Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 19:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 08:31 
mistrz
mistrz

rjc napisał(a):
ja podejrzewam,że raczej macie pozarastane i poniszczone rowy..

U mnie jest taka sytuacja i tak się zastanawiam kto odpowiada za czyszczenie tych rowów ??

Z tego co słyszałem to jeśli rów przylega do pola to właściciel pola odpowiada za jego oczyszczenie na odcinku pola. Czy to prawda ?

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 08:58 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Za drożność rowów odpowiadają spółki wodne, które powinny funkcjonować w każdej miejscowości. Niestety 20 lat temu większość została rozwiązana i dzisiaj jedynie zebranie wiejskie jest w stanie taką spółkę powołać do życia, zatwierdzając statut takiej spółki i roczną składkę zbieraną od wszystkich mieszkańców sołectwa. Za zebrane środki spółka zatrudnia konserwatora (jednego lub więcej), który opiekuje się rowami i za nie odpowiada.
Miejmy nadzieję, że tegoroczne przykre doświadczenia zmienią istniejącą sytuację

Pozdrawiam wszystkich zatroskanych
lecho

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 09:47 
mistrz
mistrz

Właśnie dzwoniłem do mojej gminy i już wiem jak to wyglada od strony prawnej. W gminach gdzie jest spółka wodna to ona odpowiada za utrzymanie drożności rowów meriolacyjnych. Niestety prawie nigdzie tych spólek nie ma i jak nie ma spółki to za drożność rowów odpowiada rolnik na odcinku swojego pola.

Tak więc powinienem czepiać się sąsiadów że nie oczyścili rowów bo ja swój kawałek czyściłem 2 lata temu jak usłyszałem plotkę że wlepiają mandaty za zachwaszczone rowy.

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 17:00 
Ekspert
Ekspert

rjc napisał(a):
Zypisek,sprawdz,czy drogowcy podpięli się do rowów z pól uprawnych,nie wolno tego robić..
ja podejrzewam,że raczej macie pozarastane i poniszczone rowy..

Dlaczego nie wolno . Sprawdzę to w gminie . Rozmawiałem o tym ze znajomymi i każdy mówi :a gdzie mieli podpiąć ? Wody jest dużo w dodatku 100 metrów dalej dwa rowy schodzą sie i łatwo zrozumieć że przy pełnych rowach i nie zmienionym przekroju , woda musi się rozlać . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 18:07 
Kiper
Kiper

Moje przydomowe krzewy też zalało całkowicie - wody powodziowe. Zastanawiam się czy jeszcze coś z nich będzie, czy przeżyją, zwłaszcza te najdłużej rosnące (czwarty sezon). Bardzo proszę o opinie i propozycje jak ratować winne krzewy. Brudna woda z rzeki Uszwicy zalała je na około jedną dobę (na szczęście już opadła). Straszny kataklizm. Najbardziej żal mi 11 krzaczków Regenta, gdyż miały ładne zawiązki gron.
kt70

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 19:51 
Ekspert
Ekspert

U mnie na winnicy powtórka z ubiegłego roku, to znaczy jak na razie w międzyrzędziach płyną sobie strumyki. W ubiegłym roku większość krzewów wytrzymała taką ponad tygodniową aurę, tylko młode sadzonki sprawiły się kiepsko - bardzo możliwe że im pogniły małe korzonki.

Na razie nie da się wejść na winnicę, trzeba będzie część sadzonek odkopać ale i tak całe szczęście że glebogryzarką przerobiłem tylko część winniczki. Tam trzeba będzie nawieźć parę wywrotek ziemi.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Moja też zalana :(
jestem na etapie przekopywania kanałów aby spuścić wodę
Krzaczki pod wodą od kilku godzin do doby
Dobrze będzie !

PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 05:07 
mistrz
mistrz

melioracje ,czyli regulacja rzek,rowy odwadniające,dreny i w czasie suszy deszczownie ...
Aby zrozumieć zasadę działania tych zabiegów porównam melioracje do układu krwionośnego...
jeśli aorta nie jest drożna to następuje osłabienie całego organizmu,choroba,czyli w naszym przypadku jeśli główna rzeka nie ma wałów i innych budowli wodnych to choćby nie wiem jak były zmeliorowane pola i łaki to nie uniknie się podtopień,w zlewni będą wylewały mniejsze rzeczki i strumienie i taka sytuacja jest teraz w Polsce,zamiast budować wały i zbiorniki retencyje(gromadzące nadmiar wody,a w czasie suszy oddające )przeznacza się miliony dla projektów ewakuacji i innych nie mających znaczenia dla mieszkańców działań,a jedynie przynoszących jednostkom ogromne zyski.następnie rowy i drenaż można porównać do mniejszych naczyń krwionośnych,jeśli są drożne i nie popękane to nie ma wylewów krwi i siniaków,podobnie jest z rowami i drenami,nie wykoszony rów to jak zapchana żyła,trochę krwi przepuszcza ale nie tyle ile trzeba i chorujemy,w przypadku rowów i drenów cały lokalny układ stosunków powietrzno wodnych w glebie jest zachwiany ,a naprawa ich tak jak po zawale rekonwalescencja jest długa,i może trwać nawet kilka lat (7),mimo,że gołym okiem wszystko wydaje się ok,tak jak z chorym.Budujące jest jednak to,że w przypadku melioracji uleczymy naszą glebę i przywrócimy równowagę stosunków powietrzno-wodnych bez względu na rozmiar wcześniejszych podtopień czy powodzi,a człowieka nie zawsze.
Morał z tego jest taki,pilnuj swoich melioracji ,abyś nie utracił plonów na dłuższy okres i nie ratował się kopaniem rowków(plany ewakuacyjne)
Dbaj o zdrowie poprzez zdrowe odżywianie i sportowy tryb życia,bo tu jak będziesz miał zator to już nie na kilka lat będziesz miał problem,ale na całe życie..

PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 17:28 
Kiper
Kiper

W całej rozciągłości się z Tobą zgadzam i masz całkowitą rację. To, co napisałeś to prawda. Doświadczyłem tego na swoim sercu i glebie.

pozdrawiam

PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 18:15 
nowicjusz
nowicjusz

Mam posadzone winorośle na terenie zalewowym. Dziś o godz 8.00 zalała je woda. Stan wody 0,5 metra.Taki sam poziom wody miałem 4 lata temu. Woda znikła po 3 dniach sadzonki wtedy były dwu letnie przetrzymały powódź w następnym roku owocował. Wtedy nic nie pryskałem i teraz się to powtórzyło jest godz.19.00 woda pomału opada. Mam nadzieje że woda w rzece Czarnej opadnie .[quote="JanuszJ49"]W całej rozciągłości się z Tobą zgadzam i masz całkowitą rację. To, co napisałeś to prawda. Doświadczyłem tego na swoim sercu i glebie.

pozdrawiam[/quote]

PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 21:42 
Ekspert
Ekspert

W następnych miejscowosciach poszły wały . Z związku z tym woda u nas bardzo szybko opadła . Może jutro uda sie wydostać spod wody ostatnie krzaki . Będe robił dodatkową melioracje . Taki awaryjny spust wody . Odwadnianie grawitacyjne jest tansze niz kilkudniowe pompowanie . Jeszcze tylko wykopać ze 120 metrów rowów i jestem prawie w domu . Oczywiscie jak przeżyje taki wysiłek . W zeszłym roku było gorzej niż teraz , deszcz nie przestawał padać . To co zalało i kilka dni było pod woda restartowało w lipcu . Na szczeście w naszej okolicy pierwszy przymrozek wypadł 6 listopada tak ze zdążyło zdrewnieć . Przyrosty były mizerne ale przeżyło . Zobaczymy jak bedzie teraz - tyle moge powiedzieć bo sam nic więcej nie wiem . Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 11:27 
Ekspert
Ekspert

Oglądam właśnie ewakuację spod Sandomierza (Furmany?) czy to nie winnica z takimi równymi rzędami?
Nie ma tam winnicy ktoś z forum?

PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 12:43 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Oglądam właśnie ewakuację spod Sandomierza (Furmany?) czy to nie winnica z takimi równymi rzędami?
Nie ma tam winnicy ktoś z forum?

Nie wiem czy ktoś tam ma winnice, ale w tamtej okolicy jest wiele sadów, które na pierwszy rzut oka można pomylić z winnicą.
Tak czy inaczej żal ludzi, domów i gospodarstw, które pochłania ten żywioł :x
Nikodem

PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 14:11 
przedszkolak
przedszkolak

rjc napisał(a):
[...] w przypadku melioracji uleczymy naszą glebę i przywrócimy równowagę stosunków powietrzno-wodnych bez względu na rozmiar wcześniejszych podtopień [...]

A ja się nie zgadzam i wiem, że narażę się takim stwierdzeniem. Wylewy rzek są w naszych warunkach zjawiskiem naturalnym i jedyną skuteczną ochroną przed powodziami jest odstąpienie od zabudowy na terenach zalewowych. Jak widać, dotyczy to także lokalizacji winnic. Zaryzykuję stwierdzenie, że w dłuższej perspektywie czasu jest to bardziej opłacalne niż wszelkie inwestycje hydrotechniczne, które mają zabezpieczać przed wylewami (w wielu krajach demontuje się zapory). Jest to problem bardziej złożony, nie tylko ekonomiczny ale także przyrodniczy, np. http://www.pthlub.up.lublin.pl/21zjazd/ ... l%20II.pdf.
Melioracje, regulacje koryt rzecznych i budowa zbiorników retencyjnych, choć niezbędne w wielu przypadkach(!) nie są lekarstwem "przywracającym równowagę", bo w sensie przyrodniczym równowaga to jest to, co się teraz dzieje.

PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 19:38 
Ekspert
Ekspert

teraz to ja też doszłem do takich wniosków ale miało być bezpiecznie (300m od wałów) i domek kupiony za oszczednosci i 2lata remontowany a tu powódź większa niż w 97roku i jak to widze swoim okiem to choć wały wytrzymują to jak się okazało ludzie mocno nad tym pracują.
I co mi teraz powiesz ... ze trzeba było nie kupować?
Tak zwane chłodne spojrzenie na tragedie ludzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1