Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 04:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 22:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]....ps zapomniałem jak nazywa się taki chwast wygląda jak chrzan tylko korzeń żółty i szerzej rozkładające sie liście czy po kwitnieniu on ginie? cholerstwo jest nie do zarypania

Zbychu może masz na myśli barszcz???

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 22:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="zypsek"]Jest różnica między srodkiem który leczy a trucizną .

Eeeehhhh... Ręce opadają. Jaka jest różnica między strychniną, która leczy, a strychniną, która zabija? Jadasz niesolone wędzone rybki? A sól kuchenna również może być trucizną - nawet śmiertelną.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 22:57 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Jarek sprawdze . Maciek mam nadzieje , że interesy dobrze idą . Jeśli masz dzisiaj imieniny to wszystkiego dobrego . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 23:09 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="zypsek"]Maciek mam nadzieje , że interesy dobrze idą .

Niestety nie. Może dlatego, że nie prowadzę żadnych interesów.
Cytuj:
Jeśli masz dzisiaj imieniny to wszystkiego dobrego . Zbyszek

Niestety nie, ale dziękuję za życzenia z wyprzedzeniem ;)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 18:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"][quote="zypsek"] Kyniek będziesz wiedział . Czytałeś wyzej o tej mojej żółtej bylinie z dużymi liścmi coś a la chrzan , łopian . U mnie na polu b. popularna , może to jakiś mały skarb ? Pozdrawiam Zbyszek

żywokost lekarski - RoundUp załatwia go bez problemu :) .
Wydaje mi się, że Zbyszkowi chodzi o inną roślinkę, u nas potocznie nazywa się ją "niepleń". Nazwa dość wymowna :twisted: :twisted: . Od jakiegoś czasu co kilka lat załatwia tę roślinkę (w stylu mszyc) jakiś szkodnik, bliżej niezidentyfikowany.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Nie jest to barszcz , nie jest to żywokost , swoją drogą ładne roślinki . Nie znalazłem nieplenia , tylko jedną martwa strona . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:32 
Ekspert
Ekspert

to jest zywokost
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 20:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Nie jest to barszcz , nie jest to żywokost , swoją drogą ładne roślinki . Nie znalazłem nieplenia , tylko jedną martwa strona . Zbyszek

Przecież pisałem, że to nazwa potoczna. Bardzo możliwe, że jest to szczaw tępolistny

Pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 21:06 
Ekspert
Ekspert

To jest to Zdzichu . Nie znalazłem opisu korzenia ale liscie i reszta góry to je to . Jest b . trudno go usunąć . Z każdej odcietej części korzenia nowa roślina . Miałem tego trochę po dwóch latach masakra , rozsiała sie wszędzie . Z tego co przeczytałem w internecie to mam skarb . Dobry jest na wszystkie moje dolegliwości , no cóż , materiału do leczenia mi nie zabraknie , jakby ktos reflektował podrzucę a nawet nakopię ile kto chce . Nie wiem tylko za co brać pieniądze za kopanie czy tylko za wysyłkę . Pozdrawiam Zbyszek

Ostatnio edytowano niedziela, 31 stycznia 2010, 21:40 przez zypsek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 21:39 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Kyniek"]
Moorph, kiedy to pole zostało wyłączone z użytkowania rolniczego? Co tam wcześniej rosło?

Wczesniej tez tam byl ugor - to w zasadzie dzialka budowlana i na jej czesci chce sadzic.
Sadze ze na wewno ponad 15 lat tak juz sobie to lezy koszone co jakis czas.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 23:06 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"][quote="zypsek"]Nie jest to barszcz , nie jest to żywokost , swoją drogą ładne roślinki . Nie znalazłem nieplenia , tylko jedną martwa strona . Zbyszek

Przecież pisałem, że to nazwa potoczna. Bardzo możliwe, że jest to szczaw tępolistny

Pozdrawiam
Zdzich

Rzeczywiście ten szczaw jest chyba najbardziej prawdopodobny.
Dla winoroślarza informacja z tego faktu płynąca jest taka, że gleba może być zbyt zasobna w azot i dodatkowo (jeżeli nie ciągle to przynajmniej okresowo) dość wilgotna.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 12:01 
Ekspert
Ekspert

Mam pole które nie nadaje sie pod winorośl , dodatku dzierżawa , ale nic z tym nie zrobię . Faktycznie jest czasami mokro , to taki żart . Dawniej był staw , dziadek zasypał jak była robiona melioracja . Niestety melioracja przechodzi jeszcze przez pole sąsiada zanim wpadnie do rowu . A sąsiad posadził wierzby płaczące ze 30 lat temu . Korzenie często zatykają rurki drenacyjne . Sytuację dałoby sie jeszcze ratować gdybym wiedział to co teraz wiem ze 2-3 lata temu lub chocby rok nazad . Sadziłbym na pryzmach . Niestety do tych nieszczęść dołożyła sie meteo ze swoimi zeszłorocznymi przepowiedniami o wyjątkowej suszy no i posadziłem sobie głęboko . Efekt jest taki że po wielodniowym zalaniu pola miałem restart nowych nasadzeń w lipcu . Tak czy inaczej będę podnosił zagony bez względu na podkładki . jak bedzie na wiosnę , zobaczymy . No i ten mój szczaw ma dobre warunki , wystepuje głównie w jednym miejscu najobficiej pi razy drzwi 30 m na 50 m . Tam akurat jest piasek a w nim borówki . Skoro ma takie cenne właściwości może ktos go kupi ? Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 12:54 
Kiper
Kiper

Bardzo ładna roslinka. Masz kose to jej używaj aby nie dopuścić do zakwitnięcia. Łopian można było wyrwać to świństwo niestety nie tak prosto. Trzeba użyć szpadla. Usunąć korzenie. W 2 roku miałem tylko niedobitki a w 4 żadnego. Tylko, że ja mam piasek. Roundapu nie używałem.
Na pocieszenie dodam, że są ciekawsze roślinki, których nie daje się dobić. Gorsze od perzu, chociaż mają ładne listki.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 12:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"] Na pocieszenie dodam, że są ciekawsze roślinki, których nie daje się dobić. Gorsze od perzu, chociaż mają ładne listki.

Taaak... - nie dajcie sie namówic przypadkiem na rdest sachaliński :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Rdest sachalinski albo japonski , takie pikne długie ? Czerwonawe ? U mnie som nad rzeką , na szczęscie jak robili ładnie tzn chyba regulowali to tego mi akurat nie zniszczyli . Jak na wiosne snieg stopnieje to ich całą robote woda weźmie do Warszawy . Nieprzeciętni fachowcy , spółka naszych drogowców z krakowskim intelektem . Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1