Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 06:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2020, 22:32 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za odpowiedzi. Same słupki to najmniejszy problem. 2 to koszt 80zł. Bardziej użyteczne dla mnie będą informacje na temat gleby. Czy 70-80cm w dół i średnica 40cm jest wystarczające, mając na uwadze, że na dole jeszcze może znajdować się glina? Czy przekopać jeszcze na całej długości od słupka do słupka, tak żeby korzenią dać szansę pójścia w bok?

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 04:56 
czeladnik
czeladnik

80 cm wystarczy, posyp trochę nawozu wieloskładnikowego na dół (ja daję garść), przysyp 10 cm ziemią potem sadzonki, przy pięciu sadzonkach możesz zasypać lepszą ziemią nie gliną, na początek podlej obficie potem podlewaj czasami, na takiej ciężkiej, gliniastej ziemi początkowo winorośl rośnie słabiej

Ostatnio edytowano wtorek, 28 kwietnia 2020, 04:57 przez sulima, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 04:57 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
piotr85 napisał(a):
za to slupko-1.5zŁ /kg

:shock:
Nie wiem jak u Ciebie,u mnie skupuje,ale i sprzedaje złom po kg :D. Jaki kraj,taki obyczaj

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 06:35 
Kiper
Kiper

A nie lepiej zainwestować w coś bardziej eleganckiego. Np. rura kwadratowa (profil zamkniety) 80x80, do tego podpórka po skosie z rury fi48. Można dokupić bez problemu uchwyty - obejmy do ogrodzeń do instalacji drutu naciągowego na rurę kwadratową. Pomalować ulubionym kolorem farbą typu Hamerite lub czymś innym w ten deseń. Trzyma się latami. Dwie takie podpory w 200 zlotych kosztu całkowitego powinny się zmieścić.

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 07:09 
Kiper
Kiper

A Ty myślisz, że nie szukałem. Może u mnie jest kiepska oferta.

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 10:33 
nowicjusz
nowicjusz

sulima napisał(a):
80 cm wystarczy, posyp trochę nawozu wieloskładnikowego na dół (ja daję garść), przysyp 10 cm ziemią potem sadzonki, przy pięciu sadzonkach możesz zasypać lepszą ziemią nie gliną, na początek podlej obficie potem podlewaj czasami, na takiej ciężkiej, gliniastej ziemi początkowo winorośl rośnie słabiej

O tak odpowiedź mi chodziło :) Ziemię z biedry kupiłem na dól, a na górę pod samą sadzonkę drobniejszą. Nawóz wieloskładnikowy wystarczy? Nie bawić się w oborniki?

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 11:37 
Kiper
Kiper

Widzę dylematy nowicjusza :lol: :lol: :lol:
Albo wieloskładnikowy albo obornik.
I tak będzie rosło.
Badałeś pH gleby??? :wink: :D

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 13:15 
nowicjusz
nowicjusz

Dylematy :) Wiem z innych dziedzin, jak przychodzi nowy na forum to podśmiewka ;)
Nie mam gleby jako takiej ;) Dom stoi na skarpie utworzonej częściowo z ziemi i w znacznej mierze z gliny pobodudowlanej ubogaconej odpadami. Stąd przebiłem się wiertnicą przez nią na 70-80cm. Otwory zasypie zmienią 6.5ph. Zaczynam od 5 sadzonek 2 letnich. Jeśli coś z tego wyrośnie zacznę ekspansję ;)

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 14:33 
czeladnik
czeladnik

Danban napisał(a):
Dylematy

Nawóz jakikolwiek, nie ma znaczenia, co jest dostępne, będzie rosło, czym byś nie przysypał tych sadzonek też będą rosły nawet jak gliną przysypiesz to będą rosły tylko gorzej, więcej czasu będą potrzebowały żeby osiągnąć odpowiedni wzrost, podlewać musisz bo bez tego nie urośnie. Mam dokładnie to samo u siebie taką samą górę z taką samą ziemią w jednej lokalizacji a w drugiej na płaskim terenie jest zupełnie inna ziemia, nie ma już tej gliny a różnica jest taka, że na płaskim 2 latki wyglądają tak jak na górze 4 latki ale to przez pierwsze 10 lat później różnicy już nie ma.

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 19:50 
czeladnik
czeladnik

Danban napisał(a):
Dom stoi na skarpie utworzonej częściowo z ziemi i w znacznej mierze z gliny po budowlanej

Danban napisał(a):
. Problemem jednak jest gleba. od 0.3-do 0.8m glina po budowlana zmieszana z ziemią.

Trzeba czytać. Temat zamknięty, nie będziemy teraz dyskutować o moich nadprzyrodzonych zdolnościach.

PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2020, 20:16 
Ekspert
Ekspert

sulima napisał(a):
Danban napisał(a):
Dom stoi na skarpie utworzonej częściowo z ziemi i w znacznej mierze z gliny po budowlanej

Danban napisał(a):
. Problemem jednak jest gleba. od 0.3-do 0.8m glina po budowlana zmieszana z ziemią.

Trzeba czytać. Temat zamknięty, nie będziemy teraz dyskutować o moich nadprzyrodzonych zdolnościach.
A ekspozycja,zasobowość gleby,wysokość wód gruntowych czyli mikroklimat? Coś gdzieś. Raczej nie tak samo. Nawet nie ten sam rejon Polski.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 22:42 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
PiotrSz napisał(a):
To na białe możesz rozważyć jeszcze Solarisa.

Jeśli chodzi o klimat, to jeszcze 100 lat temu obszar uprawy winorośli w Wielkopolsce sięgał niemal Wolsztyna (koncentrował się w ówczesnym powiecie babimojskim: Chwalim-Kargowa-Kopanica), więc masz blisko, choć trzeba przyznać, że wielkopolskie wina nie cieszyły się wielką estymą ("Bomster Wein trinkt kein Schwein") ;) .
Ale ważniejszy niż klimat jest sam mikroklimat winnicy, na który wpływa m.in. nachylenie, bliskość akwenów wodnych, czy właśnie gleba itd.
Zgadza się :-)
https://www.magazynwiniarski.pl/regiony ... otografii/

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 30 grudnia 2020, 23:00 
nowicjusz
nowicjusz

Rany, wszystko przy palikach... :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1