Teraz jest niedziela, 31 sierpnia 2025, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2010, 08:03 
Ekspert
Ekspert

Witam.
W najbliższym czasie mam zamiar uruchomić tunel foliowy dla winorośli i zastanawiam się nad sposobem podlewania.
W tunelu będzie agrotkanina a w ziemi mam zamiar zakopać rurki PCV z nacięciami (taki odwrotny drenaż ). Podlewanie grawitacyjne ze zbiornika do którego będzie pompowana co jakiś czas woda ze studni.

I tak się zastanawiam czy powiedzmy po 3 latach bawić się w podlewanie, gdyż na głębokości ok. 1,2m-1-5m jest woda gruntowa.

Może ktoś z was poradzi coś mądrego. Mile widziane komentarze.

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2010, 10:24 
mistrz
mistrz

Space99 napisał(a):
Witam.
W najbliższym czasie mam zamiar uruchomić tunel foliowy dla winorośli i zastanawiam się nad sposobem podlewania.
W tunelu będzie agrotkanina a w ziemi mam zamiar zakopać rurki PCV z nacięciami (taki odwrotny drenaż ). Podlewanie grawitacyjne ze zbiornika do którego będzie pompowana co jakiś czas woda ze studni.

I tak się zastanawiam czy powiedzmy po 3 latach bawić się w podlewanie, gdyż na głębokości ok. 1,2m-1-5m jest woda gruntowa.

Może ktoś z was poradzi coś mądrego. Mile widziane komentarze.

Witam
Metodę podziemnego podlewania w szklarni i w gruncie stosuję już od 4 lat. Jak łatwo zauważyć aby podlać krzewy na głębokości strefy korzeniowej od 0,4 m wgłąb trzeba zużyć duże ilości wody. Najczęściej poprzestajemy na 1-2 wiadrach pod krzew. Woda rozlewa się szeroko i dochodzi do głębokości kilku cm. W efekcie podlaliśmy nie winorośl lecz chwasty. Na głębokości ok 20cm ułożyłem rurki otaczające szpaler z otworkami co 30-35 cm od dołu i po bokach. Wierzchnią warstwę ok 15cm stanowi czysty piasek. Uzyskałem ciekawe efekty:
1. Wystarczy zużyć 1/3 ilości wody.
2. Nawożę rozpuszczonymi nawozami bezpośrednio w strefę korzeniową a nie chwasty po wierzchu (mniej nawozów i szybciej docierają).
3. Czysty i suchy piasek mocno się nagrzewa, przyśpiesza dojrzewanie gron i nie pozwala rosnąć chwastom.
4. Woda deszczowa(mowa o uprawie w gruncie)szybko przecieka przez piasek do właściwej gleby.
5. W tej warstwie piasku zakopuję nisko prowadzone ramiona stałe i łozy na zimę.
6. W szklarni można podlewać ciepłą wodą bezpośrednio w korzenie i przyśpieszać wegetację.
7. W szlarni na wierzchu jest sucho i nie rosną glony.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2010, 22:38 
mistrz
mistrz

Ja idę na łatwiznę i zamierzam zastosować system kropelkowy T- tape.
To taki foliowy wąż z otworkami, z których wycieka woda. Mam dozownik więc nawozy będę
podawać razem z wodą

PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2010, 11:59 
przedszkolak
przedszkolak

Szlachcic nie wiem czy jestem w błędzie, ale mówisz że wilgotno masz mieć tylko w korzeniach bo trzeba by zużyć duże ilości wody, nie wiem czy w namiocie foliowym czy szklarni jakaś woda się marnuje. Na klimat w szklarni czy foliaku składa się nie tylko temperatura ale też, lub przede wszystkim duża wilgotność powietrza i w brew pozorom nie ma to aż takiego zgubnego wpływu na rośliny ze względu na mączniaki. W ciepłym wilgotnym powietrzu o wiele lepiej wszystko rośnie, jeśli by tak nie było to w afryce nie stawiali by foliaków, bo niby na jaką chol...?
Może Cię źle zrozumiałem, ale jak dla mnie foliak(szlkarnia) = duża wilgotność + ciepło

PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2010, 07:54 
mistrz
mistrz

Miczurin napisał(a):
Szlachcic nie wiem czy jestem w błędzie, ale mówisz że wilgotno masz mieć tylko w korzeniach bo trzeba by zużyć duże ilości wody, nie wiem czy w namiocie foliowym czy szklarni jakaś woda się marnuje. Na klimat w szklarni czy foliaku składa się nie tylko temperatura ale też, lub przede wszystkim duża wilgotność powietrza i w brew pozorom nie ma to aż takiego zgubnego wpływu na rośliny ze względu na mączniaki. W ciepłym wilgotnym powietrzu o wiele lepiej wszystko rośnie, jeśli by tak nie było to w afryce nie stawiali by foliaków, bo niby na jaką chol...?
Może Cię źle zrozumiałem, ale jak dla mnie foliak(szlkarnia) = duża wilgotność + ciepło
[/color]

Witaj
W szklarni i tak jest wystarczająco wilgotno bo paruje powierzchnia zbiornika do ogrzewania wody i liście winorośli.
To prawda że w ciepłym wilgotnym powietrzu o wiele lepiej wszystko rośnie a szczególnie te niechciane grzybki z wyjątkiem mączniaka prawdziwego który nie lubi dużej wilgoci.

PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2010, 17:35 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):

To prawda że w ciepłym wilgotnym powietrzu o wiele lepiej wszystko rośnie a szczególnie te niechciane grzybki z wyjątkiem mączniaka prawdziwego który nie lubi dużej wilgoci.

Masz na myśli mączniak rzekomy? Nigdy go w szklarni nie miałem, pomimo tylko jednego oprysku w roku. Natomiast właściwy owszem pojawiał się, ale nie w takim stopniu jak przy uprawie w gruncie.

PostNapisane: piątek, 4 lutego 2022, 19:03 
mistrz
mistrz

Zaczęło się troszkę ocieplać więc wykorzystuję moment i jutro podlewam w tunelu, robię to raz w połowie zimy jak
mróz odpuści . Jestem ciekaw czy podlewacie zimą ?

,

PostNapisane: sobota, 5 lutego 2022, 22:08 
nowicjusz
nowicjusz

Szczerze nie podlewam i nie mam zamiaru. Musza sobie poradzic same

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2022, 09:44 
Ekspert
Ekspert

Jeśli mam siły i chęci to wrzucam do całego tunelu śnieg, bo też nie zdejmuję folii na zimę.

Jednak ja mam niedużo krzaczków, bo raptem 6 i 4 z nich rosną ok. 0,5 metra od boku tunelu,
jest więc więcej niż pewne, że korzenie sobie są po za tunelem i jest okey.
Dwie winorośle od środka pewnie mają trochę gorzej, ale w lecie oczywiście podlewam.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2022, 15:21 
Ekspert
Ekspert

Ja też nie zdejmuję ale tegoroczne huragany mocno go poturbowały. Co do śniegu żeby go wrzucać trzeba go najpierw mieć. :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2022, 19:14 
przedszkolak
przedszkolak

Podlewam tylko raz ale porządnie wczesną wiosną lub nawet zimą gdy jest plusowa temperatura jak np. teraz. Jak były zimy z dużą ilością śniegu to wtedy waliłem tam duże jego ilości. Mam w mojej małej szklarni dosyć głęboki fundament więc po sezonie ziemia głęboko tam przesycha. Jak ruszy wegetacja to winorośl wody już nie dostaje z wyjątkiem młodych nasadzeń.

PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2022, 19:58 
mistrz
mistrz

Muszę powiedzieć że przed podlaniem ziemia była naprawdę sucha, wiadomo że głębiej nie ma tragedii ale
taki zastrzyk wody przed wiosennym podlewaniem nie zaszkodzi a może i pomoże.

Strefa czasowa: UTC + 1