michal278 napisał(a):
Połowa tych wyszukiwań ma się nijak do tego co chce wiedzieć. Wiem na jakie gleby i dlaczego dana podkładka. Ale np SO4 jak wpływa na resztę krzewu? Zawiązywanie, owoce. Jak wpływa na głębokość układu korzeniowego i jak na przyswajanie makro i mikro? W końcu podkładki były wymyślone by chronić przed fito stare odmiany. A teraz jaki jest sens ich stosowania w amatorskiej uprawie? Trochę się znam na sadownictwie i wiem jak tam wpływa podkładka.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Szkółki w krajach cieplejszych niż Polska mają obowiązek sprzedaży sadzonek na podkładkach
W amatorskiej uprawie na Mazowszu nie stosuję podkładek, jeżeli nie muszę
Muszę tylko wtedy:
- jeżeli nie mogę zakupić odmiany bez podkładki do posadzenia w gruncie
- jeżeli sadzę w szklarni lub namiocie foliowym (ryzyko filoksery korzeniowej)
Podkładki w tzw "cool climate" spełniają w razie potrzeby rolę korygowania parametrów gleby dla potrzeb winorośli
Ale moim zdaniem lepiej to zrobić poprzez badanie gleby i uzupełniania składników.
Podkładka SO4 doczekała się już kilku klonów
Ponad 15 lat temu zakupiłem MF na SO4 i na korzeniach własnych i nie widzę do tej pory różnicy w plonowaniu, wzroście krzewów i parametrach dojrzewania
Niby (teoretycznie, wg lektury) krzewy na SO4 powinny mieć słabszy wzrost niż na korzeniach własnych, ale na glebie gdzie ok.40cm ziemi pod warzywa a poniżej glina (nadaje się do wyrobu cegieł)
PS
Spotykam się z opiniami(na tym forum) ,że winorośl korzeni się b.głęboko (10m i więcej).
Tak ,ale na glebach lekkich (piaszczystych), gdzie ma daleko do wody i gdzie gleba jest ciepła już w maju lub najpóźniej w czerwcu (dla prawidłowego rozwoju korzeni)