Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 20:21 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Forum czytam od roku, ale dopiero teraz tworzę pierwszego posta, więc na początek dwa słowa o mnie: od roku jestem "napływowym Kaszubem" i mimo koszmarnie niesprzyjających warunków uparłem się aby spróbować założyć mikro winniczkę. Na dobry początek kupiłem i posadziłem po kilkanaście sztuk Solaris, Rondo i Siegerrebe (za namową sprzedawcy) na SO4 z e-sadzonka.pl oraz Leon Millot z Winnicy nad Cybinią. Dla "smaku" dodatkowo po dwie sztuki Fredinia i Einset Seedless.

Moje pytanie jest następujące - jeżeli dobrze wyczytałem, to sadzonki w pierwszym roku powinny rozwijać wyłącznie jedną lub dwie latorośle - resztę należy wyłamać, i tak:
- w końcu zostawić jedną, czy dwie? od czego to zależy?
- kiedy należy usunąć pozostałe latorośle? na takim etapie - jak na poniższym zdjęciu? później?
- czy "wyłamać" mam rozumieć dosłownie? czy raczej trzeba ciąć? czy tuż przy nasadzie, czy ciut wyżej?
- zostawiać najdłuższe latorośle, czy może sugerować się czymś innym?

Wiem, że to banalne pytania, ale nie chcę popełnić błędu na samym początku - więc bardzo proszę o wyrozumiałość i wytłumaczenie tego tematu najlepiej na dwóch konkretnych przykładach moich sadzonek:

Obrazek

Z góry OGROMNE dzięki za pomoc!

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 23:10 
nowicjusz
nowicjusz

Tu masz podobny wątek:
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/prosze-o-pomoc-t4957.html

Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 00:25 
Ekspert
Ekspert

wrk napisał(a):
- w końcu zostawić jedną, czy dwie? od czego to zależy?
- kiedy należy usunąć pozostałe latorośle? na takim etapie - jak na poniższym zdjęciu? później?
- czy "wyłamać" mam rozumieć dosłownie? czy raczej trzeba ciąć? czy tuż przy nasadzie, czy ciut wyżej?
- zostawiać najdłuższe latorośle, czy może sugerować się czymś innym?

Sadzonki ( te ze zdjęcia) są bardzo słabe, dlatego zostaw po jednej latorośli. W przypadku Fredonii zostaw najsilniejszą ( najgrubszą) , pozostałe lepiej wytnij ostrym nożem u podstawy. W przypadku Leona pozostaw tę położoną najniżej, pozostałe możesz odciąć wraz z łozą (ok 2 cm powyżej pozostawionej latorośli).

PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2010, 19:48 
Kiper
Kiper

Witam.
Usystematyzowalem sobie dane zawarte w opisach odmian i zrobiłem mini katalog z opisami.
Chciałbym zadać pytanie dotyczące opisu odmian ze strony Piątka jak i tych na stronie http://www.vine.com.ua
Pytanie dotyczy sposobu cięcia i prowadzenia winorości.
Są wiersze:
Masa jagody: - średnia masa 1 jagody
Cukier: % - zaw procentowa cukru w jagodzie
Kwasowość: g/l - zawartośc kwasów w gramach na litr
Owocowanie pędów: (%)
Obsada gron na pędzie: - najbardziej odpowiednia ilość gron na 1 latorośli wyrażona w szt.,
Ilość płodnych oczek na krzewie: ,
Ilość oczek przy cięciu na pędzie: ,
dojrzewanie: - liczba dni od poczatku wegetacji do pełnej dojrzałości jagód
prowadzenie: - sposób prowadzenia krzewu
wzrost / drewnienie łozy: - siła wzrostu i intensywność drewnienia łozy.
Co oznaczają pozostałe wymienione i nieopisane przezemnie wiersze?
- owocowanie pędów (%), na stronie vine.com.ua opisane np.: ??????????? ??????? 50-75%
- ilość płodnych oczek na pędzie (szt.), na stronie vine.com.ua opisane np.: ???????? ?? ???? 35-45 ???????
- liczba oczek przy cięciu (szt.), na stronie vine.com.ua opisane np.: ??????? ???????? ??????? ?? 8-10 ???????
Domyślam się że liczba oczek przy cięciu to jest liczba oczek na 1 łozie zostawione na owocowanie w danym roku, natomiast owocowanie pędów to żywotność pąków na latorośli (gdzieś taką informację wyszukałem).
Może ktoś wyjaśnic ostatecznie moja wątpliwość dotyczacą tych 3 opisów katalogowych?

PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2010, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Radekk napisał(a):
Co oznaczają pozostałe wymienione i nieopisane przezemnie wiersze?
- owocowanie pędów (%), na stronie vine.com.ua opisane np.: ??????????? ??????? 50-75%
- ilość płodnych oczek na pędzie (szt.), na stronie vine.com.ua opisane np.: ???????? ?? ???? 35-45 ???????
- liczba oczek przy cięciu (szt.), na stronie vine.com.ua opisane np.: ??????? ???????? ??????? ?? 8-10 ???????
Domyślam się że liczba oczek przy cięciu to jest liczba oczek na 1 łozie zostawione na owocowanie w danym roku, natomiast owocowanie pędów to żywotność pąków na latorośli (gdzieś taką informację wyszukałem).
Może ktoś wyjaśnic ostatecznie moja wątpliwość dotyczacą tych 3 opisów katalogowych?

Według mnie:
- owocowanie pędów (%)- Stosunek w procentach ogólnej liczby latotośli na łozach do latorośli zawiązujących grona.
- ilość płodnych oczek na pędzie (szt.)- ta wartość raczej jest podawana dla krzewu na 1 metr kwadratowy, chyba że dotyczy cięcia (krótkie /długie), ale o to akurat pytasz w następnym punkcie
-liczba oczek przy cięciu -może oznaczać zalecaną liczbę oczek po przycięciu łozy, również może to być liczba oczek na krzew. Musisz się opriętować po wartościach jak: ???? 35-45 ??????? - to pewnie na krzew , jak ??????? ?? 8-10 ??????? to niewątpliwie strzałka na łozie.

Strefa czasowa: UTC + 1