Zakladam ten watek ,bo malo tu jest na ten temat. Jedynie zwiedzajac rozne winnice mozemy poglebiac tajniki i horyzonty uprawy.
Wlasnie wrocilem z wycieczki z Hasting 'bitwa pod Hasting' ktos kojarzy
Spedzilem tam 4 noce w tym 2 pracowalem w roznych aptekach ,szukalem miesjsca gdzie mozna by bylo odwiedzic jakas winnice sa tutaj najstarsze winnice w kraju jeszcze z lat 70 tych.
Napisalem do Carr Taylor ,ale nie odpisali odpisali natomiast z
Sedlescombe https://www.englishorganicwine.co.uk/#wszystko pieknie ,ale niestety dalo sie odczuc ze ja nie jestem dobrym klientem,bo ze wschodu.
Nowe Budynki przeznaczone do masowej winnej turystyki .Pani ktora byla zatrudniona 2 tygodnie do winnej turystyki miala slaba wiedze na temat uprawy,ona tylko byla od sprzedazy. Pokazali mi co prawda troche winnice ,Solaris/Regent ,Rondo usuwaja i te poprzednie takze dosadzaja Pinot Noir.Maja ponad 100 hektarow .Posmakowalem kilka ich win min Rondo
szampana za 30£ ale przyznam ze nic specjalnego(zaplacile za vine testing 10£).Nie potrafie zrozumiec dlaczego te wina angielskie sa takie drogie najtansza butelka 20£.Postanowilem wstrzymac sie z kupnem .
Co prawda wlascicielka krecila sie w pokoju obok ,ale jednak wyczulem ze miala inne rzeczy do roboty .Gadala po francusku z jakimis robotnikami
Ja czegos innego sie spodziewalem ,nie chcialem wcale zaobaczyc tych okazalych budynkow tylko wszystko od strony technicznej ,maszyny,piwnice itp,spodziewalem sie spotkac z kims kto ma pojecie na temat uprawy winorosli,nie tylko sprzedaz.
Dalo sie wyczuc wszechogarniajace parcie na kase. Wrazenie jakby wlasciciele nie mieli pojecia o winorosli. Mam nadzieje ze sie zagubia w swoich ideach .Z jednej strony chca produkowac wina ekologiczne i postawic na hybrydy z drugiej na jakosc.To wszystko jest jakos sprzeczne do siebie produkcja masowo i tanie wino za 20£.
Zycze im powodzenia
Z tego co ja widze koszty produkcji sa duzo wyzsze niz we Francji.Domy ,ziemia jest tansza we Francji.Anglicy nie maja szans sie przebic .
Chce bardziej zglebic winnice angielskie szczegolnie gdzie ja mieszkam Essex i region wschodniej Anglii troche to zaniedbalem ostatnio ale mam nadzieje ze odrobie stracony czas i zmienie zdanie .