Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 02:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Po gradobiciu
PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2021, 13:08 
nowicjusz
nowicjusz

Grad sponiewierał moją małą przydomową winnicę - 20 krzaków. Wszystko, co wyrosło w tym roku jest zniszczone - liście w strzępach, owoce zbite, latorośle popękane.
Czy ściąć wszystko i liczyć na odrosty żeby na przyszły sezon coś tam było, czy czekać aż krzaki same pokażą co tam w nich jeszcze żyje ?
No co z tym teraz zrobić ?

PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2021, 14:52 
czeladnik
czeladnik

Może podpowie artykuł z zeszłego roku

http://www.akademiawina.org/index.php/n ... gradobiciu

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2021, 17:22 
Ekspert
Ekspert

Dali dzięki za linka. Faktycznie w takim wypadku urzycie Topsinu wydaje się zasadne.

U mnie gradobicia niestety prawie co roku. W tym sezonie już dublecik. Pierwsze ogałacające w trakcie kwitnienia, na wysychającą martwicę poszedł Switch. Na tych kwiatostanach co ich nie ubiło nawet fajnie zawiązały się owoce, może to dlatego, że pędy wiatr z gradem ogłowił. Niestety tydzień temu kolejny grad tym razem drobny, żadnych strat w liściach, ale jagody ponacinane do pestek, trzeba łazić i wydłubywać a nie ma na to czasu.

PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2021, 20:29 
przedszkolak
przedszkolak

Witam. Wszystko co połamane wytnij - latorośle, grona, wiszące liście, jak latorośle są tylko poobijane zostaw. Zrób oprysk np: Miedzian 75 + Yamato 303+ Amistar. Zamiast amistaru jakakolwiek strobiluryna (Zato, Discus, Cabrio duo itp..). Zamiast Yamato może być cokolwiek z tiofanatem metylu (yamato ma dodatkowo tetrakonazol synergistyczny z tiofanatem). W takiej mieszaninie masz środek kontaktowy, układowy(systemiczny) i wgłębny (mezosystemiczny). Strobiluryna na winorośli daje tzw. "efekt zielonego liścia". Poczekaj 2 dni i opryskaj Wapnowit turbo 0.2% + mocznik 5% + Asahi sl 0.1%. Asashi jest bardzo ważny. Odczekaj 10-14 dni i powtórz nawozy ze stymulatorem. Po 21 dniach powtórz oprysk mieszaniną środków ochrony. Jak masz jakikolwiek nawóz na bazie alg (aminokwasowy) to spokojnie możesz dać po kolejnych kilku dniach (np Basfoliar Activ...). Zabezpieczysz to co zostało i chociaż trochę odbudujesz pąki na przyszły sezon. Aha wytnij wszystkie grona bo przy takich środkach ochrony karencji na pewno nie dotrzymasz.

PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2021, 22:32 
czeladnik
czeladnik

suszi napisał(a):

U mnie gradobicia niestety prawie co roku..

Może warto zainwestować w siatkę przeciwgradową

PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2021, 09:39 
Kiper
Kiper

Od wczoraj jestem bogatszy o wiedzę jak wyglądają uszkodzenia gradowe. Pojechałem na działkę opryskać na mączniaki i nie spodziewałem się że zobaczę to co najpierw nie wiedziałem co to a potem się dowiedziałem że grad ładował w niedzielę. Odległość między domem a działką zaledwie 15km. Akurat w tym wypadku zrobiło różnicę.
Szkoda bo już myślałem że przymrozki na wiosnę to wystarczająca kara. Nigdy nie miałem uszkodzeń gradowych. Ten rok jest trochę zakręcony pogodowo :(

PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2021, 12:12 
Kiper
Kiper

Da się coś uratować?

PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2021, 13:46 
Kiper
Kiper

siekiernik napisał(a):
Da się coś uratować?

Winoogrodnik musi być twardy. W sobotę przebiorę jagody bo obite są tylko te z wierzchu. Trochę dodatkowej pracy i tylko szkoda bo grona przed gradem wyglądały ładnie a po gradzie będą jak uśmiech po wizycie u dentysty :D.
Zawsze podziwiałem tych którzy z tego żyją. To chyba takie nerwowe życie jak widzisz zachmurzone niebo i nie masz siatek przeciwgradowych.

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2024, 13:23 
mistrz
mistrz

Jak już sygnalizowałem, nad ranem w niedzielę 14.07. br. miałem gradobicie, jakiego nawet mój 93 letni ojciec nie pamięta. Część winorośli zachowała jakieś strzępki liści, ale większość straciła je niemal całkowicie (w tym wszystkie czubki wzrostu). W przeciwieństwie do zdarzenia sprzed tygodnia u kolegi suszi, grad u mnie zadziałał z wielu kierunków, jakby to był drobny szklany grys. Większość gron, które się ostały, wyglądają pouszkadzane co najmniej jak te na zdjęciach. I teraz w nawiązaniu do planowanych dzisiaj "dezynfekujących" oprysków, zastanawiam się, czy jest sens walczyć o te kilka przysłowiowych jagód z takich gron, czy wyciąć je wszystkie hurtem?

Załączniki:
Po gradobiciu Sauvignon Maris.jpg
Po gradobiciu Sauvignon Maris.jpg [ 81.92 KiB | Przeglądane 1933 razy ]
Po gradobiciu Hibernal.jpg
Po gradobiciu Hibernal.jpg [ 129.97 KiB | Przeglądane 1933 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2024, 14:12 
Ekspert
Ekspert

Na znacznie mniejsza skalę miałem taki właśnie drobny grad choć z jednego kierunku w 2021. To co było uszkodzone i już wybarwione lub zaczęło się wybarwiać poszło na straty jak Rubinet gdyż potem wzorcowo po tych uszkodzeniach zgnił, natomiast na odmianach gdzie był groszek jak np. Roesler, CsF czy Generosa uszkodzone zielone jagody same opadły i reszta bezproblemowo dojrzała. Ale to jednak było przy mniejszej skali uszkodzeń.

PostNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2024, 23:16 
mistrz
mistrz

Za kilka dni szara pleśń dokończy dzieła zniszczenia.

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2024, 08:22 
mistrz
mistrz

Ja nie usunąłem gron po gradobiciu. Wszystko zostało potraktowane opryskiem Luna experience i orvego.
Winorośl to niezwykła roślina i pięknie się regeneruje. Grona widzę że też dadzą radę. Uszkodzenia wysychają na wiór i zostają zdrowe jagody. Zamierzam jeszcze wspomóc dolistnie rośliny jakimś kompleksowym nawozem

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2024, 11:04 
mistrz
mistrz

mazmaciek napisał(a):
Za kilka dni szara pleśń dokończy dzieła zniszczenia.

Wczoraj kupiłem dostępny od ręki Switch 62,5WG i wieczorem, jak spadła temperatura poszedł oprysk.

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2024, 14:16 
mistrz
mistrz

Kiedyś po gradobiciach na owocach i warzywach jakie uprawiałem zalecali Huwa San i po dwóch dniach topsin.
Wodę utlenioną można kupić o wiele taniej, stosowałem też podchloryn sodu
Switch też jest ok na szarą, ale po max 7 dniach bym zastosował coś innego

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2024, 15:26 
Ekspert
Ekspert

winluk napisał(a):
Ja nie usunąłem gron po gradobiciu. Wszystko zostało potraktowane opryskiem Luna experience i orvego.
Winorośl to niezwykła roślina i pięknie się regeneruje. Grona widzę że też dadzą radę. Uszkodzenia wysychają na wiór i zostają zdrowe jagody. Zamierzam jeszcze wspomóc dolistnie rośliny jakimś kompleksowym nawozem

Współczuję z powodu tych strat.
Odnośnie gron, to co z nich będzie jeśli nie masz liści ? Liczysz, że coś wypuści i je wykarmi ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1