazd?
Przy tak kosztownych inwestycjach należy dobierać firmy wykonawcze i ich sprawdzać,poradzić się fachowców czy dany plan jest prawidłowy,jeśli tak to sprawdzać jego wykonanie ,a nie jak w twoim przypadku,gdzie ukradziono worki z trawą i nikt nie interweniował,co Ci z tego ,że teraz to mówisz?
Kto przyjął odbiór robót?wójt czy fachowiec?
Kto wsiądzie do samolotu z obłamanym skrzydłem?a przy dziurawym wale ludzie mieszkają i nic nie robią?
Czy jak zaczyna się palić to czekają na pożar i myślą,że może samo zgaśnie?
Jak już cały dom płonie to nic już nie pomoże,ani worki z piaskiem ani plan ewakuacyjny...i też nic się prawie nie da uratować..
Dlatego człowiek powinien żyć w harmonii z przyrodą i czerpać z tego korzyści..bo ma rozum..

PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 19:06 
Ekspert
Ekspert

Wiesz o co chodzi , wiec po co owijać w bawełne . Tak jest u nas tak jest w całym kraju [ nie powiem Polsce bo mam szacunek ] . Żartobliwie można powiedzić , że procent od jakikolwiek czynności w gminie nie ubezpiecza od niepowodzeń . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 31 maja 2010, 10:40 
Kiper
Kiper

Jeszcze coś w tym temacie: Powódź oczami ekologa

PostNapisane: piątek, 4 czerwca 2010, 10:24 
Ekspert
Ekspert

Prawie jak w temacie.
Zatopiona przyszła winnica.
2,5 godziny ulewy i taki obrazek.
Obrazek

PostNapisane: piątek, 4 czerwca 2010, 12:00 
Kiper
Kiper

No, nieciekawie. To z powodu bliskości rzeki, czy wina niekorzystnego ukształtowania terenu i struktury podłoża?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1