Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 22:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 października 2019, 20:31 
Kiper
Kiper

Zakladam ten watek ,bo malo tu jest na ten temat. Jedynie zwiedzajac rozne winnice mozemy poglebiac tajniki i horyzonty uprawy.
Wlasnie wrocilem z wycieczki z Hasting 'bitwa pod Hasting' ktos kojarzy

Spedzilem tam 4 noce w tym 2 pracowalem w roznych aptekach ,szukalem miesjsca gdzie mozna by bylo odwiedzic jakas winnice sa tutaj najstarsze winnice w kraju jeszcze z lat 70 tych.
Napisalem do Carr Taylor ,ale nie odpisali odpisali natomiast z Sedlescombe

https://www.englishorganicwine.co.uk/#

wszystko pieknie ,ale niestety dalo sie odczuc ze ja nie jestem dobrym klientem,bo ze wschodu.
Nowe Budynki przeznaczone do masowej winnej turystyki .Pani ktora byla zatrudniona 2 tygodnie do winnej turystyki miala slaba wiedze na temat uprawy,ona tylko byla od sprzedazy. Pokazali mi co prawda troche winnice ,Solaris/Regent ,Rondo usuwaja i te poprzednie takze dosadzaja Pinot Noir.Maja ponad 100 hektarow .Posmakowalem kilka ich win min Rondo
szampana za 30£ ale przyznam ze nic specjalnego(zaplacile za vine testing 10£).Nie potrafie zrozumiec dlaczego te wina angielskie sa takie drogie najtansza butelka 20£.Postanowilem wstrzymac sie z kupnem .
Co prawda wlascicielka krecila sie w pokoju obok ,ale jednak wyczulem ze miala inne rzeczy do roboty .Gadala po francusku z jakimis robotnikami
Ja czegos innego sie spodziewalem ,nie chcialem wcale zaobaczyc tych okazalych budynkow tylko wszystko od strony technicznej ,maszyny,piwnice itp,spodziewalem sie spotkac z kims kto ma pojecie na temat uprawy winorosli,nie tylko sprzedaz.
Dalo sie wyczuc wszechogarniajace parcie na kase. Wrazenie jakby wlasciciele nie mieli pojecia o winorosli. Mam nadzieje ze sie zagubia w swoich ideach .Z jednej strony chca produkowac wina ekologiczne i postawic na hybrydy z drugiej na jakosc.To wszystko jest jakos sprzeczne do siebie produkcja masowo i tanie wino za 20£.
Zycze im powodzenia
Z tego co ja widze koszty produkcji sa duzo wyzsze niz we Francji.Domy ,ziemia jest tansza we Francji.Anglicy nie maja szans sie przebic .

Chce bardziej zglebic winnice angielskie szczegolnie gdzie ja mieszkam Essex i region wschodniej Anglii troche to zaniedbalem ostatnio ale mam nadzieje ze odrobie stracony czas i zmienie zdanie .

Załączniki:
Bodiam_Castle_2_1024x1024.jpg
Bodiam_Castle_2_1024x1024.jpg [ 61.52 KiB | Przeglądane 1537 razy ]

PostNapisane: wtorek, 29 października 2019, 21:51 
czeladnik
czeladnik

Ale widoki piękne :clap:

PostNapisane: środa, 30 października 2019, 07:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ładny widok. Angielskie uprawy winorośli wymagają jednak dużej ochrony przed patogenami z racji wilgotnego klimatu, stąd chyba te ceny. Z Grzegorzem Orłowskim (kt70) od paru lat sprowadzamy na własny użytek detaliczne ilości unikatów z Narodowej Kolekcji Winorośli w Nursery od p. Sary Bell. Sama przyznaje, że ma wielki problem z patogenami i wilgotnością, co niestety widać po neiktórych sztobrach.

PostNapisane: środa, 30 października 2019, 07:57 
Kiper
Kiper

Czy ceny są wysokie? Tak i nie. Są wysokie w porównaniu z cenami win francuskich, ale w stosunku do zarobków nie są droższe niż polskie wina w Polsce. I podobnie jak w Polsce francuskie wina z importu są tańsze.
Ten szampan którego wspominasz to wino musujące, czy importowany szampan? Bo jeśli to drugie to też uważam że są przereklamowane.

PostNapisane: środa, 30 października 2019, 10:08 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Ten szampan którego wspominasz to wino musujące, czy importowany szampan? Bo jeśli to drugie to też uważam że są przereklamowane.

W Anglii robią szampana metodą tradycyjną tylko nie pamiętam nazwy. Był kiedyś reportaż w tv.

PostNapisane: środa, 30 października 2019, 14:47 
Kiper
Kiper

Wiem teraz ,ze wielko -obszarowe winnice to nie moj cel. Powinienen poszukac mniejszych z innymi problemami.
Myslalem ,o innej wersji by zatrudnic sie w mniejszej winnicy nawet popracowac za darmo ze dwa dni w zamian za kontakt i pomoc glownemu winiarzowi.
Zauwaylem ze w Anglii sa duze dysproporcje finansowe/ spoleczne w stosunku do Francji,czy Niemiec.Sa tacy co jezdza jaguarami i tacy co zarabiaja 8£ na godzine i ledwo wiaza koniec z koncem.
Wszystko wiruje wokol pieniedzy ,w takiej winnicy sa scisle hierarchie zatrudniaja tam Niemcow/Francuzow ale mam nadzieje ze wszystkiego nie kupia .
Mimo to uwazam ,ze wycieczka sie udala i polecam Hasting ,jedynnie ta winnica niczego sie nie dowiedzialem.
nie mam nawet pojecia czy ja pilem sampan czy wino musujace

PostNapisane: piątek, 1 listopada 2019, 22:17 
Ekspert
Ekspert

Co do wilgotnego morskiego klimatu, to nie wydaje mi się by sprzyjał patogenom grzybowym. Drugim ważnym czynnikiem infekcji jest temperatura, a w morskim klimacie jest ona stabilniejsza. Ja mam krzaki w morskim klimacie i nie narzekam, czasem trochę plamek na liściach Regenta ale się same leczą, Z Solarisem nieco gorzej bo są roczniki gdy wchodzi na owoce. Gdybym miał 100ha to byłoby zapewne inaczej. Myślę że lepiej mieć rozproszone uprawy, podzielone innymi gatunkami roślin.

PostNapisane: sobota, 2 listopada 2019, 21:20 
Kiper
Kiper

Do poprzednich tematów.
Anglicy na starość chętnie oświetlają się w wymienionych wioskach francuskich, tak jak w Niemczech Belgowie i Cholędrzy z tego samego powodu bo tam posiadłości prawie za darmo.W okolicach większych miast za drogo w całej Europie.
Pozdrawiam serdecznie Georg

Strefa czasowa: UTC + 1