Witam.
Usystematyzowalem sobie dane zawarte w opisach odmian i zrobiłem mini katalog z opisami.
Chciałbym zadać pytanie dotyczące opisu odmian ze strony Piątka jak i tych na stronie
http://www.vine.com.uaPytanie dotyczy sposobu cięcia i prowadzenia winorości.
Są wiersze:
Masa jagody: - średnia masa 1 jagody
Cukier: % - zaw procentowa cukru w jagodzie
Kwasowość: g/l - zawartośc kwasów w gramach na litr
Owocowanie pędów: (%)
Obsada gron na pędzie: - najbardziej odpowiednia ilość gron na 1 latorośli wyrażona w szt.,
Ilość płodnych oczek na krzewie: ,
Ilość oczek przy cięciu na pędzie: ,
dojrzewanie: - liczba dni od poczatku wegetacji do pełnej dojrzałości jagód
prowadzenie: - sposób prowadzenia krzewu
wzrost / drewnienie łozy: - siła wzrostu i intensywność drewnienia łozy.
Co oznaczają pozostałe wymienione i nieopisane przezemnie wiersze?
- owocowanie pędów (%), na stronie vine.com.ua opisane np.: ??????????? ??????? 50-75%
- ilość płodnych oczek na pędzie (szt.), na stronie vine.com.ua opisane np.: ???????? ?? ???? 35-45 ???????
- liczba oczek przy cięciu (szt.), na stronie vine.com.ua opisane np.: ??????? ???????? ??????? ?? 8-10 ???????
Domyślam się że liczba oczek przy cięciu to jest liczba oczek na 1 łozie zostawione na owocowanie w danym roku, natomiast owocowanie pędów to żywotność pąków na latorośli (gdzieś taką informację wyszukałem).
Może ktoś wyjaśnic ostatecznie moja wątpliwość dotyczacą tych 3 opisów katalogowych?